Πολιτική
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Με κεντρικό ρόλο στην καμπάνια του ΕΛΚ για τις ευρωεκλογές ο Μητσοτάκης

Ο πρόεδρος της ΝΔ θα είναι από τα πρόσωπα που θα προβάλλει η ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά ενόψει ευρωεκλογών.

Ένα από τα κεντρικά πρόσωπα στην καμπάνια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στον δρόμο προς τις ευρωεκλογές θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες του Reader.gr, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Η ανάδειξη του Γερμανού Μάνφρεντ Βέμπερ την Πέμπτη στο συνέδριο του ΕΛΚ στο Ελσίνκι ως υποψηφίου της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς για την προεδρία της Κομισιόν, άλλωστε, είναι κρίσιμη σε αυτή την κατεύθυνση, μιας και η σχέση του με τον κ. Μητσοτάκη είναι ιδιαίτερα στενή, με τη ΝΔ να υπογράφει, μαζί με τους Ολλανδούς Χριστιανοδημοκράτες, την υποψηφιότητα του κ. Βέμπερ, σε μια συμβολική επιλογή από τη μεριά του Γερμανού πολιτικού, ο οποίος θέλει να εμφανιστεί ως «γεφυροποιός» στο ευρωπαϊκό πολιτικό στερέωμα. 

Η ηγεσία του ΕΛΚ και ο κ. Βέμπερ, συνεπώς, προσβλέπουν στην αξιοποίηση του προέδρου της ΝΔ, με το σκεπτικό ότι το κόμμα του εμφανίζεται να έχει δυναμική πρωτιάς απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ που κατατάσσεται στις δυνάμεις του λαϊκισμού. Μάλιστα, μιλώντας στην ΕΡΤ, αμέσως μετά την εκλογή του στο Ελσίνκι, ο κ. Βέμπερ έστειλε σαφές μήνυμα υπέρ της ψήφου στη ΝΔ, ζητώντας από τους Έλληνες να ψηφίσουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη «γιατί χρειάζεται αυτή η νέα αρχή» και γιατί «είναι ειλικρινής, δίκαιος με τους πολίτες». 

Ο ακριβής τρόπος συμμετοχής του κ. Μητσοτάκη στην καμπάνια του ΕΛΚ δεν έχει ακόμα καθοριστεί, μιας και πρέπει, πρωτίστως, να αποκρυσταλλωθούν οι προτεραιότητες και τα βασικά της μηνύματα. Αυτό αναμένεται να γίνει τους αμέσως επόμενους μήνες, ώστε στις αρχές του 2019 η καμπάνια να ξεκινήσει να ξετυλίγεται. Παράλληλα, εντός του 2019, ο Μάνφρεντ Βέμπερ θα έρθει εκ νέου στην Αθήνα, στο πλαίσιο των επισκέψεών του, κατά το δυνατόν, σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ενόψει ευρωεκλογών στο τέλος Μαϊου. 

Το σκεπτικό για την ενεργό συμμετοχή του προέδρου της ΝΔ, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Reader.grείναι ότι συγκαταλέγεται από την ηγεσία του ΕΛΚ σε μια γενιά νέων Κεντροδεξιών πολιτικών που τα επόμενα χρόνια θα παίξουν καταλυτικό ρόλο στις χώρες τους. Μαζί του εντάσσονται σε αυτή τη λίστα ο Ισπανός διάδοχος του Μαριάνο Ραχόι, Πάμπλο Κασάδο, και ο Γάλλος Λοράν Βωκιέ. Ο κ. Μητσοτάκης, μάλιστα, συνάντησε αμφότερους στο Ελσίνκι, ενώ ο κ. Βωκιέ είχε βρεθεί στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας στην Αθήνα. Ακόμα, οι τρεις τους είχαν δειπνήσει στα μέσα Σεπτεμβρίου στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας. Σημειώνεται, δε, ότι στο συνέδριο του ΕΛΚ, πριν τις ομιλίες ηγετών κομμάτων και πρωθυπουργών,, υπήρξαν μόνο δύο πάνελ το απόγευμα της Τετάρτης: ένα με τον κ. Μητσοτάκη και ένα με τον κ. Κασάδο. 

Παράλληλα, σε μια περίοδο που αναμένεται ότι το ΕΛΚ θα χάσει έδρες στην Ευρωβουλή (έχει 219 σήμερα και, με βάση τις τωρινές μετρήσεις, θα κινηθεί στην περιοχή των 180 εδρών), εξαιτίας της υποχώρησης κομμάτων-μελών του πανευρωπαϊκά, στην Ελλάδα αναμένεται να υπάρξει ενίσχυσή του, εφόσον η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα. Επιπρόσθετα, εφόσον ο κ. Μητσοτάκης κερδίσει τις εθνικές εκλογές του 2019, θα είναι ένας ακόμα πρωθυπουργός-μέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα ανήκει στις τάξεις του ΕΛΚ. Τέλος, σε μια περίοδο που το ΕΛΚ αντιμετώπισε έναν σημαντικό εσωτερικό διχασμό, λόγω της στάσης του Φίντεζ του Ούγγρου Βίκτορ Όρμπαν, ο κ. Μητσοτάκης εξ αρχής ήταν από τους πρώτους που κινήθηκαν στη γραμμή του να υπεραμυνθούν των θεμελιωδών αξιών της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς. Πλέον, έχει επέλθει ένας εσωτερικός συμβιβασμός εντός του ΕΛΚ, με το Φίντεζ να εικάζεται ότι δεν θα δημιουργήσει άλλα θέματα ως τις Ευρωεκλογές. 

Τέλος, σημειώνεται ότι στο ταξίδι του στο Ελσίνκι, μεταξύ άλλων, ο κ. Μητσοτάκης είδε και τον απερχόμενο πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ τετ-α-τετ, ενώ έλαβε και πρόσκληση από τον επικεφαλής της Κ.Ο. του CSU στη γερμανική Bundestag, Αλεξάντερ Ντόμπριντ, να βρεθεί τον Ιανουάριο στο Βερολίνο, προκειμένου να μιλήσει στην κοινοβουλευτική Ολομέλεια της Χριστιανικής Ένωσης (αποτελείται από τους βουλευτές του CDU και του CSU). 


Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.