Πολιτική
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Φίλης για τη συμφωνία Κράτους-Εκκλησίας: Όχι σε γαλαντομίες

Κριτική στη συμφωνία Κράτους-Εκκλησίας που ανακοινώθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ασκεί ο Νίκος Φίλης.

Κριτική στη συμφωνία Κράτους-Εκκλησίας που ανακοινώθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ασκεί ο Νίκος Φίλης.

«Είναι θετικό και αναγκαίο να επιχειρείται και να επιτυγχάνεται συμφωνία ανάμεσα στην Πολιτεία και την Εκκλησία. Είναι θετικό το ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να μην είναι δημόσιοι υπάλληλοι οι ιερείς», αναφέρει ο κ. Φίλης σχολιάζοντας τη συμφωνία.

«Δεν καταλαβαίνω πώς αυτό το να μην είναι οι κληρικοί δημόσιοι υπάλληλοι θα επιτευχθεί ουσιαστικά όταν το κράτος διατηρεί την υποχρέωσή του να πληρώνει στην Εκκλησία τουλάχιστον 210 εκατομμύρια ετησίως προκειμένου αυτή να μισθοδοτεί εις τον αιώνα τον άπαντα τους ιερείς» δήλωσε στο Ποντίκι ο Νίκος Φίλης. «Γιατί, όμως, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δίνονται τόσα χρήματα και να διασφαλίζονται οι 10.000 θέσεις των ιερέων; Γνωρίζετε ότι στα χρόνια των μνημονίων είχαμε μόνο 8.000 μόνιμους νοσοκομειακούς γιατρούς;» αναρωτιέται, ο πρώην υπουργός Παιδείας.

«Χρειάζεται πολλή δημόσια συζήτηση και νομική διευκρίνιση και όχι γαλαντομίες εκ μέρους του κράτους. Η εκκλησιαστική περιουσία είναι ένα ακανθώδες ζήτημα και δεν αντιλαμβάνομαι γιατί προωθείται μια ρύθμιση τύπου “περαίωση” υπέρ της Εκκλησίας – και μάλιστα προκαταλαμβάνοντας το Κτηματολόγιο, που θα ολοκληρωθεί τα αμέσως επόμενα χρόνια» αναφέρει χαρακτηριστικά.


Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.