Πολιτική
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Το σχέδιο Μητσοτάκη για το ιδιωτικό χρέος - Έως 120 δόσεις, μέριμνα για χρέη ως 3.000 ευρώ

Οι εξαγγελίες Μητσοτάκη στη ΔΕΘ για τα χρέη ιδιωτών και επιχειρήσεων.

Με δύο συσκέψεις, χθες το πρωί και το απόγευμα, αποκρυσταλλώθηκε επί της ουσίας ο καμβάς και το περιεχόμενο της παρουσίας του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ αυτό το Σαββατοκύριακο, με τον πρόεδρο του κόμματος να ταξιδεύει σήμερα το μεσημέρι για τη Θεσσαλονίκη.

Ένα από τα νέα στοιχεία που έχει εντάξει στον προγραμματικό λόγο της ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι η μείωση εισφορών σε βάθος τετραετίας, με μια πιο επιθετική εκκίνηση τα πρώτα χρόνια, από το σημερινό 20% στο 15%. Μάλιστα, μια σημαντική ειδοποιός διαφορά της εν λόγω πρότασης σε σχέση με τις μειώσεις που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός για τις εισφορές είναι ότι η πρόταση της ΝΔ αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές όλων και όχι απλώς μερικών ελευθέρων επαγγελματιών. 

Πέρα, όμως, από τις μειώσεις των εισφορών και το νέο ασφαλιστικό σύστημα τριών πυλώνων που θα παρουσιάσει ο κ. Μητσοτάκης, ένα πολύ σημαντικό σκέλος της ομιλίας του έχει να κάνει με την πρόταση της ΝΔ για το ιδιωτικό χρέοςφυσικών προσώπων και επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης που έχουν επεξεργαστεί την εν λόγω πρόταση, το ιδιωτικό χρέος σωρεύεται μήνα με τον μήνα, χωρίς η κυβέρνηση να κάνει τίποτε για να το αντιμετωπίσει. Με αυτό το δεδομένο, η ΝΔ προσανατολίζεται στην αντικατάσταση πληθώρας διατάξεων που βρίσκονται διάσπαρτες σε διαφορετικά νομοθετήματα από ένα σχέδιο για το ιδιωτικό χρέος, με στόχο τη βελτίωση της εισπραξιμότητας για το δημόσιο, αλλά και την απελευθέρωση νοικοκυριών και επιχειρήσεων που θέλουν να είναι συνεπείς από έναν «βραχνά».

Κεντρική κατεύθυνση του σχεδίου αυτού θα είναι ο διαχωρισμός των στρατηγικών κακοπληρωτών από αυτούς που βρίσκονται σε πραγματική αδυναμία αποπληρωμής των οφειλών τους. Με δεδομένο, δε, ότι μεγάλο μέρος του ιδιωτικού χρέους προέρχεται από πτωχευμένες επιχειρήσεις και είναι πρακτικά μη εισπράξιμες οι εν λόγω οφειλές, θα προβλέπεται διαγραφή τους. Από εκεί και πέρα, το σημαντικότερο σκέλος της πρότασης έχει να κάνει με την παροχή δυνατότητας ρύθμισης οφειλών σε έως και 120 δόσεις για ιδιώτες και επιχειρήσεις που βρίσκονται σε εγνωσμένη αδυναμία καταβολής, με στόχο αυτοί που δεν πληρώνουν να ξεκινήσουν να πληρώνουν έστω και μικρότερα ποσά, κάτι που δεν καθίσταται εύκολα εφικτό με το σημερινό νομοθετικό πλαίσιο.

Ειδική ρύθμιση προβλεπεται ιδίως για όσους έχουν οφειλές έως 3.000 ευρώ. Πρόκειται για περίπου τα 4/5 των οφειλετών και είναι κατά βάση ιδιώτες, οι οποίοι αδυνατούν να πληρώνουν και τις τρέχουσες οφειλές τους και μεγάλα ποσά από προηγούμενες ρυθμίσεις των οφειλών τους. Σύμφωνα με το σχέδιο της ΝΔ, γι’ αυτούς τους μικρο-οφειλέτες θα γίνεται ρύθμιση για ένα κομμάτι της οφειλής και το εναπομείναν ποσό θα παγώνει. Εφόσον εξοφληθεί το πρώτο σκέλος της οφειλής, με βάση και τις δυνατότητες του εκάστοτε οφειλέτη εκείνη τη στιγμή, τότε θα εξετάζεται τι μέλλει γενέσθαι με το υπόλοιπο της οφειλής. 

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.