Πολιτική
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Πέρασαν από τη Βουλή τα μέτρα στήριξης για τους πυρόπληκτους και το μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά

Ψηφίστηκαν την Πέμπτη από την Ολομέλεια οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου με τα έκτακτα μέτρα για τη στήριξη των πληγέντων και την αποκατάσταση των ζημιών από τις πυρκαγιές που έπληξαν την Αττική τον περασμένο Ιούλιο. 

Η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου ανέφερε ότι το υπουργείο βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τους πληγέντες και τις δύο ΔΟΥ , είναι ανοιχτό στα αιτήματα των πυρόπληκτων «και αν απαιτηθεί θα ληφθούν περαιτέρω μέτρα».

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης χαρακτήρισαν ανεπαρκή τα μέτρα αποκατάστασης των πληγέντων της φονικής πυρκαγιάς του Ιουλίου και ανεπαρκή τα μέτρα αντιπυρικής προστασίας.

Η κ. Παπανάτσιου παρουσίασε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία:

  • Μέχρι σήμερα έχουν εγκριθεί 3.265 αιτήσεις. 1.739 αιτήσεις έχουν απορριφθεί και σε 613 εκκρεμούν κάποια διορθωτικά στοιχεία των δικαιούχων. Έχει χορηγηθεί συνολικά το ποσό των 15.269.135,84 ευρώ σε 3.091 πληγέντες-φυσικά πρόσωπα.
  • Έχουν υποβληθεί 156 αιτήσεις για πληγείσες επιχειρήσεις και έχει χορηγηθεί το ποσό των 607.300 ευρώ σε 85 πληγείσες επιχειρήσεις. Επίσης, έχει γίνει έκδοση πιστοποιητικών κατεδάφισης που ενέχουν και την άδεια κατεδάφισης, για τη διευκόλυνση των πολιτών. Έχουν εκδοθεί πρωτόκολλα αυτοψίας επικινδύνων, ετοιμόρροπων κτιρίων. Για την Ανατολική Αττική τα κτίρια είναι 336 και για τη Δυτική Αττική τα κτίρια είναι 108.
  • Έχει εκδοθεί η απόφαση για την οριοθέτηση της περιοχής, προκειμένου να βγουν οι αποζημιώσεις από το Υπουργείο Οικονομικών.

Επίσης, με τροπολογία που ψηφίστηκε από τη Βουλή, επισπεύδεται η διαδικασία έκδοσης των βεβαιώσεων που είναι απαραίτητες από τις Διευθύνσεις Δασών ώστε να προχωρήσει η αποκατάσταση κτηρίων που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του περασμένου Ιουλίου.

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος εξήγησε ότι η τροπολογία αφορά τις εκτός σχεδίου περιοχές και πρακτικά δίνει τη δυνατότητα άμεσης έκδοσης βεβαίωσης της δασικής υπηρεσίας που σε άλλες περιπτώσεις θα έπρεπε να περιμένει την κύρωση του δασικού χάρτη ή την πράξη χαρακτηρισμού.

ΦΠΑ στα νησιά

Τέλος, κυρώθηκε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την παράταση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα 5 νησιά που έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες πιέσεις από την προσφυγική κρίση (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Λέρος και Κως).


Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.