Πολιτική
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Υπερψηφίστηκαν στην αρμόδια Επιτροπή από ΣΥΡΙΖΑ και Ποτάμι δύο συμφωνίες Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας.

Κατά πλειοψηφία κυρώθηκε από την Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών για τη συμφωνία Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας σχετικά με την εγκατάσταση συνοριακού σημείου διέλευσης στην περιοχή της λίμνης Πρέσπας, καθώς και νέου συνοριακού σημείου διέλευσης που θα συνδέει τους Προμάχους με το Μάιντεν. 

Υπέρ της κύρωσης των δύο Συμφωνιών τάχθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του Ποταμιού. Η ΝΔ και η ΔΥΣΥ επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην ολομέλεια της Βουλής, ενώ το ΚΚΕ δήλωσε «παρών». Από τη συνεδρίαση απουσίαζε ο εισηγητής της Ένωσης Κεντρώων, Γιάννης Σαρίδης.

Είχε προηγηθεί έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στη κυβέρνηση και τη ΝΔ με επίκεντρο τη Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ στην επιτροπή τέθηκε και το θέμα της αυξανόμενης τουρκικής προκλητικότητας, με την υφυπουργό Εξωτερικών Σία Αναγνωστοπούλου να διαψεύδει ότι συζητούνται νέα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.  Η υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδια για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Σία Αναγνωστοπούλου, απέρριψε τις κατηγορίες του τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργου Κουμουτσάκου, για προσπάθεια της κυβέρνησης να εργαλειοποιήσει κρίσιμα εθνικά θεμάτα ενόψει ευρωεκλογών.

«Υπήρχε πάγιο αίτημα από τις τοπικές κοινωνίες να ανοίξει διασυνοριακός δρόμος, που προσέκρουσε στο ότι δεν υπήρχε η επίλυση του προβλήματος με την ονομασία. Φέραμε τώρα προς κύρωση τις δύο συμφωνίες, γιατί τώρα ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και δεν αφορά προεκλογικές λογικές», ανέφερε η κ. Αναγνωστοπούλου. Η κ. Αναγνωστοπούλου υπεραμύνθηκε του νομοσχεδίου, κάνοντας λόγο για δύο πολύ σημαντικές κυρώσεις, που αναβαθμίζουν τις εμπορικές και τουριστικές σχέσεις των δύο χωρών.

Όπως είπε, σήμερα υπέγραψε την κοινή υπουργική απόφαση για την σύσταση Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων των δύο χωρών, με τη συμμετοχή και εμπειρογνωμόνων της ΕΕ και του ΟΗΕ, όπως προβλεπόταν στη Συμφωνία των Πρεσπών. Έτσι, όπως είπε, μπαίνει η βάση ενός πλαισίου για την εξέταση και επίλυση των προβλημάτων που υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών, όπως αυτά που αφορούν τα σήματα στα προϊόντα. Η κ. Αναγνωστοπούλου επεσήμανε ότι όλοι οι τοπικοί παράγοντες της περιοχής ήταν υπέρ της διάνοιξης των διασυνοριακών δρόμων που συνδέουν την Ελλάδα με τη Βόρεια Μακεδονία. «Είναι απολύτως έντιμο να θέλεις να χρησιμοποιήσεις τη Συμφωνία των Πρεσπών ενόψει των ευρωεκλογών. Καλά κάνει η ΝΔ και τη χρησιμοποιεί. Και εμείς θα την χρησιμοποιήσουμε. Εσείς θέλετε να ξεσηκώσετε το εθνικό αίσθημα. Εμείς θέλουμε να αποδείξουμε, ότι όχι μόνο δεν δημιουργεί, αλλά επιλύει προβλήματα», ανέφερε η κ. Αναγνωστοπούλου και συμπλήρωσε: 

«Με τη Τουρκία να είναι ένας νευρικός και απρόβλεπτος γείτονας και να προκαλεί με τη συγκεκριμένη συμπεριφορά της, μια υπεύθυνη κυβέρνηση κλείνει τα προβλήματα και δεν επιτρέπει στον άλλο να έχει μεγαλύτερη διείσδυση. Δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα να αφήνει τα βόρεια σύνορα της ακάλυπτα και να μην κλείνει τις ρωγμές που δημιουργήθηκαν, αφήνοντας ανοιχτά μέτωπα παντού». «Άρα η Συμφωνία των Πρεσπών έχει συμβάλει στο να είναι και η Ευρώπη μαζί μας γιατί η Ελλάδα απέδειξε ότι είναι χώρα της ειρήνης», κατέληξε. Από την πλευρά του, ο Γιώργος Κουμουτσάκος κατηγόρησε τη κυβέρνηση ότι, «εργαλοποιεί σοβαρά εθνικά ζητήματα 10 μέρες πριν τις ευρωεκλογές», φέρνοντας τις δύο συμφωνίες, γιατί νομίζει ότι έτσι θα εγκλωβίσει τη ΝΔ. 

«Ο χρόνος που τις φέρνετε είναι πονηρός. Ο σχεδιασμός σας είναι σκοτεινός. Έτσι κάνατε και για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Στόχος σας είναι να διχάσετε τον ελληνικό λαό και να μας εγκλωβίσετε. Δεν θα τα καταφέρετε όμως. Η συμφωνία θα μπορούσε να είναι θέμα διμερών σχέσεων», υποστήριξε ο κ. Κουμουτσάκος και συνέχισε: «Εσείς βιάζεστε για να δημιουργήσετε πολιτική συζήτηση, αλλά εμείς δεν θα παίξουμε σε αυτό το σχέδιό σας και δεν θα το επιτρέψουμε. Θέλουμε λειτουργικές παραγωγικές σχέσεις με τη γείτονα χώρα. Δεν ψηφίζουμε αυτές τις δύο συμφωνίες γιατί δεν θα γίνουμε μέρος του παιχνιδιού σας».

Ο εισηγητής της ΔΗΣΥ, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, δήλωσε ότι το κόμμα του επιφυλάσσεται για τη κύρωση τονίζοντας χαρακτηριστικά:  «Εμείς από τη πρώτη στιγμή ξεκαθαρίσαμε τη θέση μας με τρόπο ξεκάθαρο και πατριωτικό, ότι δεν θα ψηφίσουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών και τα παράγωγά της, παρότι αναγνωρίζουμε ότι η τοπική κοινωνία είναι υπέρ της διέλευσης. Δεν θα δεχθούμε τετελεσμένα και επιφυλασσόμαστε για τη ψήφο μας στην ολομέλεια».

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Σάκης Βαρδαλής, έκανε λόγο για σοβαρά κενά που υπάρχουν στο νομοσχέδιο, για αυτό και το κόμμα του δηλώνει «παρών». «Η φιλία και η συνεργασία ανάμεσα στους δύο λαούς δεν έχει καμία σχέση με τη συμφωνία αυτή. Το ΚΚΕ καυτηρίασε τη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών γιατί κάνει ζημιά και στους δύο λαούς, καθώς βασίζεται στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς στόχους του ΝΑΤΟ και της ΕΕ» είπε και πρόσθεσε:

Παρά το γεγονός ότι το ΚΚΕ επιθυμεί να αξιοποιηθεί κάθε τι για την ανάπτυξη και την αναβάθμιση των σχέσεων των δύο λαών και θα μπορούσαμε θετικά να δούμε τις συμφωνίες , το νομοσχέδιο έχει σοβαρά κενά και η θέση μας ενισχύεται για τις αρνητικές συνέπειες των ευρωατλαντικών ιμπεριαλιστικών στόχων στα Βαλκάνια - γι' αυτό δηλώνουμε «παρών».

Ο εισηγητής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς, χαρακτήρισε «απαραίτητες για τη προσέγγιση των δύο λαών» τις δύο συμφωνίες, η κύρωση των οποίων, όπως είπε, είναι απόρροια της συμφωνίας των Πρεσπών, που στόχο είχε την αναβάθμιση των σχέσεων των δύο χωρών - γι' αυτό και το κόμμα του είναι θετικό. «Πρέπει να γυρίσουμε πραγματικά σελίδα, να δούμε την επόμενη μέρα και να κλείσουμε τα μέτωπα προς το βορρά». υπογράμμισε.

Έντονα επικριτικός για την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης ήταν και ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Τασσούλας. «Η κυβέρνηση με τη Συμφωνία των Πρεσπών, παρέδωσε τη μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα και συνεχίζει να συντηρεί την αλυτρωτική πολιτική της γείτονας χώρας. Αντί να προσπαθεί να μετριάσει τα επακόλουθά της, σπεύδει και δίνει γενναιόδωρα και άλλα. Ένα λάθος που διεπράχθη συνοδεύεται και από άλλα λάθη, και εξασθενίζει την άμβλυνση των προβλημάτων. Αφαιρεί από τα χέρια της Ελλάδος και της επόμενης κυβέρνησης κάθε πιθανότητα να αποτρέψει πιθανότητες αλυτρωτισμού - αντίθετα τις διευκολύνει», υποστήριξε ο κ. Τασσούλας.

Από την πλευρά του, ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Αμανατίδης, αντέτεινε ότι «η Συμφωνία των Πρεσπών προάγει, ανοίγει νέους διαύλους επικοινωνίας». Παράλληλα, κατηγόρησε τη ΝΔ ότι χαϊδεύει αυτιά και ότι προσπαθεί, χωρίς επιχειρήματα, να καλλιεργεί ένα εμφυλοπολεμικό κλίμα».


Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.