Πολιτική
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Αμερικανικό «κυνήγι» επενδύσεων για τον Τσίπρα

Η οικονομία έχει την τιμητική της στις συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα στη Νέα Υόρκη, μετά το ραντεβού με τον Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν κι εν αναμονή της αυριανής ομιλίας του πρωθυπουργού στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ, με την οποία θα κλείσει ο κύκλος της πενθήμερης επίσκεψής του στις ΗΠΑ. Χθες, την ώρα που ο κ. Τσίπρας είχε συναντήσεις εργασίας με στελέχη της Bank of America/Merrill Lynch και της Morgan Stanley, με τις επενδύσεις να βρίσκονται στο επίκεντρο, η Moody's κρατούσε σταθερή την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, διαψεύδοντας τις προσδοκίες για αναβάθμιση, ενώ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος από το βήμα της Βουλής εμφανίστηκε για πρώτη φορά αισιόδοξος για τις συντάξεις, βάζοντας στο «κάδρο» και το αφορολόγητο.

Όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός περιέγραψε μια βελτιωμένη εικόνα για την ελληνική οικονομία, με σταθερή και ασφαλή δημοσιονομική πορεία και εκτίμησε πως η έξοδος από τα μνημόνια φέρνει μεγάλη αναπτυξιακή δυναμική. Το μεγάλο στοίχημα, κατά τον κ. Τσίπρα, είναι η προσέλκυση επενδύσεων για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, στους τομείς όπου η Ελλάδα έχει ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα και αυτό είναι - πάντα σύμφωνα με τον ίδιο - το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι υπήρξε σημαντικό ενδιαφέρον και βούληση για επενδύσεις στην Ελλάδα, ενώ και από τις δύο πλευρές τονίστηκε η ανάγκη να συνεχιστούν αφενός οι μεταρρυθμίσεις και αφετέρου να υπάρξει πολιτική σταθερότητα και σταθερό φορολογικό πλαίσιο, ούτως ώστε οι επενδυτές να μπορέσουν να κάνουν μακροπρόθεσμα σχέδια.

Ο κ. Τσίπρας, όπως μεταφέρουν πάλι κυβερνητικές πηγές, άφησε εμμέσως αιχμές κατά της ΝΔ, κάνοντας λόγο για άνοδο της άκρας δεξιάς και υπερσυντηρητικών μορφωμάτων στην Ευρώπη, τα οποία προσεταιρίζονται - όπως είπε - τα παραδοσιακά συντηρητικά κόμματα και μετατοπίζονται διαρκώς προς τις θέσεις και τη ρητορική αυτών των ακραίων δυνάμεων. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε, επίσης, και στη συμφωνία των Πρεσπών, εκτιμώντας ότι δημιουργεί νέες προοπτικές συνεργασίας και ανάπτυξης στα Βαλκάνια.

Τον κ. Τσίπρα συνόδευαν στις συναντήσεις ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Δημήτρης Λιάκος. Σήμερα, θα έχει γεύμα εργασίας με τον Αμερικανό υπουργό Εμπορίου, Ουίλμπουρ Ρος, με τη συμμετοχή στελεχών αμερικανικών εταιρειών. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ανάλογη συνάντηση είχε γίνει στη Θεσσαλονίκη στο περιθώριο της ΔΕΘ, η οποία είχε επιτυχία και επιθυμία του κ. Ρος ήταν να υπάρξει μια νέα συνάντηση κατά την παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.