Πολιτική
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Παπανδρέου: Μετανιώνω που δεν έγινε δημοψήφισμα το 2011

«Αυτό που μετανιώνω περισσότερο είναι ότι το δημοψήφισμα το 2011 δεν έγινε ποτέ. Αν το είχαμε κάνει θα το είχαμε κερδίσει», δηλώνει ο Γιώργος Παπανδρέου, οκτώ χρόνια μετά την είσοδο της Ελλάδας στο πρόγραμμα στήριξης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Παράλληλα ο κ. Παπανδρέου ως προσκεκλημένος ομιλητής σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Ελληνικό Παρατηρητήριο στο London School of Economics (LSE), με θέμα «Τι διδαχθήκαμε από την ελληνική κρίση: Απόψεις από τον Γ. Παπανδρέου» επεσήμανε ότι σε περίπτωση που γινόταν το δημοψήφισμα η Ελλάδα θα έβγαινε γρηγορότερα από το πρόγραμμα διάσωσης και θα ήταν σε καλύτερη θέση στις αγορές. Αναφορικά με το ερώτημα που θα είχε τεθεί στους πολίτες, αυτό θα ήταν εάν θα θέλανε οι Έλληνες πολίτες να μείνουν στην Ευρώπη με το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

«Αυτό που μετανιώνω περισσότερο είναι ότι το δημοψήφισμα δεν έγινε ποτέ. Αν το είχαμε κάνει θα το είχαμε κερδίσει. Οι Έλληνες θα είχαν το πρόγραμμα και θα βγαίναμε από αυτό πολύ γρηγορότερα. Μέχρι το 2012-13 θα είχαμε βγει από την κρίση και από το πρόγραμμα διάσωσης. Θα είχαμε βέβαια να κάνουμε μεταρρυθμίσεις, αλλά θα βγαίναμε στις αγορές και σε καλύτερη θέση» είπε ο κ. Παπανδρέου.

Παράλληλα ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε ότι η Ελλάδα έχασε την ευκαιρία κατά τη διάρκεια της κρίσης να προχωρήσει σε βαθύτερες μεταρρυθμίσεις και πλέον, μετά την εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής, τα δύο κόμματα που επιδιώκουν την εξουσία προτείνουν και πάλι πράγματα «πελατειακά».

«Θα έλεγα ότι δεν πρέπει να επικεντρωθούμε στο με ποιους θα είμαστε μαζί, αλλά το τι θέλουμε να αλλάξουμε στη χώρα, και αυτό πρέπει να είναι η πυξίδα του κόμματός μας... Το να είμαστε στην κυβέρνηση δεν είναι το κύριο ζήτημα. Το να είμαι ξανά υπουργός ούτε αυτό είναι ζητούμενο. Το να εκμεταλλευτούμε τα λάφυρά του να είναι κανείς στην εξουσία είναι ο πιο λάθος τρόπος να κοιτά κανείς την πολιτική. Ποιες είναι οι μείζονες αλλαγές που χρειάζονται στην Ελλάδα; Αυτές να βρούμε και δεν με ενδιαφέρει εάν θα είμαι ή όχι στην κυβέρνηση. Ισως να μπορούμε να πολεμήσουμε για αυτές καλύτερα, όντας εκτός κυβέρνησης» δήλωσε.


Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.