Πολιτική
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Τροπολογία για την καταργηση του αυτοφόρου στα εγκλήματα του Τύπου από το Ποτάμι

Ντροπή για το δικαιικό σύστημα η πρόσφατη κράτηση δημοσιογράφων, τονίζει το Ποτάμι.

Την πλήρη κατάργηση της αυτόφωρης διαδικασίας για τα «εγκλήματα τιμής» που τελούνται δια του Τύπου προβλέπει η τροπολογία, που κατέθεσε ο επικεφαλής του Ποταμού, Σταύρος Θεοδωράκης,και η κοινοβουλευτική του ομάδα.

Ειδικότερα,  Ποτάμι, τονίζει την ανάγκη τροποποίησης της παραγράφου 3 του άρθρου 242 του ποινικού κώδικα, διότι όπως αναφέρει, η διάταξη όχι μόνο προκαλεί ανασφάλεια δικαίου και σύγχυση αλλά παραβιάζει συν τοις άλλοις ευθέως και τα άρθρο 5 και 6 του Συντάγματος καθώς και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

«Η πρόσφατη κράτηση δημοσιογράφων λόγω δήθεν αυτοφώρου αποτελεί ντροπή για το δικαιϊκό σύστημα και τον πολιτικό πολιτισμό μιας ευρωπαϊκής χώρας», τονίζει το Ποτάμι και προσθέτει:

«Η επιλεκτική εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης από τις εισαγγελικές αρχές αποδυναμώνει το κύρος της Δικαιοσύνης και καθιστά τους πολίτες και τους δημοσιογράφους ανυπεράσπιστους για τυχόν "αδικήματα λόγου". Στις φιλελεύθερες δημοκρατίες όπου η ελευθερία του Τύπου είναι απαραβίαστη, καμία πολιτική σκοπιμότητα ή αντιπαλότητα δεν θα έπρεπε να εκμεταλλεύεται κατά τρόπο καταχρηστικό και αυταρχικό "διατάξεις-παραθυράκια" της ποινικής δικονομίας που τραυματίζουν το κράτος δικαίου».

Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την κύρωση της σύμβασης δωρεάς μεταξύ του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Ωνάσης, του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου και του Ελληνικού Δημοσίου το οποίο θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί αύριο στο Γ Θερινό Τμήμα της Ολομέλειας.

Ειδικότερα προβλέπεται ότι: «Τα εγκλήματα κατά της τιμής που τελούνται δια του Τύπου ή ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών ή μέσω διαδικτύου και γενικά κάθε άλλου σύγχρονου μέσου διάδοσης πληροφοριών και ειδήσεων δεν δικάζονται ως αυτόφωρα». Με τη νέα προτεινόμενη διατύπωση της παραγράφου 3 του άρθρου 242 ΚΠΔ επιδιώκεται η πλήρης κατάργηση της αυτόφωρης διαδικασίας για τα εγκλήματα κατά της τιμής (εξύβριση, δυσφήμηση, συκοφαντική δυσφήμιση, προσβολή μνήμης νεκρού) που τελούνται δια του Τύπου».

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.