Πολιτική
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Tο τρίπτυχο Μητσοτάκη και το στοίχημα της κινητοποίησης των πολιτών

Ο πρόεδρος της ΝΔ ξετύλιξε ένα τρίπτυχο στη ΔΕΘ και προσβλέπει στη διαμόρφωση ευρείας κοινωνικής πλειοψηφίας.

Η φετινή εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, τόσο στην ομιλία του το βράδυ του Σαββάτου, όσο και ενώπιον των δημοσιογράφων την Κυριακή, είχε μια ειδοποιό διαφορά σε σχέση με την περυσινή: το φθινόπωρο του 2017, ο κ. Μητσοτάκης έπρεπε να νοηματοδοτήσει εκ νέου τον αντιπολιτευτικό λόγο της ΝΔ, πέραν του αιτήματος για εκλογές, και κατάφερε να μετατοπίσει τη συζήτηση στο πολιτικό του πρόγραμμα. Στη φετινή ΔΕΘ, στον αντίποδα, ο προγραμματικός λόγος είναι ήδη θεμελιώδες στοιχείο της παρουσίας της ΝΔ. Αυτό, συνεπώς, που απέμενε ήταν ο κ. Μητσοτάκης να εμφανίσει μια πλατφόρμα διακυβέρνησης, με δεδομένο ότι η επόμενη ΔΕΘ μπορεί να λάβει χώρα μετά τις εθνικές εκλογές.

Ο κ. Μητσοτάκης, συνεπώς, αυτό το διήμερο έσπευσε να αποκωδικοποιήσει τρεις βασικές συνισταμένες: το όραμα, το πρόγραμμα, αλλά και το μοντέλο διακυβέρνησης που θα επιλέξει, εφόσον οι πολίτες εμπιστευτούν τη ΝΔ στις κάλπες. 

Το οραματικό σκέλος μπορεί να ακούγεται κάπως αφηρημένο, αλλά εμπεριέχει δύο βασικά χαρακτηριστικά που ήταν εμφανή στις τοποθετήσεις του προέδρου της ΝΔ: αφενός το ότι απευθύνεται σε όλους τους Έλληνες, ανεξαρτήτως πολιτικής προέλευσης, μακριά από τα χαρακώματα του διχασμού που διαμορφώνει η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια επανασυσπείρωσης ψηφοφόρων της, όπως το έθεσε. Αφετέρου, ότι οι πολίτες μπορούν και πρέπει να σπάσουν τον φαύλο κύκλο της μιζέριας και να πιστέψουν ότι δεν είναι όλα συμβαίνουν και θα συμβούν στη χώρα ζήτημα νομοτέλειας, αλλά αποτέλεσμα πολιτικού προγράμματος. «Μπορούμε», με άλλα λόγια, όπως το έθεσε ο κ. Μητσοτάκης, επιδιώκοντας να πείσει τους πολίτες ότι «δεν είναι όλοι ίδιοι». 

Βεβαίως, ένα όραμα χρειάζεται και έναν πρακτικό βραχίονα για να αντανακλάται. Εν προκειμένω, το πρόγραμμα του κόμματος, στο οποίο ο κ. Μητσοτάκης προσέθεσε και νέα στοιχεία. Φερ ειπείν, η θεμελιώδης μεταφορά της αρμοδιότητας σχεδιασμού είσπραξης και υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ από τους δήμους από το 2021. Συνδυαστικά με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ που εισηγείται η ΝΔ, εκτιμάται ότι το ποσό θα διαμορφωθεί στα 2 δις περίπου σε ετήσια βάση, ποσό που επίσης παίρνουν οι δήμοι με τη μορφή τακτικής επιχορήγησης από το κράτος. Σύμφωνα με τη λογική του προέδρου της ΝΔ, η μεταφορά της αρμοδιότητας στους τοπικούς άρχοντες θα αυξήσει τη λογοδοσία, με άλλα λόγια το τι κάνουν οι δήμαρχοι με τα χρήματα των δημοτών τους. Όσο για το πρακτικό σκέλος, όπως εξηγούσε κομματική πηγή στο Reader.gr, με βάση τους υπολογισμούς που έχουν γίνει, για περίπου 80% των δήμων δεν υπάρχει διαφορά ως προς το ποσό που λαμβάνουν τώρα σε σχέση με αυτό που θα εισπράττουν με τον ΕΝΦΙΑ, ενώ για όσους δήμους δουν το ισοζύγιο να γίνεται ελλειμματικό, θα υπάρξει μέριμνα από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ακόμα, ένα νέο ασφαλιστικό σύστημα, στο οποίο δεν θα δαιμονοποιείται η ιδιωτική πρωτοβουλία, αλλά οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να έχουν έναν ατομικό, επικουρικό «κουμπαρά» σε ένα δημόσιο ή σε ένα ιδιωτικό ασφαλιστικό ταμείο, το οποίο θα τοκίζεται και θα λειτουργεί ως συμπλήρωμα της σύνταξης. Ακόμα, μειωση των ασφαλιστικών εισφορών και, τέλος, μια σημαντική ρύθμιση με 120 δόσεις για οφειλέτες του δημοσίου έως το ποσό των 3.000 ευρώ που είναι και η μεγάλη πλειοψηφία, με κατώτατη μηνιαία δόση τα 20 ευρώ, προκειμένου να μπορέσουν να πάρουν ανάσα. 

Τέλος, το μοντέλο διακυβέρνησης: ο κ. Μητσοτάκης περιέγραψε ένα πιο ευέλικτο κυβερνητικό σχήμα, με λιγότερους υπουργούς και πρόσωπα που δεν θα προέρχονται υποχρεωτικά από την Κεντροδεξιά, κάτι που θα ισχύει και για τα ψηφοδέλτια. Με άλλα λόγια, ο κ. Μητσοτάκης φιλοδοξεί να επιστρατεύει υπουργός-doers, που θα κάνουν αυτό που τους έχει ανατεθεί, χωρίς λαμβάνει υπόψιν τις πολιτικές ισορροπίες. Άλλωστε, όπως το έθεσε ο ίδιος, δεν έχει τόση σημασία η ονοματολογία σε αυτή τη φάση, αλλά η εμπέδωση ότι ο ίδιος πρεσβεύει ένα διαφορετικό μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας, προκειμένου να ξαναπάρει μπροστά η οικονομία. 

Από εδώ και πέρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινά έναν αγώνα αρκετών μηνών, κατά πάσα πιθανότητα, φιλοδοξώντας να πείσει τους πολίτες ότι τα πράγματα στη χώρα μπορούν να γίνουν καλύτερα. Να κυβερνηθεί η χώρα καλύτερα και να ζήσουν οι πολίτες καλύτερα. Και, κατά βάση, φιλοδοξεί να πείσει ότι αυτό δεν θα γίνει «στον αυτόματο», πολλώ από τον κ. Τσίπρα, άσχετα αν ο ίδιος εμφανίζεται εσχάτως με «γεμάτο καλάθι», σε μια προσπάθεια να ανατρέψει τους πολιτικούς συσχετισμούς. Θα γίνει, δηλαδή, εφόσον η ΝΔ κερδίσει τις επόμενες εκλογές, με μια ισχυρή εντολή, από πολίτες όλου του φάσματος. 

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.