Πολιτική
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Τι αναφέρει το νομικό πλαίσιο για την καταγραφή συνομιλιών μας εξηγεί η δικηγόρος Μαρία Κευγά.

Ο Γιάννης Στουρνάρας ζήτησε την παρέμβαση του εισαγγελέα για την δημοσιοποίηση της συνομιλία του με τον Παύλο Πολάκη, μιλώντας για «θεσμική εκτροπή», μια αρκετά προσεκτική διατύπωση από την πλευρά του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας.

Όσον αφορά στην καταγραφή της συνομιλίας ο κ. Πολάκης την αρνείται, ενώ ο κ. Στουρνάρας δήλωσε στα «Νέα» ότι μόλις ο κ. Πολάκης του τηλεφώνησε του είπε εξαρχής πως «τον γράφει». Ο διοικητής της ΤτΕ θεώρησε ότι ο συνομιλητής του αστειευόταν και ανταπέδωσε την ενημέρωση «εγώ κύριε, δεν συνηθίζω να γράφω τους συνομιλητές μου».

Τι αναφέρει όμως το νομικό πλαίσιο για την καταγραφή συνομιλιών;

Το Reader.gr επικοινώνησε με την δικηγόρο, Μαρία Κευγά, εταίρος της GPMK Law Firm, η οποία ανέφερε: «Θα πρέπει καταρχήν να προκύπτει πως υπήρξε όντως καταγραφή της συνομιλίας. Πρέπει να αποδεικνύεται αυτό. Μπορεί ο κ. Πολάκης αν υποστηρίξει πως απλά κρατούσε σημειώσεις ή πως θυμάται καλά την συνομιλία».

Εάν όντως έγινε καταγραφή και αποδεικνύεται, ήταν παράνομη;

«Η καταγραφή συνομιλίας νομικά απαγορεύεται. Επιτρέπεται κατ' εξαίρεση όταν πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια νόμιμης επαγγελματικής πρακτικής με σκοπό την παροχή αποδεικτικών στοιχείων εμπορικής συναλλαγής ή άλλη επικοινωνίας επαγγελματικού χαρακτήρα.

Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να γίνει προηγούμενη ενημέρωση περί της καταγραφής και του σκοπού της και να υπάρχει αντίστοιχα συγκατάθεση των μερών για την καταγραφή.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση ο σκοπός της εγγραφής δεν εμπίπτει στα πλαίσια επαγγελματικής συναλλαγής.

Η ενημέρωση για την καταγραφή και τον σκοπό της δεν γνωρίζουμε καν να έχει επικοινωνηθεί, αλλά δεν φαίνεται να εμπίπτει στις εξαιρέσεις που προβλέπει ο νόμος» είπε η κ. Κευγά.

Ο εισαγγελέας λοιπόν οφείλει να παρέμβει;

«Δεν κάνει μήνυση ο κ. Στουρνάρας, ούτε έγκλιση. Απλά λέει “αυτά είναι τα δεδομένα και ζητώ παρέμβαση εισαγγελέα για να ελέγξει αν υπάρχει αδίκημα”. Ο εισαγγελέας θα παρέμβει εάν θεωρήσει ότι υπήρξε ποινικά κολάσιμη πράξη».


Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.