Πολιτική
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Κέρδισε τη μάχη για τις συντάξεις η κυβέρνηση, παλεύει για τις παροχές

Χαμηλούς τόνους κρατά η κυβέρνηση, παρά την έκδηλη ικανοποίηση που υπάρχει από το «ναι» των εταίρων στο αίτημα να μην περικοπούν οι συντάξεις. Όλα δείχνουν μάλιστα πως η απόφαση είναι οριστική κι έτσι το μέτρο των περικοπών δεν θ' ανασταλεί για μία συγκεκριμένη χρονική περίοδο, επιτρέποντας στην κυβέρνηση ν' αξιοποιήσει πολιτικά το εν λόγω επιχείρημα. 

Οι τελικές ανακοινώσεις αναμένονται στο Eurogroup της Δευτέρας, οπότε η κυβέρνηση έχει έναν ακόμη λόγο να κρατά προσώρας χαμηλούς τόνους. Έως τότε θα έχουν οριστικοποιηθεί και οι λεπτομέρειες για το πακέτο παροχών και ελαφρύνσεων που εκκινεί από τη ΔΕΘ και για το οποίο υπάρχει αντίστοιχη αισιοδοξία στο οικονομικό επιτελείο πως θα περάσει ως έχει στο σχέδιο του προϋπολογισμού και δεν θα χρειαστεί «ψαλίδισμα». Σύμμαχος ως προς τούτο προβάλλουν δηλώσεις κοινοτικών παραγόντων, οι οποίοι υποστηρίζουν πως το πακέτο παροχών της κυβέρνησης έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα. 

Στο ζήτημα των συντάξεων αναφέρθηκε και ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα του Thessaloniki Summit. «Τα νέα από τις Βρυξέλλες είναι ιδιαίτερα θετικά. Συνεπώς, φοβάμαι ότι για μια ακόμη φορά θα διαψευστούν όσοι είχαν επενδύσει στη καταστροφή και προεξοφλούσαν περικοπή των συντάξεων. Αλλά και όσοι προεξοφλούσαν ότι δεν θα υλοποιηθούν τα μέτρα που εξήγγειλα στη φετινή ΔΕΘ», τόνισε ο πρωθυπουργός. Προς τούτο, επισήμανε πως η έξοδος από τα μνημόνια σημαίνει πλέον πως η κυβέρνηση έχει στα χέρια της όλα τα εργαλεία της οικονομικής πολιτικής, έχοντας απαλλαγεί από την κηδεμονία των εταίρων.

Αναφέρθηκε επίσης σε μέτρα στήριξης της μεσαίας τάξης και της επιχειρηματικότητας, αλλά και στη μείωση της ανεργίας - ιδιαίτερα αυτής των νέων - αλλά και στην αύξηση των ξένων επενδύσεων το 2017. Σε ό,τι αφορά τη Θεσσαλονίκη και γενικότερα τη Βόρεια Ελλάδα, ο κ. Τσίπρας επισήμανε την ώθηση που μπορεί να δώσει στην οικονομία η εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών.


Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.