Πολιτική
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Μητσοτάκης: Μειώσεις φόρων και αλλαγή στο ασφαλιστικό - «Πάρτε τις τύχες της χώρας στα χέρια σας»

Σημαντικές παρεμβάσεις στην οικονομία εξήγγειλε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ, περιγράφοντας το σχέδιο του κόμματος για την επανεκκίνησής της. Μειώσεις στο ΕΝΦΙΑ, νέο ασφαλιστικό σύστημα τριών πυλώνων, μειώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές, μια γενναία ρύθμιση για το ιδιωτικό χρέος και ιδίως για τους μικροοφειλέτες ως 3.000 ευρώ, κατάργηση των capital controls, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος ως το 2021 και μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους δήμους από το 2021, συνέθεσαν τον καμβά των εξαγγελιών Μητσοτάκη. Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΝΔ έσπευσε να στείλει μήνυμα υπέρ μιας νέας εθνικής συστράτευσης, πέρα από τα καθιερωμένα στεγανά, καλώντας τους πολίτες «να πάρουν τις τύχες της χώρας στα χέρια τους».«Στη σκιά ενός μεγάλου πένθους, με ανοιχτές εθνικές πληγές και στο τέλος ενός ακόμη κύκλου ψέματος, η συγκυρία μετατρέπεται σε θλιβερό επίλογο μιας αποτυχημένης κυβέρνησης.Στο χαμηλότερο σημείο ενός κατήφορου, που διαρκεί περίπου τέσσερα χρόνια. Και στο κλείσιμο μιας γκρίζας εποχής, την οποία οι Έλληνες θέλουν να αφήσουν οριστικά πίσω τους», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ, ανοίγοντας την ομιλία του στο Βελλίδειο.

«Το συμβόλαιο που μας κρατούσε ενωμένους ως κοινωνία, αυτή η άρρητη συμφωνία εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών και πολιτείας, μεταξύ παραγωγής και οικονομίας, έχει σπάσει. Το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών, το κράτος δικαίου ως τελευταίο καταφύγιο των πιο αδύναμων, μια οικονομία που δημιουργεί καλές δουλειές και ευκαιρίες προόδου για τους πολλούς», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας τη διάρρηξη, επί της ουσίας, του συμβολαίου μεταξύ πολιτικών και πολιτών. Αναφέρθηκε, δε, στην τραγωδία στο Μάτι ως χαρακτηριστικό παραδειγμα αυτής της διάρρηξης του κοινωνικού συμβολαίου. 

«Αξίζουμε καλύτερα από τη σημερινή παρακμή»

«Σήμερα η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα πολύ κρίσιμο σταυροδρόμι. O κίνδυνος για την πατρίδα μας δεν έχει περάσει. Όσο η χώρα δεν δανείζεται από τις αγορές η θέση της παραμένει εξαιρετικά επισφαλής. Αντιμέτωποι με αυτή την πραγματικότητα, οφείλουμε όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Και η πολιτική ηγεσία, αλλά και οι πολίτες», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου. 

«Ειπώθηκε από αυτό το βήμα πριν από μία εβδομάδα ότι το δίλημμα για την Ελλάδα είναι αν θα πάει μπροστά ή πίσω. Και είναι σωστό. Αν πιστεύετε ότι η χώρα την τελευταία τετραετία πήγε προς τα εμπρός, ότι η ζωή η δική σας και των παιδιών σας έγινε καλύτερη, τότε δεν υπάρχει λόγος να αλλάξουμε τίποτα.  

Αν όμως πιστεύετε, όχι απλά ότι αξίζουμε καλύτερα από τη σημερινή παρακμή και μιζέρια, αλλά και ότι μπορούμε να πάμε επιτέλους την Ελλάδα μπροστά, να κάνουμε την πατρίδα μας μια χώρα ασφαλή, υπερήφανη, ευημερούσα, τότε πάρτε τις τύχες του τόπου στα χέρια σας», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θέτοντας, επί της ουσίας το διακύβευμα και για τις επικείμενες εκλογές. «Μπορούμε. Και είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρουμε», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, αποτυπώντας ουσιαστικά το σύνθημα της ΝΔ στη φετινή ΔΕΘ. 

«Ο ΣΥΡΙΖΑ φεύγει, η αναγεννημένη Ελλάδα έρχεται»

«Σε δώδεκα μήνες θα έρθω πάλι στη ΔΕΘ. Πιστεύω ότι, με τη στήριξη των πολιτών, θα έρθω μια εβδομάδα νωρίτεραγια να την εγκαινιάσω», είπε, εν συνεχεία ο πρόεδρος της ΝΔ, προσθέτοντας ότι θα έρθει σε μια στιγμή που η χώρα θα έχει πάρει πραγματικά μπροστά. 

Αναφέρθηκε στα παραδείγματα απλών πολιτών ως παραδείγματα για την ανάταση της χώρας, από τους πολίτες στο Μάτι ως αυτούς που συναντά στις περιοδείες και στις επαφές του ανά την Ελλάδα. «Είναι αυτοί που κρατούν όρθια την κοινωνία μας. Σε μια Ελλάδα που συχνά απαιτεί υπεράνθρωπη προσπάθεια απλώς και μόνο για να ζήσει κάποιος μια ανθρώπινηζωή», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ. «Αυτή είναι η Ελλάδα. Μια Ελλάδα με χίλια πρόσωπα και ζωντανή ελπίδα. Μια Ελλάδα που δεν το έχει βάλει κάτω και που έχουμε υποχρέωση να μην τη διαψεύσουμε. Μια Ελλάδα που δεν περιμένει μόνο να της δώσουμε μια ανάσα αλλά να της ανοίξουμε την πόρτα στο μέλλον. Όχι με λαϊκισμό και ψέματα. Όχι με άλλο διχασμό. Αλλά χτίζοντας γέφυρες εκεί που άλλοι σκάβουν χαντάκια», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. 

«Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ κατέστρεψαν ό,τι θετικό υπήρχε από το χθες και ανέδειξαν τις χειρότερες όψεις του», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ και προσέθεσε ότι «θα φύγουν όπως τους αξίζει. Όχι απλώς ηττημένοι αλλά κυρίωςαπαξιωμένοι». «Ο ΣΥΡΙΖΑ φεύγει, αλλά η αναγεννημένη Ελλάδα έρχεται»,τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ. 

Οι έξι εθνικοί στόχοι

Κάπως έτσι και με το βλέμμα στο μέλλον, ο πρόεδρος της ΝΔ περιέγραψε έξι εθνικούς στόχους για την αναγέννηση της χώρας. Όπως είπε, συγκεκριμένα:

-Στόχος πρώτος:Μία κοινωνία που δίνει ευκαρίες προόδου και ευημερίας σε όλους. Που κάνει πράξη το χρέος αλληλεγγύης προς τους πιο αδύναμους. 

«Τα τελευταία χρόνια ζήσαμε την εισοδηματική καθίζηση της μεσαίας τάξης, τη φορολογική αφαίμαξη, τους μισθούς πείνας για τους νεότερους. Ο ιμάντας της κοινωνικής ανόδου πρέπει να ξαναμπεί σε λειτουργία δίνοντας ευκαιρίες στα παιδιά των σκληρά εργαζόμενων Ελλήνων να ζήσουν καλύτερα από τους γονείς τους», υπογράμμισε. 

-Δεύτερος στόχος:«Μία οικονομία παραγωγική, ψηφιακή, καινοτόμο που θα προσελκύει επενδύσεις σε υγιείς βάσεις αυτήντη φορά»

-Στόχος τρίτος:Ένα πολιτικό σύστημα λειτουργικό και ένα κράτος αποτελεσματικό. «Αυτό σημαίνει εμβάθυνση της Δημοκρατίας με περισσότερα δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις για τους πολίτες. Φυσικά,επέκταση του δικαιώματος ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού.Αλλά και τολμηρή Συνταγματική αναθεώρηση για να αντιμετωπιστούν οι θεσμικές στρεβλώσεις του παρελθόντος», υπογράμμισε. 

-Στόχος τέταρτος:«Παιδεία, που προετοιμάζει το μέλλον, παρακολουθώντας την οικονομία»

-Στόχος πέμπτος:«Μία χώρα που αντιμετωπίζει το κράτος Δικαίουκαιτην ασφάλεια ως προϋποθέσεις της Δημοκρατίας». 

-Στόχος έκτος:«Μία χώρα που δεν θα ανήκει, απλώς, στην Ευρώπη και στο ΝΑΤΟ. Αλλά θα μετέχει στη διαμόρφωσή τους, συνδυάζοντας εθνικές προτεραιότητες, κοινοτικές ευθύνες και συμμαχικές αναγκαιότητες». 

«Η Ελλάδα δεν είναι καταδικασμένη να αποτύχει»

«Πρέπει να τρέξουμε», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.  «Την ώρα που η Ελλάδα ήταν βυθισμένη στην κρίση ο κόσμος προχώρησε και πρέπει να τον προλάβουμε». «Η Ελλάδα κινδυνεύει σε αυτή την ιστορική καμπή να βρεθεί στην πλευρά εκείνων που θα μείνουν πίσω. Κι αυτό,διότι η διαχρονική υστέρηση μας καθήλωσε στην κατηγορία των χωρών χαμηλών μισθών, χαμηλής καινοτομίας και χαμηλών δεξιοτήτων.Δεν πρέπει να το επιτρέψουμε», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης. 

«Η Ελλάδα δεν είναι καταδικασμένη να αποτύχει», είπε με ένταση ο πρόεδρος της ΝΔ. «Η χώρα μπορεί να αναπτυχθεί στα επόμενα δέκα χρόνια με μέσο ρυθμό 4%. Το χρέος της να μειωθεί δραστικά. Τα επόμενα πέντεχρόνια να δημιουργηθούν 700.000 νέες θέσεις εργασίας και να δοθεί το μήνυμα στους Έλληνες του εξωτερικού να γυρίσουν στην πατρίδα τους», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Τέλος στα υπερπλεονάσματα-μήνυμα στους εταίρους

.«Γιατί λοιπόν οι πιστωτές μας εγκλωβίζουν σε εξοντωτικά πρωτογενή πλεονάσματα;  Η απάντηση δεν είναι οικονομική, είναι πολιτική. Γιατί δεν πιστεύουν ότι υπάρχει η θέληση να φτιαχτεί το κράτος, να ελευθερωθεί η οικονομία από τα δεσμά του πελατειακού κρατισμού και να αφεθεί ο ιδιωτικός τομέας να δημιουργήσει πλούτο και θέσεις εργασίας. Δεν πιστεύουν ότι υπάρχει βούληση για μεταρρυθμίσεις και ότι θα τηρηθούν οι συμφωνίες.  Ότι τα λάθη του παρελθόντος έγιναν μάθημα και ότι έχει ληφθεί η απόφαση για αλλαγή πορείας», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ. 

«Έχω γυρίσει όλη την Ελλάδα, έχω πάει παντού, έχω μιλήσει με χιλιάδες πολίτες, σας λέω ήρεμα και απλά ότι κάποιοι εταίροι μας κάνουν λάθος.  Υποτιμούν την Ελλάδα. Υποτιμούν τους Έλληνες και το πόσο έχουμε ωριμάσει μέσα από αυτή την επώδυνη περιπέτεια. Υποτιμούν όμως και κάτι άλλο,ή μάλλον προτιμούν να το ξεχνάνε. Το πόσο λάθος, το πόσο καταστροφικό είναι το πρόγραμμα που σήμερα -και με τη δική τους συμφωνία και υπογραφή- εφαρμόζεται στην Ελλάδα», είπε ο κ. Μητσοτάκης, στέλνοντας και ένα σαφές μήνυμα προς τους εταίρους της χώρας. 

«Τους ρωτώ ευθέως: Θα συμφωνούσαν σε μία τέτοια πολιτική αν αφορούσε τη δική τους χώρα; Εμείς αυτήν τη θηλιά θα την κόψουμε. Η Ελλάδα θα πάρει ανάσα. Και με πρωτοπόρο τον ιδιωτικό τομέα θα σηκωθεί και πάλι όρθια. Όπως έχει κάνει τόσες φορές στην ιστορία της», προσέθεσε. 

«Το πρώτο που θα τελειώσει είναι η πρακτική των υπερπλεονασμάτων», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης Υπό αυτό το πρίσμα, ο πρόεδρος της ΝΔ προανήγγειλε μείωση της φορολογίας και των εισφορών.  

Οι μειώσεις φόρων και εισφορών

«Η μείωση της φορολογίας θα πάρει πολλές μορφές. Ο μισθωτός των 650 ευρώ και ο συνταξιούχος που παίρνει κάτω από 1.000 ευρώ, που απειλούνται να χάσουν ένα με τρία μηνιάτικα με τη μείωση του αφορολόγητου και των συντάξεων που ψήφισε ο κ. Τσίπρας, θα δουν άμεσα το εισόδημά τους να βελτιώνεται από τη δραστική μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή φυσικών προσώπων στο 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000ευρώ, από 22% που ισχύει σήμερα», είπε φερ ειπείν ο κ. Μητσοτάκης. 

«Στον αγρότη, θα δώσουμε και κίνητρα εξωστρέφειας και συνεργειών, με φορολόγηση των αγροτικών συλλογικών σχημάτων με φορολογικό συντελεστή μόλις 10%», είπε. 

«Στον εργοδότη και στον εργαζόμενο στον τομέα του τουρισμού, από το ξενοδοχείο μέχρι το καφέ και το εστιατόριο, θα δώσουμε άλλες προοπτικές τζίρου, ρευστότητας και κερδοφορίας με δραστική μείωση του ΦΠΑ εστίασης, άμεσα, στο 13% από 24% και στη συνέχεια στο 11% για όλο το τουριστικό πακέτο της εστίασης και των ξενοδοχείων», προσέθεσε. 

«Στον επιχειρηματία, θα δώσουμε ισχυρό κίνητρο για επενδύσεις. Με τη μείωση του εταιρικού φόρου και του φόρου στα μερίσματα ο πραγματικός φορολογικός συντελεστής που επιβαρύνει τα επιχειρηματικά κέρδη θα μειωθεί στο24%, από 40% σήμερα», υπογράμμισε. 

Προανάηγγειλε, δε, ως το 2021, σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος!

«Υλοποιούμε στα επόμενα δύο χρόνια τη δέσμευση που είχα δώσει από αυτό το βήμα το 2016. Τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%», είπε ακόμα. «Ταυτόχρονα αναστέλλουμε τον Φ.Π.Α. στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια και παρέχουμε έκπτωση φόρου ίση με το 40% της δαπάνης που -με νόμιμα παραστατικά- καταβάλλονταιγια λειτουργική, αισθητική και ενεργειακή αναβάθμιση, συντήρηση και αξιοποίηση υφιστάμενων κατοικιών», προσέθεσε. 

Κατάργηση capital controls

«Εμπιστοσύνη είναι η λέξη κλειδί. Και επειδή πιστεύω στους Έλληνες μία από τις πρώτες αποφάσεις της επόμενης κυβέρνησης θα είναι η πλήρης κατάργηση των capital controls», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, προβαίνοντας σε μια σημαντικη δέσμευση. «Και είμαι σίγουρος ότι, αντί να φύγουν χρήματα από τις τράπεζες, θα επιστρέψουν κεφάλαια σε αυτές. Ξεκινώντας με τις εταιρικές καταθέσεις ύψους 12 δις. που βρίσκονται στο εξωτερικό», προσέθεσε. Επέμεινε, δε, στο θέμα της μείωσης των πλεονασμάτων από το 3,5%, λέγοντας ότι ο στόχος θα επιτευχθεί «γιατί είναι το σωστό όχι μόνο για την πατρίδα μας αλλά και για τους πιστωτές μας». 

Η πρόταση για το ασφαλιστικό

Μιλώντας για το ασφαλιστικό, ο πρόεδρος της ΝΔ δεσμεύτηκε εκ νέου για κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου.  «Ο νόμος Κατρούγκαλου καταργείται. Διατηρείται η εθνική σύνταξη και ο πρώτος πυλώνας,αλλά το σύστημα γίνεται πιο ανταποδοτικό», τονισε. 

Οι εισφορές για κύρια σύνταξη από 20%, που είναι σήμερα, θα μειωθούν σταδιακά εντός τετραετίας στο 15%», δεσμεύτηκε. 

«Η εισφορά του 7% διατηρείται.Τα χρήματα όμως θα μπαίνουν στον ατομικό λογαριασμό του κάθε ασφαλισμένου.Ο ίδιοςθα επιλέγει αν τα χρήματά του θα πηγαίνουν στο δημόσιο ή σε ιδιωτικά ασφαλιστικά ταμεία», είπε αναφορικά με τον δευτερο πυλώνα του σχεδίου του. «Τέλος, όποιος επιθυμεί, θα μπορεί προαιρετικά να επιλέγει συμπληρωματική ιδιωτική ασφάλιση με γενναία φορολογικά κίνητρα», υπογράμμισε. 

«Είναι αυτονόητο ότι στο νέο αυτό ασφαλιστικό σύστημα θα υπάρξουν ειδικές πρόνοιες για τους νυν συνταξιούχους καθ’ όλη την περίοδο μετάβασης από το παλιό στο νέο πλαίσιο», ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

ΝΔ = νέες δουλειές και επενδύσεις

«Αλλά βέβαια κανένα ασφαλιστικό σύστημα δεν είναι μακροπρόθεσμα βιώσιμο αν η οικονομία δεν δημιουργεί πολλές νέες θέσεις εργασίας. Νέες θέσεις εργασίας σημαίνει νέες επενδύσεις. Ιδιωτικές επενδύσεις.   Νέα Δημοκρατία ίσον νέες δουλειές.Ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε για να φέρουμε επενδύσεις στην Ελλάδα. Εμείς δεν ανακαλύψαμε τώρα την επιχειρηματικότητα», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ με νόημα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για μια επενδυτική έκρηξη στη χώρα μας, με αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονασμάτων της. 

«Μπορούν όλα αυτά να γίνουν παντού στη χώρα, αλλά ειδικά εδώ στην Βόρειο Ελλάδα. Με μια αποφασισμένη κυβέρνηση που θα σαρώσει όλα τα εμπόδια που καθηλώνουν σήμερα την εγχώρια επιχειρηματικότητα και αποθαρρύνουν τους ξένους επενδυτές», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Ξεκαθάρισε ότι θα υπάρχει μια αδειοδοτική αρχή σε επίπεδο υφυπουργούη οποία θα έχει ως μόνη αρμοδιότητανα ξεμπλοκάρει όλες τις σημαντικές επενδύσεις. «Όπως έγινε και στους Ολυμπιακούς Αγώνες,θα συντρίψουμε το τέρας της γραφειοκρατίας. Γιατί όπως και στους Ολυμπιακούς Αγώνες, υπάρχει εθνικός λόγος να γίνει έτσι», ανέφερε. 

Δεν ψηφίζουμε τη συμφωνία για το Σκοπιανό, από το μηδέν η διαπραγμάτευση

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν και οι αναφορές του κ. Μητσοτάκη στο Σκοπιανό. «Μια βαριά σκιά όμως πέφτει πάνω στηνΒόρεια Ελλάδα.Είναι η συμφωνία για το Σκοπιανό που υπέγραψαν, ερήμην της Βουλής και του ελληνικού λαού οι κύριοιΤσίπρας, Κοτζιάς και Καμμένος», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, κάνοντας λόγο για μια «συμφωνία-ντροπή που εκχωρεί για πρώτη φορά τη Μακεδονική ταυτότητα και τη Μακεδονική γλώσσα στους γείτονές μας». 

«Ξαναλέμε στον κ. Τσίπρα πως οι γνήσιοι πατριώτες δεν είναι εθνικιστές. Και πως οι ακραίοι εθνικιστές δεν είναι πατριώτες. Και λέμε επίσης να μην διανοηθεί ποτέ ξανά να ταυτίσει αυτήντη μεγάλη λαϊκή παράταξη που αποκατέστησε τη Δημοκρατία και έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη με την ακροδεξιά.Την ίδια ώρα που κυβερνά επί τριάμισι χρόνια αγκαλιά με τον κ. Καμμένο», είπε. 

Έστειλε, δε, μήνυμα ότι η ΝΔ και δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία και θα ξεκινήσει τη διαπραγμάτευση από το μηδέν, αν την βρει «ανοιχτή». «Η Νέα Δημοκρατία θα καταψηφίσει αυτήν τη συμφωνία. Είτε τώρα είτε στην επόμενη Βουλή. Κι αν τελικά η συμφωνία που υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ καταψηφιστεί από την ελληνική Βουλή τότε θα πρέπει η άλλη πλευρά να γνωρίζει ότι η διαπραγμάτευση ξεκινά από την αρχή», υπογράμμισε. 

Ο ΕΝΦΙΑ στους δήμους από το 2021

Ο πρόεδρος της ΝΔ, παράλληλα, μίλησε για ανασυγκρότηση του κράτους, με βασικά εργαλεία την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, την προώθηση των Συμπράξεων του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα και την αξιολόγηση παντού.

«Για εμάς το δημόσιο συμφέρον δεν υπηρετείται μονοπωλιακά από το κράτος. Πιστεύουμε στην παραχώρηση περισσότερων κρατικών λειτουργιών στον ιδιωτικό τομέα που θα γίνει κυρίως, μέσω Συμπράξεων του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα», τόνισε. 

«Από τη μεγαλύτερη εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα στην οικονομία έχουν να ωφεληθούν όλοι. Ακόμη και οι ίδιοι οι δημόσιοι υπάλληλοι», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Έχω ξεκαθαρίσει, από την πρώτη στιγμή, ότι δεν πρόκειται να γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο. Αυτό όμως δεν αρκεί. Θέλουμε τους δημόσιους υπαλλήλους αρωγούς στην προσπάθεια εξυγίανσης του κράτους», προσέθεσε και υπογράμμισε ότι «θα τους στηρίξουμε εξασφαλίζοντάς τους αξιοκρατία, διαφάνεια, επιμόρφωση και κατάρτιση». Ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε, δε, για μεταφορά της αρμοδιότητας για τον ΕΝΦΙΑ από το 2021 στην τοπική αυτοδιοίκηση

Μήνυμα για κοινωνική αλληλεγγύη

Επέμεινε, δε, στις πολιτικές στήριξης της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης, επιμένοντας ότι η καλύτερη λύση είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας. Μίλησε ακόμα ένα τολμηρό πρόγραμμα επανακατάρτισης. «Όσοι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας -και είναι δυστυχώς πάρα πολλοί- θα κερδίσουν από την επέκταση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, στο οποίο ενσωματώνονται όλα τα βασικά επιδόματα», προσέθεσε.

Ξεκαθάρισε, δε, ότι οι «εργαζόμενοι θα στηριχθούν και από την αυστηρή τήρηση της εργατικής νομοθεσίας». «Δεσμεύομαι ότι θα καταργήσουμε τον υποκατώτατο μισθό που δημιουργεί μια τεχνητή στρέβλωση στην αγορά εργασίας εις βάρος των νέων εργαζόμενων», είπε, ενώ για τον κατώτατο μισθό τόνισε ότι θα μπορεί να καθορίζεται με ελεύθερες διαπραγματεύσεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων. «Και προφανώς πρέπει να αυξηθεί, ακολουθώντας τη βελτίωση της οικονομίας», τόνισε. 

Λύση για το ιδιωτικό χρέος

Ακόμα, δεσμεύτηκε για μια τολμηρή λύση για το ιδιωτικό χρέος που θα αφορά 4/5 οφειλέτες που χρωστούν ως 3.000 ευρώ, μιλώντας για μια ενιαία ρύθμιση οφειλών έως 120 δόσεις, με 20 ευρώ ελάχιστη δόση. «Με τους στρατηγικούς κακοπληρωτές όμως θα είμαστε αμείλικτοι.Ξέρουμε πώς να τους εντοπίσουμε. Τους συμβουλεύω να σπεύσουν να εξυπηρετήσουν τις οφειλές τους από τώρα», προειδοποίησε ο κ. Μητσοτάκη. 

«Τα νέα ζευγάριαθα τα διευκολύνουμε με κουπόνια ύψους 180 ευρώ μηνιαίως που θα δίνουν στα παιδιά τους πρόσβαση σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς της επιλογής τους, όταν δεν βρίσκουν θέση στους δημοτικούς», ανέφερε προσθέτοντας ότι «κανένα παιδί δεν θα μείνει εκτός βρεφονηπιακού σταθμού». 

Ανεξάρτητη Αρχή Αξιολόγησης Πανεπιστημίων

Αναφερόμενος στα θέματα της Παιδείας, υπογράμμισε ότι απαιτείται και εδώ αξιολόγηση παντού, αλλά και με μεγαλύτερη ελευθερία για το εκπαιδευτικό έργο. Δεσμεύηκε εκ νέου για ένα πρότυπο σχολείο σε κάθε περιφερειακή ενότητα.

Για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, δεσμεύτηκε για τη δημιουργια μιας Ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας για την αξιολόγηση των Πανεπιστημίων, από την οποία, δε, θα εξαρτάται και μέρος της χρηματοδότησής τους. 

O Κ. Μητσοτάκης, τέλος, δεσμεύτηκε για εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη μάχη κατά του πλαστικού. 

Η χώρα χρειάζεται νέα εθνική συστράτευση

 Καταλήγοντας, ο πρόεδρος της ΝΔ έσπευσε να στείλει ένα μήνυμα ελπίδας για το μέλλον της χώρας, λέγοντας ότι δεν έχει τίποτε να ζηλέψει από χώρες που βγήκαν από Μνημόνιο ή διαμορφώνουν συγκριτικά πλεονεκτήματα. 

«Για μένα δεν υπάρχει γαλάζια, πράσινη, κόκκινη Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι το κοινό μας σπίτι», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ. «Το να σηκωθεί όρθια η πατρίδα μας είναι μια υπόθεση που μας αφορά όλους. Και θέλει από όλους μας να κάνουμε την υπέρβαση. Γίνεται. Μπορούμε», προσέθεσε. 

Έστειλε, δε, μήνυμα προς όλους τους πολίτες που ψήφισαν ή όχι τη ΝΔ. «Απευθύνομαισήμεραόχι μόνο προς τους πολίτες που ψήφισαν την παράταξή μας αλλά σε όλους. Και ανάμεσα τους στον απογοητευμένο κόσμο της κεντροαριστεράς και της αριστεράς», είπε. 

«Η κατάσταση, λοιπόν, που έχει διαμορφωθεί τώρα, δεν ζητά «αριστερές» ή «δεξιές» λύσεις. Αλλά λύσεις που θα φέρουν αποτέλεσμα», υπογράμμισε. «Η Νέα Δημοκρατία είναι ένα ανοιχτό κόμμα. Ανοιχτό στο μέλλον. Ανοιχτό σε όλες τις μεταρρυθμιστικές δυνάμεις.  Ανοιχτό σε ιδέες. Ανοιχτό σε όλους αυτούς που θέλουν και πρέπει να βάλουν πλάτη για να τελειώνουμε οριστικά με την κρίση. Διότι η Νέα Δημοκρατία άλλαξε. Διευρύνθηκε», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ. 

«Εθνική αποστολή μας είναι να γίνουμε ο καταλύτης μιας μεγάλης αλλαγής», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης «Οι παλαιές ιδεολογικές διαφορές έχουν ξεθωριάσει. Οι πραγματικές διαχωριστικές γραμμές είναι σήμερα ανάμεσα στη δημαγωγία και στο αποτέλεσμα. Ανάμεσα στο σύνθημα και στην πράξη», τόνισε ζητώντας να ενωθούν δυνάμεις από όλο το πολιτικό φάσμα σε ένα κοινό όραμα. «Η χώρα χρειάζεται μια νέα εθνική συστράτευση που θα μας κάνει ξανά όλους υπερήφανους που είμαστε Έλληνες. Μπορούμε να πάμε επιτέλους την Ελλάδα μπροστά», προσέθεσε. 

«Η Νέα Δημοκρατία θα είναι μια κυβέρνηση όλων των Ελλήνων. Με κυβερνήτες τους πιο άξιους των Ελλήνων. Έτσι μόνο θα πάμε μπροστά. Μπορούμε», είπε στην κατακλείδα του ο πρόεδρος της ΝΔ, χειροκροτούμενος από τα στελέχη και τους φίλους του κόμματος που είχαν κατακλύσει το Βελλίδειο. 

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.