Πολιτική
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Τσίπρας: Τον Ιούλιο του 2015 πήρα την απόφασή μου με καθαρό μυαλό και σκέφτηκα τις επιπτώσεις

Η επιστροφή σε εθνικό νόμισμα το 2015 δεν ήταν αριστερή επιλογή, όπως κάποιοι νόμιζαν, αλλά καταστροφή των λαϊκών στρωμάτων που εμείς εκπροσωπούμε είπε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο συνέδριο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας SPD, στο πάνελ  «On the Left and successful». 

«Όταν εγώ βρέθηκα μπροστά στο μεγαλύτερο δίλημμα που θα μπορούσε ίσως να βρεθεί ένας πρωθυπουργός στις μέρες μας, τον Ιούλη του 2015, εκείνο που με βοήθησε να πάρω δύσκολες αποφάσεις, αλλά εκείνο που με βοήθησε να τις πάρω, ήταν όταν με καθαρό μυαλό επιχείρησα να εκτιμήσω τις συνέπειες που θα είχε η όποια πολιτική μου επιλογή στις κοινωνικές δυνάμεις που η αριστερά οφείλει να εκπροσωπεί και να υπερασπίζεται», είπε. 

«Και η σύγκριση ήταν τρομακτική. Διότι η Ελλάδα έφθασε στη χρεοκοπία εξαιτίας μιας συστηματικής κλοπής πλούτου και αγαθών από τους πολλούς και προς όφελος μιας ελίτ που είχε καταφέρει να βγάλει τον πλούτο της έξω από τη χώρα στις τράπεζες του εξωτερικού. Συνεπώς, η επιλογή της εξόδου από την Ευρωζώνη και η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, που σε κάποιους ακούγονταν εξόχως επαναστατική και εξόχως αριστερή επιλογή, ήταν στη πραγματικότητα η επιλογή της ολικής καταστροφής των λαϊκών στρωμάτων και της μεσαίας τάξης, που εμείς θέλουμε να εκπροσωπούμε, προς όφελος μιας μικρής ελίτ. Με δυο λόγια, θα επρόκειτο για μία καταστροφική επιλογή, ντυμένη όμως με δήθεν προοδευτικό και επαναστατικό αριστερό μανδύα, που θα οδηγούσε σε μια βίαιη αναδιανομή του πλούτου, αλλά αντίστροφη από αυτή που εμείς επιθυμούμε από τα κάτω προς τα πάνω και βιαιότερη από αυτή των μνημονίων της λιτότητας. Προτιμήσαμε λοιπόν τότε έναν δύσκολο συμβιβασμό. Δε χάσαμε, όμως, ποτέ τον βασικό μας προσανατολισμό: Να σκεφτόμαστε σε κάθε μας βήμα για ποιους παλεύουμε, για ποιους δίνουμε μάχες, για ποιους διαπραγματευόμαστε σκληρά σε ένα ομολογουμένως αντίξοο ευρωπαϊκό περιβάλλον, από πλευράς πολιτικών συσχετισμών».

«Επιτυχία για μια αριστερή δύναμη δεν είναι απλά η έξοδος από τη κρίση, αλλά η έξοδος από τη κρίση με τη κοινωνία όρθια και με τις λιγότερες δυνατές απώλειες για τους πιο αδύναμους, τους φτωχούς, τη μεσαία τάξη, τους εργαζόμενους, τους νέους», τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στο συνέδριο του SPD.

«Αρα, λοιπόν, άλλο πράγμα η επιτυχία αν τη θωρείς από τα αριστερά και άλλο από τα δεξιά. Και αυτή η διάκριση είναι ουσιώδης και όχι απλά σημειολογική», παρατήρησε ο κ. Τσίπρας.

«Η δικιά μας επιτυχία είναι ότι βγήκαμε από την κρίση κρατώντας την κοινωνία όρθια και αυτή είναι μια αριστερή επιτυχία», σημείωσε ο πρωθυπουργός ενώ παρέθεσε μια σειρά από κοινωνικές μεταρρυθμίσεις που ολοκληρώθηκαν τα τελευταία χρόνια.

«Καταφέραμε να μειώσουμε κατά 8% την ανεργία, έχοντας θεσπίσει το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για όλους τους πολίτες,  αντιμετωπίζοντας την ανθρωπιστική κρίση που απειλούσε την Ελλάδα το 2015, έχοντας πετύχει μια δύσκολη αλλά δίκαιη ασφαλιστική μεταρρύθμιση, έχοντας επαναφέρει την κανονικότητα στα νοσοκομεία, τα πανεπιστήμια, τα σχολεία που δεν είχαν δασκάλους...», σημείωσε.

«Παλεύουμε να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός για όλους τους εργαζόμενους και αυτή είναι μια σημαντική στρατηγική της Αριστεράς και αποτελεί την απαρχή ενός ενάρετου κύκλου για την οικονομία μέσα από την αύξηση της κατανάλωσης. Οφείλουμε σήμερα να στρέψουμε το βλέμμα μας και σε ζητήματα που δεν είναι αμιγώς οικονομικά αλλά βρίσκονται στον πυρήνα των πολιτικών δυνάμεων όπως είναι το ζήτημα της προστασίας του περιβάλλοντος. Επιλέγουμε να αφήσουμε έναν κόσμο στις νέες γενιές, στα παιδιά μας που θα είναι βιώσιμος. Πρέπει να αναπτύξουμε ευέλικτες πολιτικές που θα εγγυώνται την αειφόρο ανάπτυξη (ΑΠΕ κλπ) και να οδεύσουμε προς την πράσινη οικονομία», ανέφερε ο πρωθυπουργός. 

«Η Αριστερά οφείλει να μιλήσει ξανά στη γλώσσα των ανθρώπων που εκπροσωπεί», είπε ο κ. Τσίπρας.

Η απότομη στροφή της Σοσιαλδημοκρατίας που την οδήγησε μακριά από τις ιδρυτικές της αρχές αποδείχτηκε πλήρως καταστροφική και απογοητευτική, η αριστερά δείχνει ότι χάνει τη βάση της, είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Το κενό που δημιουργείται το καλύπτουν άλλες δυνάμεις του πολιτικού χάρτη, οι ακροδεξιοί, οι δημαγωγοί ακόμη και δυνάμεις απροκάλυπτα φασιστικές έχουν, τα τελευταία χρόνια, ενισχυθεί σημαντικά», τόνισε και σημείωσε: «Έχουμε χρέος να μην επιτρέψουμε αυτόν τον εφιάλτη. Είναι επικίνδυνο για την ίδια την Ευρώπη».

Συναντήθηκε με τον Σολτς αλλά δεν μίλησαν για τις συντάξεις

Καμία αναφορά στο θέμα των συντάξεων, δεν έκαναν στις δηλώσεις τους ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών Οικονομικών της Γερμανίας, Olaf Scholz, που συναντήθηκαν στο Βερολίνο.

«Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για όλα τα εκκρεμή ζητήματα που αφορούν στην καλύτερη λειτουργία της Ευρωζώνης, ενόψει των αποφάσεων που πρόκειται να ληφθούν τον ερχόμενο Δεκέμβριο» έγραψε ο κ. Τσίπρας στο Twitter.

Νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας βρεθηκε στο συνέδριο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας (SPD) και έγινε δεκτός με χειροκρότημα. 

Στην εναρκτήρια ομιλία του Συνεδρίου η πρόεδρος του SPD Άντρεα Νάλες, έκανε από το βήμα ξεχωριστή αναφορά στον Έλληνα πρωθυπουργό, όπως και στον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα

Νωρίτερα η πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος υποδέχθηκε τον κ. Τσίπρα, όταν έφτασε στον χώρο διεξαγωγής του συνεδρίου του SPD.

Οι δυο τους συνομίλησαν για λίγο και ακολούθησε συζήτηση με τη συμμετοχή και του πρωθυπουργού της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα και του αντικαγκελαρίου της Γερμανίας και υπουργού Οικονομικών Όλαφ Σολτς.

«Είχαμε πολύ καλή συζήτηση για τις μελλοντικές εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ευρώπη είναι το κοινό μας μέλλον και για αυτό έχουμε μεγάλη ευθύνη», δήλωσε ο αντικαγκελάριος, μετά την συνάντηση σημειώνοντας ότι με τον Έλληνα πρωθυπουργό είχαν καλή ανταλλαγή απόψεων για τις εξελίξεις στις δύο χώρες, «για το πώς μπορούμε να συμβάλλουμε προκειμένου να έχουμε καλή εξέλιξη για τους πολίτες μας».

Ο κ. Τσίπρας έφτασε στο Βερολίνο το απόγευμα της Παρασκευής, για να πάρει μέρος στο συνέδριο του SPD, και το βράδυ είχε συνάντηση με τη Συμπρόεδρο του Die Linke, Κάτια Κίπινγκ. 


Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.