Πολιτική
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Τζανακόπουλος: Θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο διαλόγου με την Εκκλησία – Δεν βιαζόμαστε

«Η κυβέρνηση ούτε βιάζεται, ούτε πιέζεται» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, σχετικά με τη συμφωνία της Εκκλησίας με την κυβέρνηση για τους κληρικούς, αναγγέλλοντας ταυτόχρονα ότι ο κ. Γαβρόγλου θα αρχίσει κύκλο επαφών τόσο με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, όσο και με την Εκκλησία της Κρήτης για το θέμα.

Όπως είπε, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, «θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο διαλόγου και συνεννόησης». 

Έστειλε πάντως μήνυμα στην Εκκλησία - και τους διαφωνούντες ιεράρχες-  λέγοντας ότι «οφείλει να κατανοήσει ότι δεν αποτελεί αρμοδιότητά της να αποφασίζει για θέματα τα οποία υπάγονται στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Πολιτείας, όπως για παράδειγμα, ποιες ανάγκες υπάρχουν για δημοσίους υπαλλήλους.

«Η πρόταση συμφωνίας προβλέπει τη νομοθετική κατοχύρωση της μισθοδοσίας των κληρικών που νομικά και θεσμικά σήμερα δεν αναγνωρίζεται. Αν αυτό το επ’ ωφελεία της βήμα η Εκκλησία δεν το επιθυμεί τότε μάλλον αφήνει την πρωτοβουλία των αποφάσεων αποκλειστικά στην Πολιτεία» είπε. 

Ο κ. Τζανακόπουλος απαντώντας στον μητροπολίτη Δωδώνης Χρυσόστομο είπε ότι ο ίδιος ποτέ δεν μίλησε για «απολύσεις» κληρικών.

«Δεν τίθεται θέμα απόλυσης οποιουδήποτε κληρικού, όλα τα δικαιώματά τους θα διασφαλιστούν στο ακέραιο με νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης» τόνισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και ανέφερε ότι «έχουμε μεγάλη ευθύνη και ευκαιρία για να επιλύσουμε εκκρεμότητα ιστορικού χαρακτήρα».

«Θα κάνουμε βήμα για την αυτοτέλεια της εκκλησίας με την πρόταση που κατατέθηκε», επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και διευκρίνισε πως «οι κληρικοί είναι εκκλησιαστικοί λειτουργοί και όχι δημόσιοι υπάλληλοι».

«Όλες οι νομικές διαβεβαιώσεις θα υπάρξουν όταν η συμφωνία Κράτους-Εκκλησίας πάρει νομικό χαρακτήρα. Τότε θα επιλυθούν όλα τα νομικά ζητήματα» είπε ο κ. Τζανακόπουλος αναφερόμενος στο καθεστώς μισθοδοσίας των κληρικών και επεσήμανε πως η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη «να κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη διασφάλιση των κληρικών που παρέχουν αυτή τη σημαντική λειτουργία».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη ισχυριζόμενος ότι θέλει η χώρα να επιστρέψει στο «βαθύ Μνημόνιο» με «πέντε αποχωρήσεις και μία πρόσληψη στο Δημόσιο», γεγονός που η κυβέρνηση δεν επιθυμεί καθώς «θα ισχύ μία αποχώρηση για μία πρόσληψη».

Μετά τη Συμφωνία Εκκλησίας-Κράτους «οι 10.000 κληρικοί δεν θα περιλαμβάνονται στο στενό δημοσιοϋπαλληλικό τομέα και τότε μπορεί να εφαρμοστεί ο κανόνας ένας προς ένα», είπε ο κ. Τζανακόπουλος συμπληρώνοντας πως «η κυβέρνηση έχει προγραμματισμό και βούληση για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους».

Αναφορικά με τις αντιδράσεις στην Εκκλησία για τη Συμφωνία, ο κ. Τζανακόπουλος είπε: «Κατανοώ ότι υπάρχει στην Εκκλησία της Ελλάδος μία συζήτηση η οποία είναι θεμιτή και εύλογη όταν γίνεται μια πρόταση. Δημιουργείται μια αναστάτωση, ανεξαρτήτως περιεχόμενου. Εκτιμώ ότι η ανησυχία δεν έχει να κάνει με την εμπιστοσύνη στους Ιεράρχες».

Παράλληλα εξέφρασε την πεποίθηση πως «αν καταλήξουμε σε Συμφωνία με την Εκκλησία θα πετύχουμε μια ευρύτατη πλειοψηφία στη Βουλή».

Ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε ότι «υπάρχει πολιτική παρέμβαση στα εσωτερικά της Εκκλησίας» και πρόκειται για μια «απαράδεκτη τακτική από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας. Όμως μας έχει συνηθίσει σε τέτοιες πρακτικές, όπως με συναντήσεις με τη γερμανική κυβέρνηση και τη Συμφωνία των Πρεσπών».

Η Νέα Δημοκρατία «προσπαθεί με κάθε τρόπο ώστε η κυβέρνηση να μην πιστωθεί την επίλυση μεγάλων ζητημάτων και να υπονομεύσει κάθε προσπάθεια. Δεν έχει όμως να κάνει με την κυβέρνηση αλλά με το γενικό καλό. Υπονομεύοντας την κυβέρνηση, ο κ. Μητσοτάκης υπονομεύει την κοινωνία. Να σταματήσει να συμπεριφέρεται σαν κακομαθημένο παιδί. Τον παρακολουθούμε με συμπάθεια επειδή καταδεικνύει έναν αρχηγό σε πολιτική σύγχυση», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Παράλληλα επεσήμανε πως η κυβέρνηση δεν έκανε «μυστική διπλωματία με την πΓΔΜ» αλλά «έκαναν όλοι όσοι ήθελαν να υπονομεύσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, όπως ο κ. Μητσοτάκης και η κ. Σπυράκη. Η συμφωνία που επιτύχαμε, πιστεύω ότι καμία κυβέρνηση στο παρελθόν δεν είχε ονειρευτεί».

«Έχουμε σχέδιο για 10.000 προσλήψεις την επόμενη τριετία. Έχουν προβλεφθεί οι αναγκαίες θέσεις που πρέπει να καλυφθούν» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Στηρίζουμε την Κύπρο με όλες μας τις δυνάμεις, μαζί με την ΕΕ και τις ΗΠΑ, για την προστασία των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Οι τουρκικές εξάρσεις δεν βοηθάνε, δημιουργούν εμπόδια και προβλήματα στην ανάγκη να υπάρξει διάλογος για όλα τα εκκρεμή ζητήματα αλλά και για τη συνεννόηση. Η Τουρκία δεν επωφελείται από την εξωτερική πολιτική που ασκεί. Η σύστασή μας προς τον Ερντογάν είναι να ακολουθήσει το δρόμο του διαλόγου διότι αυτό θα καταλήξει να είναι επωφελές», δήλωσε ο κ. Τζανακόπουλος.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Νίκου Κοτζιά για διπλωμάτες που έδιναν βίζες σε ασυνόδευτα παιδιά, ο κ. Τζανακόπουλος είπε: «κάλλιστα έπραξε και έστειλε τις υποθέσεις στη Δικαιοσύνη. Ήδη κάποιες υποθέσεις έχουν προχωρήσει και έχουν οδηγήσει και σε καταδίκες».

«Το ζήτημα της ποινικής πορείας συγκεκριμένων υποθέσεων είναι ένα ζήτημα που δεν αφορά την κυβέρνηση αλλά τη Δικαιοσύνη», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Το Κίνημα Αλλαγής ζητά τα ρέστα από την ελληνική κυβέρνηση για τα δικά του πορίσματα» είπε ο κ. Τζανακόπουλος και κάλεσε το ΚΙΝΑΛ «να είναι πιο προσεκτικό».


Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.