Πολιτική
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Αγώνας Ζάεφ να πείσει τους συμπολίτες του να συμμετάσχουν στο δημοψήφισμα

Σε έναν αγώνα δρόμου πειθούς των συμπολιτών του να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία της ερχόμενης Κυριακής έχει επιδοθεί ο Σκοπιανός Πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, επιστρατεύοντας κάθε μέσο, διεθνές κι εγχώριο για να το πετύχει. Ο στόχος των 900,000 ψηφοφόρων (σε σύνολο 1,8 εκατομμυρίων εγγεγραμμένων) δεν είναι αυτονόητος, και εάν δεν επιτευχθεί μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την πορεία των πραγμάτων. Και μπορεί το δημοψήφισμα να έχει - τυπικά τουλάχιστον - συμβουλευτικό χαρακτήρα, η πολιτική του επιρροή πάντως θα παίξει καθοριστικό ρόλο στις μετέπειτα εξελίξεις και επί της ουσίας αναμένεται να προσδιορίσει το ντόμινο των εξελίξεων στη γειτονική χώρα τους επόμενους μήνες. Με δεδομένη μάλιστα την στάση του VMRO, του αντιπολιτευόμενου κόμματος, ο ηγέτης του οποίου, Χρίστιαν Μίτκοτσκι, άφησε να εννοηθεί πως σε ένα θετικό αποτέλεσμα του δημοψήφισματος οι βουλευτές του κόμματός του δεν θα αντιπαρατεθούν στις συνταγματικές αλλαγές που προβλέπει η συμφωνία, το αποτέλεσμα της 30ης Σεπτεμβρίου λαμβάνει πολύ σημαντικά χαρακτηριστικά που αναμένεται να επηρεάσει αποφασιστικά τις επόμενες εξελίξεις.

Ο Ζάεφ πάντως επιμένει να αρνείται να κάνει χρήση του όρου “Βόρεια Μακεδονία” και συνεχίζει να μιλά για “Ευρωπαϊκή Μακεδονία” κάθε φορά που απευθύνεται στους συμπολίτες του. Χθες μάλιστα, μέσω twitter, επανήλθε στη ρητορική της “μιας Μακεδονίας”, λέγοντας πως τόσο ο Αμερικανός αντιπρόεδρος όσο και ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν, στο βιντεοσκοπημένο του μήνυμα “επιβεβαίωσαν ότι έχουμε ένα κράτος, έναν «μακεδονικό» λαό και μια «μακεδονική γλώσσα» που αναγνωρίζεται από όλο τον κόσμο». Ο Γάλλος Πρόεδρος επρόκειτο να ταξιδέψει μάλιστα στα Σκόπια, ακολουθώντας τα χνάρια της Καγκελαρίου Μέρκελ και μιας ακόμη σειράς ξένων αξιωματούχων, τελικά πάντως επέλεξε να στείλει ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα στους πολίτες της πΓΔΜ. Για τους καλά μυημένους στα του Σκοπιανού, η στάση του Γάλλου Προέδρου δεν εξέπληξε κανέναν, καθότι μπορεί η Γαλλία να στηρίζει την τροχιά ένταξης της γειτονικής μας χώρας στο ΝΑΤΟ, πλην όμως έχει ξεκάθαρα αντιταχθεί στην προοπτική ανοίγματος της Ένωσης στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και μια ενδεχόμενη επίσκεψή του μπορεί να έστελνε τα αντίθετα μηνύματα.

Τηλεοπτικό μήνυμα προς την ΠΓΔΜ έστειλε και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δηλώνοντας πως η συμφωνία των Πρεσπών απελευθερώνει τη δυνατότητα συμμετοχής στη διεθνή κοινότητα για τη γειτονική χώρα. «Η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα δώσει σε εσάς και στα παιδιά σας την πλήρη ασφάλεια που θα προκύψει από τη συμμετοχή στην πιο επιτυχημένη συμμαχία του κόσμου και θα δώσει στη χώρα σας ισότιμη φωνή στις συζητήσεις μας και ίσο λόγο στις αποφάσεις μας», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ. «Είναι πλέον καιρός να ακούσετε τις φωνές σας. Αυτή είναι μια ευκαιρία σε μια ζωή”.

Ταυτόχρονα, την ερχόμενη Πέμπτη Σκοπιανοί αξιωματούχοι θα μεταβούν στις Βρυξέλλες για να ξεκινήσουν την αναγκαία προπαρασκευαστική δουλειά ώστε να ανοίξουν τα ενταξιακά κεφάλαια της ΠΓΔΜ με την Ευρωπαϊκή Ένωση, μια διαδικασία που βέβαια πρόκειται να διαρκέσει τουλάχιστον μια δεκαετία.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.