Πολιτική
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Τσίπρας από Σάλτσμπουργκ: Το προσφυγικό χωρίζει την Ευρώπη σε δύο στρατόπεδα

«Η προσφυγική κρίση είναι ένα κεντρικό ζήτημα και χωρίζει την Ευρώπη σήμερα σε δύο στρατόπεδα» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας, όπου οι ηγέτες της ΕΕ συζήτησαν τόσο για το προσφυγικό όσο και για το Brexit.

«Από τη μια, σε όσους θεωρούν, πιστεύουν ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί, φτιάχνοντας ο καθένας ένα δικό του φρούριο στις χώρες του. Να κλειστούμε, δηλαδή, πίσω από φρούρια αλλεπάλληλα στην ευρωπαϊκή ήπειρο και να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα αυτό. Και από την άλλη, όσοι πιστεύουμε –και ανήκω και εγώ σε αυτούς- ότι για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπίσουμε πρωτίστως τις γενεσιουργές του αιτίες» δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια τοποθέτησε την Ελλάδα στο δεύτερο στρατόπεδο, λέγοντας ότι όσοι ανήκουν στο πρώτο «έχουν μια κοντόφθαλμη λογική». «Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στο δεύτερο αυτό στρατόπεδο, που θέλει να έχει μια ευρύτερη ενόραση, ένα όραμα για την Ευρώπη και την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων που βρίσκει μπροστά της. Ένα από αυτά είναι η προσφυγική κρίση. Η Ελλάδα δεν θα μπορούσε, άλλωστε, να βρίσκεται στο άλλο στρατόπεδο. Και όσοι επιθυμούν να τη γυρίσουν, να τη μεταφέρουν σε ένα τέτοιο στρατόπεδο, πρέπει να σκεφτούν πάρα πολύ σοβαρά ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που αντιμετωπίζει το πρόβλημα αυτό, μαζί με την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γαλλία. Είναι χώρα πρώτης γραμμής. Ως εκ τούτου, όσα φρούρια κι αν χτίσει, θα είναι ευάλωτα», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη συνέχεια στην επιτάχυνση των διαδικασιών για την αναβάθμιση της Frontex σε ευρωπαϊκή ακτοφυλακή και συνοριοφυλακή αλλά και στη δυνατότητα αναβάθμισης της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου, που συζητήθηκε στη Σύνοδο.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στην προτεραιοποίηση της αναθεώρησης του Δουβλίνου. «Θα πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, να προτεραιοποιηθεί η προοπτική αναθεώρησης του Δουβλίνου, δίκαιης αναθεώρησης του Δουβλίνου. [...] Τώρα που τα πράγματα είναι καλύτερα σε ό,τι αφορά τις ροές, θα πρέπει να εξετάζουμε το ενδεχόμενο ή εν πάση περιπτώσει να φτιάχνουμε τους μηχανισμούς, ώστε να είμαστε αποτελεσματικοί σε ένα πιθανό ενδεχόμενο αύξησης των ροών το επόμενο διάστημα». 

Επιπλέον, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, με δικό του εξοπλισμό και στελέχωση.

Σημείωσε μάλιστα ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στο ζήτημα, ώστε να επιτευχθεί συμφωνία εντός των ευρωπαϊκών θεσμών για τη δημιουργία εντός του έτους, στη βάση της πρότασης της Κομισιόν. Όπως σημείωσε «αυτό θα δώσει στους Ευρωπαίους πολίτες ένα σαφές μήνυμα ενίσχυσης της αλληλεγγύης και θα αποτελέσει παράδειγμα δράσης της ΕΕ με απτά οφέλη για τους πολίτες».

Σχετικά με τον μηχανισμό, η ελληνική πλευρά ζήτησε η χρηματοδότηση του να αντληθεί αποκλειστικά από πόρους του προϋπολογισμού της ΕΕ «διότι το ζήτημα έχει καταστεί ευρωπαϊκό και αγγίζει πλέον μεγάλο αριθμό κρατών μελών».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υποστήριξε ότι ο μηχανισμός «θα κοστίσει πολύ λιγότερο από την κοινή άμυνα ή την συνοριοφυλακή, αλλά είναι εξίσου ή περισσότερο αποτελεσματικός για τους Ευρωπαίους πολίτες».

Σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης, μια σειρά χωρών όπως η Γαλλία, η Πορτογαλία, η Ολλανδία και η Σουηδία υποστήριξαν την ελληνική πρόταση και την ενσωμάτωσή της στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Οκτώβριο.

Τέλος, για το Brexit, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «είναι μια συζήτηση που κάποια στιγμή πρέπει να τελειώσει». «Είναι μια δύσκολη συζήτηση, όμως, που πρέπει να κρατηθούν ισορροπίες. Πρέπει να βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση και θα δουλέψουμε το επόμενο διάστημα επίπονα γι’  αυτό, προκειμένου να έχουμε τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις για τους πολίτες μας, για την Ιρλανδία, που παραμένει στην Ε.Ε., αλλά συνορεύει με το Ηνωμένο Βασίλειο. Αλλά, ταυτόχρονα, να δημιουργήσουμε και τις προϋποθέσεις μιας ουσιαστικής μελλοντικής εταιρικής σχέσης με το Ηνωμένο Βασίλειο, που είναι μια πολύ σημαντική ισχυρή ευρωπαϊκή χώρα. Έχουμε, όμως, ακόμα μέλλον μπροστά μας», κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.