Πολιτική
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

«Μπορούμε» το σύνθημα Μητσοτάκη στη ΔΕΘ για φυγή προς τα εμπρός

Το σχέδιο της ΝΔ για την επόμενη μέρα στη χώρα παρουσιάζει απόψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ.

«Μπορούμε». Σε αυτό το ρήμα που παραπέμπει σε σύνθημα αμερικανικής υφής, αλλά αποτυπώνει, επί της ουσίας, την πρόθεση του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη να διαμορφώσει μια ευρεία κοινωνική συμμαχία, για την υλοποίηση του σχεδίου του, την επόμενη μέρα των εκλογών, κωδικοποιείται το motoτου κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την φετινή του παρουσία στη ΔΕΘ. 

Εκτίμηση και βούληση του προέδρου της ΝΔ είναι η φετινή Έκθεση να είναι η τελευταία με τη ΝΔ στην αντιπολίτευση. Άλλωστε, με βάση και το σχέδιο του κόμματος που θα περιγράψει ο κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του στο Βελλίδειο απόψε, από τη Δευτέρα ανοίξει η αυλαία της στρατηγικής της ΝΔ, με την οποία θα φτάσει και ως τις κάλπες. 

Δύο λέξεις-κλειδιά για τη σημερινή ομιλία του προέδρου της ΝΔ είναι «όραμα» και «σχέδιο». Ο πρόεδρος της ΝΔ θα περιγράψει, δηλαδή, το όραμά του για την επόμενη μέρα στη χώρα, το οποίο αποτυπώνεται στο σχέδιο, για το οποίο θα μιλήσει απόψε στο Βελλίδειο. Ένα σχέδιο, το οποίο στηρίζεται, επί της ουσίας, σε έξι άξονες: στις τομές στην οικονομία, στους θεσμούς, στην ασφάλεια, στην Παιδεία, στη διεθνή παρουσία της χώρας, αλλά και στην ενεργοποίηση της κοινωνίας των πολιτών.

Όπως εξηγεί ανώτερη κομματική πηγή στο Reader.gr, το σχέδιο του κ. Μητσοτάκη διαφοροποιείται θεμελιωδώς από αυτό που παρουσίασε ο κ. Τσίπρας προ ολίγων ημερών. «Είναι ένα πρόγραμμα που περιγράφει τον τρόπο που η Ελλάδα θα φύγει μπροστά», προσθέτει, εξηγώντας, ακόμα, ότι η ΝΔ θα επιμείνει ότι είναι το «αύριο», ενώ, στον αντίποδα, ο πρωθυπουργός ανήκει στο «χθες»

Ακόμα, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να αποδώσει μεγάλη σημασία στον όρο της «ασφάλειας», όχι, όμως, μόνο με την κλασική έννοια της δημόσιας τάξης: θα περιγράψει την ασφάλεια που θα πρέπει να αισθάνεται ο κάθε πολίτης να προγραμματίσει εκ νέου τη ζωή του σε στέρεες βάσεις, κάτι που διαταράχθηκε σημαντικά τα χρόνια του Μνημονίου και μπορεί, κατά τον ίδιο, να αποκατασταθεί, με όχημα το πρόγραμμα της ΝΔ.

Ένα επιπρόσθετο σημαντικό στοιχείο που αναμένεται να είναι κεντρικό στην ομιλία του κ. Μητσοτάκη είναι η καθολική στόχευση. Με άλλα λόγια, ο κ. Μητσοτάκης θα κάνει άνοιγμα σε όλους τους Έλληνες, χωρίς κομματικό πρόσημο ή ταξικά χαρακτηριστικά, κάτι που θα διαπνέει, άλλωστε, και τις εξαγγελίες για τις ελαφρύνσεις που θα κάνει.

Η ατζέντα Μητσοτάκη

Σε αυτό το πλαίσιο, ενσωματώνοντας και στοιχεία από την περυσινή του παρουσία στη ΔΕΘ, αλλά και δεσμεύσεις που εξήγγειλε τους προηγούμενους μήνες, ο πρόεδρος της ΝΔ αναμένεται να εξαγγείλει:

-Μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις από το 29% στο 20% και μείωση του φόρου στα μερίσματα από το 15% στο 5%

-Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, προοδευτικά, από το 20% σήμερα στο 15% για όλους

-Διαμόρφωση του ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο στο 11%

-Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 24% στο 13% και σε δεύτερο χρόνο στο 11%.

-Αύξηση του διαθέσιμου ποσού για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα στο 1 δις ευρώ και αύξηση του αριθμού των δικαιούχων στους 800.000, συνδυαστικά με ελαστικοποίηση των κριτηρίων για τη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας. 

-Διαμόρφωση του εισαγωγικού συντελεστή στο 9% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, ιδίως εφόσον από 1/1/2020 ισχύσει η μείωση του αφορολόγητου που έχει ψηφιστεί. 

Ακόμα, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να περιγράψει τους βασικούς άξονες του νέου ασφαλιστικού τριών πυλώνων που έχει προαναγγείλει. Ο πρώτος πυλώνας ασφάλισης θα αφορά την υποχρεωτική ασφάλιση στον ΕΦΚΑ και θα έχει αναδιανεμητικό χαρακτήρα. Ο δεύτερος πυλώνας θα είναι εκ νέου υποχρεωτικός και θα έχει κεφαλαιοποιητικό χαρακτήρα, θα λειτουργεί, δηλαδή, ως ένας επικουρικός «κουμπάρας» για τους ασφαλισμένος. Θα είναι, από εκεί και πέρα, στη διακριτική ευχέρεια του κάθε ασφαλισμένου, αν θα επιλέξει γι’ αυτόν τον κουμπαρά ένα δημόσιο ασφαλιστικό ταμείο ή μια ιδιωτική εταιρεία

Ανάσα για τους οφειλέτες στο δημόσιο

Τέλος, όπως έγραφε από χθες το Reader.gr, ο κ. Μητσοτάκης θα περιγράψει και μια πλατφόρμα για το ιδιωτικό χρέος φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων, με πρώτη προτεραιότητα τον διαχωρισμό των στρατηγικών κακοπληρωτών από αυτούς που τελούν σε πραγματική αδυναμία πληρωμής.

Με δεδομένο, δε, ότι μεγάλο μέρος του ιδιωτικού χρέους προέρχεται από πτωχευμένες επιχειρήσεις και είναι πρακτικά μη εισπράξιμες οι εν λόγω οφειλές, θα προβλέπεται διαγραφή τους. Από εκεί και πέρα, το σημαντικότερο σκέλος της πρότασης έχει να κάνει με την παροχή δυνατότητας ρύθμισης οφειλών σε έως και 120 δόσεις για ιδιώτες και επιχειρήσεις που βρίσκονται σε εγνωσμένη αδυναμία καταβολής.

Ειδική ρύθμιση προβλέπεται να υπάρξει ιδίως για όσους έχουν οφειλές έως 3.000 ευρώ. Πρόκειται για περίπου τα 4/5 των οφειλετών και είναι κατά βάση ιδιώτες, οι οποίοι αδυνατούν να πληρώνουν και τις τρέχουσες οφειλές τους και μεγάλα ποσά από προηγούμενες ρυθμίσεις των οφειλών τους. Σύμφωνα με το σχέδιο της ΝΔ, γι’ αυτούς τους μικρο-οφειλέτες θα γίνεται ρύθμιση για ένα κομμάτι της οφειλής και το εναπομείναν ποσό θα παγώνει και θα μένει παγωμένο. Εφόσον εξοφληθεί το πρώτο σκέλος της οφειλής, με βάση και τις δυνατότητες του εκάστοτε οφειλέτη, τότε θα εξετάζεται τι θα γίνει με το υπόλοιπο της οφειλής. 

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.