Πολιτική
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Μητσοτάκης: Χρειάζεται θάρρος να απαντάς σε ψέματα με σχέδιο και αλήθειες

Όσα είπε ο πρόεδρος της ΝΔ ανοίγοντας την ετήσια εκδήλωση στη μνήμη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

«Αν κάτι χρειάζεται η Ελλάδα σήμερα είναι η πίστη ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε.  Δηλαδή το θάρρος», είπε νωρίτερα ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ανοίγοντας τη δεύτερη ετήσια διάλεξη του Ιδρύματος Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στη μνήμη του εκλιπόντος πρωθυπουργού και προέδρου της ΝΔ, που φέτος ανετέθη στον καθηγητή Κλασσικών Σπουδών στο πανεπιστήμιο του Οντάριο, Ράιαν Μπάλοτ με θέμα «Το θάρρος ως δημοκρατική αρετή: Ένα αρχαίο Ελληνικό ιδεώδες και η σύγχρονη προοπτική του». 

«Χρειάζεται θάρρος να απαντάς σε υποσχέσεις και ψέματα, όχι με άλλα ψέματα, αλλά με συγκεκριμένο σχέδιο και με αλήθειες. Να προτείνεις ανάπτυξη και πρωτοβουλία σε ένα κράτος αγκυλωμένο από τη γραφειοκρατία.Να μιλάς για αξιολόγηση αντί για κομματικά ρουσφέτια και για αριστεία αντί για βόλεμα.  Και να καλείς σε μία συμπόρευση προόδου όχι μόνο τους δικούς σου πολιτικούς υποστηρικτές, αλλά κάθε δημοκρατική δύναμη εκσυγχρονισμού. Και τελικά, όλους τους πολίτες», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εμμένοντας στα κεντρικά μηνύματα που εξέπεμψε και το Σαββατοκύριακο από το βήμα της ΔΕΘ. 

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ακόμα ότι «η τρέχουσα συγκυρία στην Ελλάδα, μάς υποβάλλει σε μία διπλή άσκηση πολιτικού θάρρους: Από τη μια πλευρά, οφείλουμε να κάνουμε μια ειλικρινή αποτίμηση ενός οδυνηρού κύκλου που κλείνει δραματικά. Και από την άλλη καλούμαστε να κάνουμε την τολμηρή επιλογή μιας νέας πορείας που ανοίγεται μπροστά μας», προσθέτοντας ότι είναι αρμοδιότητα του πολιτικού προσωπικού να προτάξει τη λογική έναντι του θυμικού σε αυτή τη συγκυρία. «Το πολιτικό σύστημα δεν έχει άλλο δρόμο από το θαρραλέο επαναπροσδιορισμό του. Οφείλει να εντοπίσει τους λόγους για τους οποίους αυτοπεριορίστηκε σε παλαιές πρακτικές και δείλιασε μπροστά στην ανανέωση.Να αναρωτηθεί, επιτέλους, γιατί απέναντι στην κρίση, μόνον οι Έλληνες -σε αντίθεση με τους Πορτογάλους ή τους Ιρλανδούς- υπέκυψαν τόσο εύκολα στις σειρήνες της δημαγωγίας.Και πώς ένας λαός  δοκιμασμένος από καταστροφές και διχασμούς, παραπλανήθηκε, έστω και πρόσκαιρα, από ένα κομματικό μόρφωμα, που ενσάρκωσε τις χειρότερες πλευρές του χθες. Και πρέπει να τα κάνουμε όλα αυτά, όχι ασφαλώς για να καταλήξουμε σε μια άκριτη απόρριψη της πολιτικής. Αλλά για να υπηρετήσουμε από κοινού την αναβάθμιση της δημόσιας ζωής», ανέφερε ακόμα ο πρόεδρος της ΝΔ. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσέθεσε ότι η ΝΔ είναι στον σωστό δρόμο για να κερδίσει τη μάχη απέναντι σε μια ποιοτική «πρόκληση θάρρους». «Μακριά από συμπλέγματα, έχει αναγνωρίσει το δικό της μερίδιο στα προβλήματα του παρελθόντος.Δεν έκρυψε ούτε τα λάθη και τις παραλείψεις της ούτε και τις κακές της στιγμές.Όλα αυτά, όμως, τα μετουσιώνει σε υπερβάσεις, που αποτυπώνονται στις θέσεις, τη συμπεριφορά, το πρόγραμμά της.Ένα πρόγραμμα που δεν χαϊδεύει αυτιά, αλλά ενεργοποιεί συνειδήσεις.Που δεν στοχεύει μόνο στην καρδιά, αλλά και την σκέψη. Και που δεν ενεργοποιεί, απλώς, την ελπίδα, αλλά τα μυαλά και τα χέρια όλων των πολιτών», ανέφερε ακόμα ο πρόεδρος της ΝΔ. 

Το θάρρος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη

Ενθυμούμενος, δε, τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, εξήρε το θάρρος του σε πολλές στιγμές του δημόσιου και ιδιωτικού βίου του.  «Φίλοι και αντίπαλοι αναγνωρίζουν πλέον ότι το θάρρος ήταν ίσως το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο της πολιτικής του προσωπικότητας.Θυμάμαι από μικρό παιδί τον πατέρα μου να μου λέει πως ο φόβος ήταν γι’ αυτόν άγνωστη λέξη.  Ίσως γιατί βρέθηκε όχι μόνον φυλακισμένος στα εικοσιπέντε του, αλλά και καταδικασμένος σε θάνατο, στα χρόνια της Κατοχής στην Κρήτη», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ και προσέθεσε:«Εμπειρίες σαν αυτές κάποιους ανθρώπους τους συνθλίβουν. Κάποιους άλλους όμως τους ατσαλώνουν. Στην περίπτωση του πατέρα μου συνέβη το δεύτερο, καθώς η δύναμη να μη το βάζει ποτέ κάτω και το θάρρος του να αντιμετωπίζει κατάματα τις δυσκολίες της ζωής, τον συνόδεψαν και σε όλη την πολιτική του διαδρομή». 

«Απαιτούσε θάρρος να υποστηρίζεις στα χρόνια της Κατοχής και του Εμφυλίου την ενωμένη Αντίσταση εναντίον του κατακτητή και τη συναδέλφωση των Ελλήνων.Ήθελε θάρρος, κατά τα ταραγμένα προδικτατορικά χρόνια, να μένεις σταθερός στον κοινοβουλευτισμό και τις απόψεις σου, ενώ αυτές βάλλονταν από παντού.  Όπως και να σηκώνεσαι σε μια Βουλή που έβραζε τον Αύγουστο το 1965 και να εξηγείς με ψυχραιμία και νηφαλιότητα τις επιλογές σου. Ήθελε θάρρος να φεύγεις με ένα σκάφος έξι μέτρων, να διασχίσεις το Αιγαίο Δεκαπενταύγουστο, για να ξεκινήσεις έτσι τον αγώνα σου απέναντι στην Χούντα.Ήθελε επίσης θάρρος να λες πάντα την άποψη σου παραμερίζοντας το εφήμερο πολιτικό κόστος.  Να είσαι η φωνή της λογικής στα εθνικά θέματα. Να προειδοποιείς για τα επερχόμενα δεινά στην οικονομία και να το κάνεις τα χρόνια της μεγάλης ψευδαίσθησης, τα χρόνια της παράλογης ευφορίας και της μέθης.  Και ήθελε μεγάλη ψυχική γενναιότητα, τη στιγμή ενός ανείπωτου πόνου και μιας μεγάλης οικογενειακής τραγωδίας, να σηκωθείς και να μιλήσεις στη Βουλή για την ανάγκη να σταθούν όλοι όρθιοι και ενωμένοι για να διαφυλάξουν τους θεσμούς και το πολίτευμα.Να ζητάς περισσότερη δημοκρατία την ώρα που θρηνούσες τον Παύλο Μπακογιάννη, χτυπημένο από τις σφαίρες της τρομοκρατίας», είπε ο κ. Μητσοτάκης. 

Τόνισε, δε, ότι η «αποθέωση του πολιτικού θάρρους» τονίζεται σε στιγμές κομματικής υπέρβασης, όπως η περίπτωση της συνεργασίας της ΝΔ με τον Συνασπισμό, το 1989. «Τότε, που ο φιλελεύθερος Μητσοτάκης κάλεσε στο ίδιο μετερίζι της Ελλάδας, τους ηγέτες της Αριστεράς Χαρίλαο Φλωράκη και Λεωνίδα Κύρκο, στηρίζοντας από κοινού μία κυβέρνηση συνεργασίας.Πέτυχε, έτσι, στο μέγιστο βαθμό την εθνική συμφιλίωση, που ήταν ένα ζητούμενο 45 ετών. Ναι! Στην Ελλάδα, οι διαχωριστικές γραμμές του μίσους γκρεμίστηκαν νωρίτερα από το τείχος που χώριζε τα δύο αντίπαλα συστήματα του πλανήτη. Και αυτό αποτελεί μία πολύτιμη παρακαταθήκη για το σήμερα, που απαιτεί όσο ποτέ, θάρρος και αλήθεια.Είναι αυτή  την παρακαταθήκη που τιμούμε με τη σημερινή εκδήλωση», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.