Πολιτική
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Σε Αβραμόπουλο, Λοβέρδο, Γεωργιάδη, Βορίδη καταλογίζει ευθύνες το πόρισμα για το Ντυνάν

Πολιτικές ευθύνες στους Δημήτρη Αβραμόπουλο, Ανδρέα Λοβέρδο, Άδωνι Γεωργιάδη και Μάκη Βορίδη καταλογίζει το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για το «Ερρίκος Ντυνάν».

Μάλιστα ζητείται από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές να διαπιστώσουν εάν οι κύριοι Ανδρέας Λοβέρδος και Άδωνις Γεωργιάδης τέλεσαν αδικήματα «δια πράξεων ή παραλείψεων».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο συγκεκριμένο κομμάτι του πορίσματος, εξετάζεται λεπτομερώς η πορεία του νοσοκομείου από την ίδρυσή του έως την αναγκαστική εκποίησή του με πλειστηριασμό τον Σεπτέμβριο του 2014.

Στο πόρισμα γίνεται αναφορά στις βασικές αιτίες των οικονομικών προβλημάτων του νοσοκομείου, όπως επίσης γίνεται αναφορά σε πράξεις και παραλείψεις τόσο της διοίκησης όσο και του εποπτεύοντος υπουργείου.

Το πρώτο μέρος του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής που αφορά το «Ερρίκος Ντυνάν» θα συζητηθεί, αύριο Τρίτη, στις 15:00, σε ειδική συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής.

Δείτε όλο το πόρισμα ΕΔΩ

ΝΔ για πόρισμα Ντυνάν: Πάνε με τη λογική του σίριαλ, ρίχνουν λάσπη στον ανεμιστήρα

Βολές εναντίον της κυβέρνησης για το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία αναφορικά με την υπόθεση πώλησης του Ερρίκος Ντυνάν εξαπολύει η ΝΔ, ειδικά δοθέντος του γεγονότος ότι η πλειοψηφία δεν ζητά τη σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής. Αυτό, σύμφωνα με γαλάζιες πηγές, δηλοί ότι δεν βρέθηκαν ούτε καν ενδείξεις που να στοιχειοθετούν κατηγορίες εναντίον υπουργών.

«Και μόνο το γεγονός ότι η εξεταστική δεν κατέληξε σε προανακριτική αυτό σημαίνει ότι δεν βρέθηκαν με οποιονδήποτε τρόπο ούτε καν ενδείξεις που να στοιχειοθετούν κατηγορίες εναντίον των υπουργών. Επιστρέφοντας την υπόθεση στη δικαιοσύνη που ούτως ή άλλως την ερευνά το μόνο που θέλουν να κάνουν είναι να ρίξουν λάσπη στον ανεμιστήρα. Ακολουθούν τη γνωστή μέθοδο των δήθεν εξεταστικών που δεν καταλήγουν πουθενά καθώς δεν βρίσκονται στοιχεία για να υποστηρίξουν τις ευφάνταστες κατηγορίες που φτιάχνουν στο μυαλό τους και στα πρωτοσέλιδα των ΜΜΕ που ελέγχουν», σημειώνουν με νόημα από τη ΝΔ.

Παράλληλα, από την οδό Πειραιώς βάλλουν και εναντίον της επιλεγείσας διαδικασίας με τα «σπαστό» πόρισμα, κάνοντας λόγο για «λογική σίριαλ» και προσθέτουν ότι η κυβέρνηση πορεύεται με τη λογική «λάσπη, λάσπη, κάτι θα μείνει».

«Το γεγονός ότι μετά το φιάσκο της Novartis επιλέγουν τώρα τη λογική του σίριαλ, δηλαδή πάνε κομματιαστά και βγάζουν στην επικαιρότητα πόρισμα για κάθε υπόθεση, σημαίνει ότι θέλουν να κρατήσουν τη λάσπη στην επικαιρότητα. Λάσπη, λάσπη κάτι θα μείνει. Αυτή είναι η στόχευσή τους. Αλλά δεν θα μείνει τίποτα. Η λάσπη τους θα επιστρέψει για τα πραγματικά τους σκάνδαλα. Υπενθυμίζουμε ότι το Ντυνάν πουλήθηκε 115 εκατ. ευρώ ενώ χρωστούσε 230 εκατ. ευρώ και πληρώθηκαν όλοι οι εργαζόμενοι. Η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ τώρα ενώ πέτυχε αυτή η πώληση να το αγοράσει με μηδέν χρέη έναντι 75 εκατ. ευρώ δείχνει πόσο εσφαλμένη και καταστροφική είναι η πολιτική της», υπογραμμίζουν αναλυτικά κύκλοι της ΝΔ.

ΣΥΡΙΖΑ: Γιατί βρέθηκαν σε κρύπτη έγγραφα και τιμολόγια του ΚΕΕΛΠΝΟ;

Απαντώντας στην ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας και τα περί «λάσπης στον ανεμιστήρα», ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά από ΝΔ και ΚΙΝΑΛ να εξηγήσουν γιατί βρέθηκαν σε κρύπτη έγγραφα και τιμολόγια του ΚΕΕΛΠΝΟ και θέτει πέντε ερωτήματα:

-Είναι «λάσπη στον ανεμιστήρα» ότι το Ερρίκος Ντυνάν κατέληξε μέσα από μεθοδευμένες νομοθετικές παρεμβάσεις τους σε ιδιωτικά συμφέροντα, παρά το γεγονός ότι ήταν Κοινωφελές Ίδρυμα και ως τέτοιο απαγορευόταν εκ του Συντάγματος να εκποιηθεί;

-Είναι «λάσπη στον ανεμιστήρα» ότι ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ, κ. Γεωργιάδης, ως υπουργός Υγείας, υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με την Τράπεζα Πειραιώς για να βγει σε πλειστηριασμό το Κοινωφελές Ίδρυμα;

-Είναι «λάσπη στον ανεμιστήρα» ότι ο κ. Βορίδης ως υπουργός Υγείας πέρασε νομοθετικές ρυθμίσεις, με τις οποίες εξασφάλιζε ασυλία στα μέλη του Δ.Σ. του Ερυθρού Σταυρού και «παρέσχε» άδεια ιδρύσεως στην Ημιθέα ΑΕ;

-Είναι λάσπη στον ανεμιστήρα ότι ο κ. Βορίδης με νομοθετική παρέμβαση «βάφτισε» ένα δημόσιο νοσοκομείο ως ιδιωτική κλινική;

Είναι λάσπη στον ανεμιστήρα ότι ο κ. Λοβέρδος κατέθεσε ψευδώς στην Εξεταστική Επιτροπή για τον χρόνο σύνταξης της τροπολογίας, με την οποία άνοιξε το δρόμο για την πώληση του Κοινωφελούς Ιδρύματος;

«Το πόρισμα της Εξεταστικής επιβεβαιώνει με λεπτομέρειες τις σαφείς πολιτικές ευθύνες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για το ξεπούλημα του Ερρίκος Ντυνάν» αναφέρει η Κουμουνδούρου και αποδίδει το άγχος -όπως λέει – της  ΝΔ και του ΚΙΝ.ΑΛ, είναι ότι επιπλέον ζητείται από τη Δικαιοσύνη να διερευνήσει το σύνολο της υπόθεσης και τυχόν ποινικές ευθύνες των υπουργών τους.

Γεωργιάδης για το Ντυνάν: Για τα σκουπίδια το πόρισμα – Να μας βραβεύσει ο Παυλόπουλος

«Το ελληνικό Δημόσιο εισέπραξε 40 εκατ. ευρώ από την πώληση του Ερρίκος Ντυνάν» είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης, σχολιάζοντας το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής της πλειοψηφίας, το οποίο καταλογίζει ευθύνες στον ίδιο και σε άλλους τρεις πρώην υπουργούς.

Σε δήλωσή του έξω από τη Βουλή ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι θα έπρεπε οι πρώην υπουργοί να κληθούν από τον Προκόπη Παυλόπουλο για να τους βραβείο για την πώληση του νοσοκομείου.

«Το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι για τα σκουπίδια» κατέληξε ο κ. Γεωργιάδης.

Λοβέρδος: Φιάσκο το πόρισμα για την υγεία - Αποδεικνύει την έκταση της μηχανορραφίας

Από την πλευρά του ως «φιάσκο» χαρακτήρισε το πόρισμα της πλειοψηφίας της Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ και πρώην υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Λοβέρδο, «η έλλειψη συγκεκριμένων αναφορών, το φιάσκο αυτό, αποδεικνύει και την έκταση της πολιτικής μηχανορραφίας».

«Επιβεβαιώνομαι σε αυτό που δήλωσα από την πρώτη στιγμή ότι αυτή η κυβέρνηση και αυτή η πλειοψηφία έχουν φτάσει στο έσχατο σημείο πολιτικής κατάντιας και εξαχρείωσης», καταλήγει στη δήλωσή του αναφορικά με το πόρισμα της πλειοψηφίας της Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία, ο πρώην υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος.

«Το Ερρίκος Ντυνάν ήταν ένα πεδίο εξυπηρέτησης συμφερόντων και ρουσφετιών. Οι πολιτικές ευθύνες ασφαλώς και πρέπει να διερευνηθούν αν υπάρχουν. Πάντως η Εξεταστική Επιτροπή δεν πρέπει να εργαλειοποιηθεί για μικροσυμφέροντα» δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς, σχολιάζοντας το πόρισμα της κυβερνητικής πλειοψηφίας της Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία.


Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.