ΠΟΛΙΤΙΚΗ
19/09/2018 15:34

Συνάντηση Αβραμόπουλου-Βίτσα - «Σύντομα λύση για τα κέντρα φιλοξενίας σε Μόρια και Βαθύ»

Λύση σε σύντομο χρονικό διάστημα για τα κέντρα φιλοξενίας στη Μόρια της Λέσβου και το Βαθύ της Σάμου υποσχέθηκε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας.

Συνάντηση Αβραμόπουλου-Βίτσα - «Σύντομα λύση για τα κέντρα φιλοξενίας σε Μόρια και Βαθύ»
Συνάντηση Αβραμόπουλου-Βίτσα - «Σύντομα λύση για τα κέντρα φιλοξενίας σε Μόρια και Βαθύ»
Ανάγνωση:

Λύση σε σύντομο χρονικό διάστημα για την αποσυμφόρηση των κέντρων φιλοξενίας στη Μόρια της Λέσβου και το Βαθύ της Σάμου υποσχέθηκε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας.

Ο κ. Βίτσας ευχαρίστησε τον Δημήτρη Αβραμόπουλο για «την προσπάθεια που κάνει για να βοηθήσει την Ελλάδα που έχει αναλάβει ένα βαρύ καθήκον στην Ευρώπη».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, σύμφωνα με τον κ. Βίτσα «επικεντρωθήκαμε στην αποσυμφόρηση των νησιών, ζητήσαμε κάποια πράγματα από την Κομισιόν και μας δόθηκαν ακόμα περισσότερα. Σε σύντομο χρονικό διάστημα οι οριακές καταστάσεις, όπως σε Μόρια και Σάμο θα απαλυνθούν».

«Στόχος μας είναι να αναλαμβάνουμε την ευθύνη μας στη διαχείριση των ευρωπαϊκών συνόρων και να παλεύουμε για ανακατανομή βάρους στις χώρες πρώτης υποδοχής» τόνισε ο κ. Βίτσας.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος χαρακτήρισε το προσφυγικό «ευρωπαϊκό ζήτημα το οποίο δεν θα σταματήσει για τα επόμενα χρόνια» και δεσμεύτηκε ότι η «Ευρώπη βρέθηκε και βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας».

«Θέλουμε να δημιουργηθούν οι καλύτερες συνθήκες στα νησιά» είπε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης.

Συγκεντρώνουν υπογραφές για να κλείσει το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στο Βαθύ

Yπογραφές για να κλείσει το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στο Βαθύ της Σάμου συγκεντρώνουν οι κάτοικοι. Στη συγκεκριμένη δομή φιλοξενούνται 4.000 αιτούντες άσυλο. Η συλλογή υπογραφών γίνεται μετά από πρωτοβουλία του δημάρχου του νησιου.

Το ψήφισμα που καλούνται να υπογράψουν οι κάτοικοι της Σάμου για το κέντρο φιλοξενίας:

Σαμιώτισσες και Σαμιώτες,

Τρία χρόνια μετά, η αποσυμφόρηση του ΚΥΤ εξακολουθεί και είναι εξαγγελία χωρίς αντίκρισμα. Η τελευταία από αυτές, από τον κ. Βίτσα, πριν από ελάχιστους μήνες, αναφερόταν σε λύση σε αυτό το διαρκές αιτούμενο μέχρι τον Σεπτέμβριο. Όμως, ο Σεπτέμβριος έφτασε και οι “φιλοξενούμενοι’’ στο ΚΥΤ πόλεως Σάμου έχουν, εν τω μεταξύ αυξηθεί αντί να μειωθούν!

Τρία χρόνια μετά, τα προβλήματα με τη στελέχωση των υπηρεσιών εξέτασης και παροχής ή όχι ασύλου και οι αναπόφευκτες, τεράστιες καθυστερήσεις που επιφέρει, παραμένουν.

Τρία χρόνια μετά, ενώ οι Δήμοι είναι οι μοναδικοί φορείς που δεν έχουν την παραμικρή ουσιαστική αρμοδιότητα στη διαχείριση του προσφυγικού/μεταναστευτικού και υπό τη βαριά σκιά της πρόσφατης αποκάλυψης για τον περίεργο ρόλο που παίζουν κάποιες ανεξέλεγκτες ΜΚΟ στο όλο θέμα, η κατάσταση έχει γίνει ασφυκτική και το ποτήρι έχει ξεχειλίσει.

Η δε πρόσφατη απόφαση του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, δεν εξασφαλίζουν στο ελάχιστο το ζητούμενο της τοπικής κοινωνίας που είναι η αποκατάσταση της κανονικότητας και της ασφάλειας.

Ως Δήμος Σάμου, είναι θεμελιώδης υποχρέωσή μας να προασπίζουμε τα συμφέροντα του τόπου μας και των πολιτών του, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο . Για το σκοπό αυτό, για μία ακόμη φορά ζητούμε από το νέο Υπουργό Εσωτερικών, αλλά και από τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής να ενεργήσουν άμεσα έτσι ώστε:

Να αποσυμφορηθεί άμεσα το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης του Βαθέος, σύμφωνα και με την πολύ πρόσφατη, γραπτή και επίσημη δέσμευση του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, που αφορούσε όχι μόνο τη Σάμο, αλλά και τα υπόλοιπα νησιά του Β. και Ν. Αιγαίου στα οποία δημιουργήθηκαν ‘’hot-spots’’ με αποκλειστική πρωτοβουλία, ευθύνη και αρμοδιότητα της Κυβέρνησης.

Να κλείσει η υπάρχουσα δομή και να παραχωρηθεί ως χώρος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οποιαδήποτε δομή θα πρέπει να λειτουργεί αποκλειστικά και μόνον ως Κέντρο Καταγραφής (registration) - με μέγιστο χρόνο παραμονής για τους πρόσφυγες/μετανάστες τις 7 ημέρες- και οπωσδήποτε, να βρίσκεται εκτός οικιστικού ιστού.

Στην προσπάθειά μας αυτή, ζητούμε την αρωγή και την ενεργό συμμετοχή και των πολιτών της Σάμου

Σαμιώτισσες και Σαμιώτες, σας καλούμε όλες και όλους να υπογράψετε το παρόν ψήφισμα.

Ενώστε τη φωνή σας με τη δική μας. Όλοι μαζί μπορούμε και πρέπει να καταφέρουμε να δοθεί, επιτέλους, ουσιαστική και πραγματική λύση σ’ ένα πρόβλημα για το οποίο δεν έχουμε ευθύνη, αλλά με τρόπο άδικο, έχουμε υποστεί και εξακολουθούμε να υποφέρουμε από όλες τις συνέπειές του.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΑΜΟΥ

ΜΙΧΑΛΗΣ Α. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ