ΠΟΛΙΤΙΚΗ
26/09/2018 13:53

Βασίλης Ξυπολυτάς: Θέλω να ζω σε μια Ελλάδα που αναγνωρίζει τη δουλειά και ανταμείβει τους κόπους
Βασίλης Ξυπολυτάς: Θέλω να ζω σε μια Ελλάδα που αναγνωρίζει τη δουλειά και ανταμείβει τους κόπους
Ανάγνωση:

Η μείωση των φόρων και των εισφορών μαζί με μια σταθερή φίλο-επενδυτική κυβέρνηση θα προκαλέσει το αναπτυξιακό σοκ που χρειάζεται η οικονομία, τονίζει ο Γραμματέας Παραγωγικών Τομέων της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Ξυπολυτάς. Σχολιάζοντας την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στους Παραγωγικούς Φορείς από το βήμα της ΔΕΘ δηλώνει ότι θέλει να ζει «σε μια Ελλάδα που αναγνωρίζει τη δουλειά και ανταμείβει τους κόπους μας.

Πώς υποδέχτηκε η επιχειρηματική κοινότητα το πρόγραμμα που παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ;

Το σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου και των ελευθέρων επαγγελματιών αποδέχτηκε με ανακούφιση το πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη. Στο πρόγραμμά μας, με το πιο σαφή και κατηγορηματικό τρόπο, τεκμηριώνουμε το πώς θα μειώσουμε δραστικά τους φόρους και τις εισφορές στους εργαζομένους και στους εργοδότες.

Ο βασικός μας στόχος είναι , μαζί με τις μεγάλες αλλαγές στο κράτος, να μπορέσουμε να γυρίσουμε σελίδα στη χώρα και να προκαλέσουμε το επενδυτικό σοκ που χρειάζεται η Ελλάδα.

Με δεδομένη την σφιχτή οικονομική εποπτεία, πόσο εφικτό είναι να υλοποιηθεί το πρόγραμμα;

Η αλλαγή του μείγματος πολιτικής που προτείνουμε είναι απολύτως κοστολογημένη. Το συνολικό κόστος της αλλαγής του μείγματος πολιτικής προσεγγίζει τα 6 δισ. ευρώ σε βάθος 4 ετών. Κάποιες φορο-ελαφρύνσεις θα γίνουν την πρώτη διετία πχ. μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 30% και κάποιες θα εφαρμοστούν σταδιακά στο βάθος τετραετίας (π.χ. μείωση ασφαλιστικών εισφορών για κύρια σύνταξη στο 15%, από 20% σήμερα).

Ο σχεδιασμός του προγράμματός μας ξεκίνησε από το κομμάτι του εξορθολογισμού των κρατικών δαπανών και στη συνέχεια την απόδοση τους στην κοινωνία με τη μορφή φορο-ελαφρύνσεων. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι αναμένουμε από τον εξορθολογισμό των κρατικών δαπανών, την πρώτη διετία να εξοικονομήσουμε 2 δισ. ευρώ. Μια από τις άμεσες νομοθετικές πρωτοβουλίες θα είναι να επαναθεσπίσουμε το νόμο για την αναλογία μια πρόσληψη για πέντε αποχωρήσεις στο Δημόσιο. Για να σας δώσω -ένα ακόμα- συγκεκριμένο παράδειγμα, σύμφωνα με εμπεριστατωμένη μελέτη του ΙΟΒΕ, αν η Ελλάδα φτάσει στο επίπεδο χρήσης πλαστικού χρήματος της Πορτογαλίας, τα έσοδα θα αυξηθούν κατά 54%, δηλαδή θα κερδίσουμε 8,5 δισ. ευρώ το χρόνο. Αυτά δεν είναι λόγια του αέρα γιατί το έχουμε ξανακάνει. Ο ΦΠΑ για παράδειγμα έφερε περισσότερα έσοδα το 2014, όταν μειώσαμε τότε τον συντελεστή στην εστίαση, όπως θα κάνουμε και πάλι, ενώ το ίδιο συνέβη και με τις παρεμβάσεις μας στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης που είχε ως αποτέλεσμα η ελληνική οικονομία να γυρίσει σε θετικό πρόσημο.

Μόνο με τέτοιας πολιτικής κατεύθυνσης παρεμβάσεις θα αυξηθούν τα δημόσια έσοδα και θα δημιουργηθεί πραγματικός δημοσιονομικός χώρος. Όχι μέσω υπερφορολόγησης και ασφυξίας στην πραγματική οικονομία όπως κάνει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ.

Μητσοτάκης-Ξυπολυτάς

Και ποιο θα είναι το άμεσο αποτέλεσμα που περιμένουμε στην οικονομία;

Η μείωση των φόρων και των εισφορών μαζί με μια σταθερή φίλο-επενδυτική κυβέρνηση θα προκαλέσει το αναπτυξιακό σοκ που χρειάζεται η οικονομία. Όλες οι χώρες που βγαίνουν από προγράμματα στήριξης, έχουν έντονη ανάπτυξη- Όλες εκτός της Ελλάδας εξαιτίας των πολιτικών που άσκησε η Κυβέρνηση Τσίπρα.

Με απλά λόγια εμείς στοχεύουμε να δημιουργηθεί νέος πλούτος στην οικονομία, που θα αυξήσει το πραγματικό εισόδημα όλων των Ελλήνων και όχι να μοιράζουμε στο τέλος κάθε χρόνου επιδόματα στους πολίτες, όπως κάνει εδώ και τρία χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας αφαιμάξει προηγουμένως με ασύλληπτη φορολόγηση τη μεσαία τάξη και όλους τους Έλληνες, τους οποίους τελικά φτωχοποίησε. Προσωπικά, θέλω να ζω σε μια Ελλάδα που αναγνωρίζει τη δουλειά και ανταμείβει τους κόπους μας και όχι σε μια χώρα που φορολογικά λεηλατεί οτιδήποτε παράγουμε.

Η γραφειοκρατία, παραμένει ο γόρδιος δεσμός του Ελληνικού κράτους και βασικός αντιαναπτυξιακός παράγοντας. Πως σκοπεύετε να την αντιμετωπίσετε;

Πράγματι η γραφειοκρατία είναι ένα από τα σημαντικότερα εμπόδια στο να προσελκύσουμε επενδύσεις στη χώρα. Δεσμευτήκαμε, ότι θα δημιουργήσουμε, -μια και μόνο αδειοδοτική αρχή- σε επίπεδο υφυπουργού, η οποία θα έχει ως μόνη αρμοδιότητα να ξεμπλοκάρει όλες τις σημαντικές επενδύσεις. Επιτέλους, θα ισχύσει η αρχή της μιας στάσης. Ένα κέντρο θα κρίνει και θα προχωράει όλα τα θέματα.

Μια από τις σημαντικές εξαγγελίες της ΝΔ είναι η μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους Δήμους. Ποιοι είναι οι λόγοι που σας οδηγούν σε αυτή την μεταρρύθμιση;

Η μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους Δήμους, με τη παράλληλη κατάργηση των πόρων που δίνει το κεντρικό κράτος στους Δήμους, είναι μια μεταρρυθμιστική τομή, που αλλάζει εντελώς τον τρόπο λειτουργίας του Ελληνικού Κράτους και της δημόσιας διοίκησης. Μέσω αυτής θα επιτύχουμε την πραγματική διοικητική και οικονομική αυτονομία των Δήμων, πράγμα που θα φέρει και την ουσιαστική λογοδοσία των Δημάρχων στους δημότες τους. Επίσης θα φέρει μείωση της γραφειοκρατίας μέσω της αποκέντρωσης των αρμοδιοτήτων από τη κεντρική διοίκηση και τέλος την αναβάθμιση της παροχής των δημοσίων υπηρεσιών αφού αυτές θα καθορίζονται από τη δημοτική αρχή και θα ελέγχονται άμεσα από τους δημότες.

Κατ’ ουσίαν με αυτή την μεταρρύθμιση προσαρμόζουμε το Ελληνικό κράτος στα δυτικά πρότυπα, καθώς έτσι λειτουργούν τα σύγχρονα ευρωπαϊκά κράτη στα οποία οι Δήμοι έχουν πλήρη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ