Πολιτική
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Αναδρομικά γιατρών: Πόσα θα έπρεπε να πάρουν και πόσα θα πάρουν ανά βαθμίδα

Από 40.000 έως 2.700 ευρώ έχασαν οι γιατροί από τις περικοπές στα χρόνια της κρίσης (2012-2016), ενώ όπως υπολογίζεται τα αναδρομικά που θα λάβουν θα φτάσουν στην καλύτερη περίπτωση τις 4.000 ευρώ. 

Τους συγκεντρωτικούς πίνακες με τα ποσά απέστειλαν οι περισσότερες Διοικήσεις των Νοσοκομείων στο υπουργείο Υγείας. 

Η κυβέρνηση έχει ως στόχο να δώσει τα αναδρομικά στους περισσότερους επαγγελματικούς κλάδους που είτε τα δικαιούνται, είτε υπάρχει εισαγγελική απόφαση,  τον Δεκέμβριο, οπότε και οι γιατροί θα λάβουν Χριστουγεννιάτικο μποναμά μαζί με τους στρατιωτικούς, τους πανεπιστημιακούς κ.ά. που ανήκουν στα ειδικά μισθολόγια.

Βέβαια αυξήσεις δεν αναμένεται να πάρουν οι γιατροί του ΕΣΥ ώστε να φθάσουν οι αμοιβές τους πριν τα κουρέματα, παρότι το ΣτΕ το προβλέπει στην απόφασή του. 

Πόσα αναδρομικά θα δοθούν
Ειδικότερα η κυβέρνηση σκοπεύει να δώσει αναδρομικά στους γιατρούς μόνο για δύο έτη τον Νοέμβριο του 2014 έως 31 Δεκεμβρίου 2016.

Δείτε στον πίνακα που απέστειλαν μεγάλα νοσοκομεία στο υπουργείο Υγείας τα συνολικά ποσά που θα έπρεπε να πάρουν από περικοπές

Πάντως, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις υπολογίζουν ότι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, τα τελικά ποσά που θα φθάσουν στους γιατρούς θα είναι πολύ λιγότερα, αφού θα φορολογηθούν.

Σύμφωνα με τα όσα επισημαίνει ο πρόεδρος του Σωματείου των Εργαζομένων στον Ευαγγελισμός και μέλος της ΕΙΝΑΠ Ηλίας Σιώρας, «η κυβέρνηση είχε υπολογίσει να δώσει αρχικά 300 εκατ. ευρώ στους γιατρούς. Τελικά θα περιορισθεί σε δύο χρόνια άρα στο 40% των χρημάτων δηλαδή κοντά στα 120 εκατ. ευρώ τα οποία βέβαια δεν είναι καθαρά. Συνεπώς καθαρά θα φθάσουν κοντά στα 80 εκατ.ευρώ στους γιατρούς. Αν σκεφτεί κανείς ότι υπάρχουν περίπου 20.000 γιατροί που δικαιούνται αναδρομικά, τότε ο μέσος όρος των χρημάτων που θα φθάσουν στις τσέπες των γιατρών θα είναι 3.000 με 3.500 ευρώ. Δηλαδή η κυβέρνηση σκοπεύει να δώσει ένα πολύ μικρό μέρος των απωλειών. Μακάρι να διαψευσθούμε. Και η πιο μικρή κατάκτηση θέλει αγώνα. Θα συνεχίσουμε».

Με βάση τους υπολογισμούς του κ. Σιώρα ανά βαθμίδα πιθανώς θα δοθούν τα εξής ποσά:

Διευθυντής: 3.000-4.000 ευρώ
Επιμελητής: 3.000 ευρώ


Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.