Πολιτική
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Πάτρα: Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε στους πολίτες (vid)

Κατά τη διάρκεια ανοιχτού διαλόγου που διεξήχθη το βράδυ της Τρίτης στην πλατεία Τριών Συμμάχων, στην Πάτρα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας δέχτηκε ερωτήσεις σχετικά με την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της νοτιαοανατολικής Μεσογείου, τη θέση της Ελλάδας, την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και το ευρύ κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ για εγγραφή νέων μελών.

Συγκεκριμένα ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε αρχικά πως «ζούμε σε μια εύθραυστη και άστατη περιοχή, και δεν έχουμε από την ανατολή γείτονες που έχουν πάντοτε καλές διαθέσεις, το γνωρίζουμε αυτό». Σε ό,τι αφορά στη θέση της Ελλάδας υπενθύμισε:

«Δώσαμε μια μάχη μεγάλη επί τεσσεράμισι χρόνια για ν' ανακτήσουμε τη γεωπολιτική μας δυναμική και το κύρος μας ως χώρα. Δημιουργήσαμε μια σειρά από τριμερή σχήματα συνεργασίας στην νοτιαοανατολική Μεσόγειο: Ελλάδα – Κύπρος – Αίγυπτος, Ελλάδα – Κύπρος – Ισραήλ, Ελλάδα – Κύπρος – Ιορδανία, Ελλάδα – Κύπρος – Παλαιστίνη».

Ακόμα τόνισε πώς «προχωρήσαμε σε μια σειρά από πρωτοβουλίες που αλλάζουν τον ενεργειακό χάρτη στην περιοχή» και συμπλήρωσε, «αναβαθμίσαμε τον ρόλο μας και την παρουσία μας στα Βαλκάνια μέσα από μια σειρά από τετραμερείς συναντήσεις».

Αναφερόμενος στην Συμφωνία των Πρεσπών είπε, «μέσα από την επίλυση του προβλήματος που επί τριάντα χρόνια έμενε άλυτο, γιατί καμία κυβέρνηση και κανένας δεν πήρε το πολιτικό κόστος να προτάξει το εθνικό από το κομματικό συμφέρον. Κι αυτό το κάναμε εμείς». Έκανε, δε, ειδική αναφορά στο Κυπριακό, «ποτέ δεν ξεχάσαμε ότι το Κυπριακό είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής του βόρειου μέρους της Κύπρου και βάλαμε στο τραπέζι για την επίλυσή του ως προϋπόθεση την άρση του αναχρονιστικού πλαισίου των εγγυήσεων και την απόσυρση των στρατευμάτων κατοχής από το νησί. Και φτάσαμε κοντά στην επίλυσή του».

Στρέφοντας τα βέλη της κριτικής του προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη για τη στάση της στις τελευταίες εξελίξεις, ειρωνευόμενος σημείωσε, «αν ήμασταν εμείς και κάναμε ότι κάνουν αυτοί, οι εθνικόφρονες, οι μεγαλοπατριώτες, αυτοί που κρατάνε τις μεγάλες ελληνικές σημαίες, αυτοί που βγήκαν στους δρόμους με περικεφαλαίες και Βουκεφάλες, θα μας είχαν κρεμάσει στο Σύνταγμα». Σε αυτό το σημείο ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμισε:

«Εμείς, με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, κερδίσαμε μια σειρά εκτός από σαφείς καταδικαστικές αποφάσεις, κυρώσεις. Και όταν ήρθε ο Μητσοτάκης στο Μαξίμου, στις 8 Ιουλίου τον ενημέρωσα γι’ αυτό και του είπα, οι κυρώσεις είναι αυτές που συζητιούνται, διεκδίκησε τις. Περάσαν τρεις μήνες, ακούσατε ποτέ για κυρώσεις;».

Σε ό,τι αφορά στις συναντήσεις του κ. Μητσοτάκη με ξένους ηγέτες, σχολίασε, «πηγαίνει και συναντά τους ηγέτες και τους λέει τα λάθος πράγματα ή δεν λέει αυτά που πρέπει να ακουστούν». Επιπλέον ανέφερε συγκεκριμένα παραδείγματα:

«Συνάντησε τον Ερντογάν στη Νέα Υόρκη και δεν του έθεσε (πρώτη φορά Έλληνας πρωθυπουργός), το ζήτημα της παραβατικότητας της Τουρκίας στο Αιγαίο. Συνάντησε τον Πομπέο στην Αθήνα και δεν του είπε για κυρώσεις. Και βλέπει αυτή την προκλητική συμπεριφορά στην Κύπρο και την κλιμάκωση αυτής της προκλητικής συμπεριφοράς και κανείς δεν μιλάει γι’ αυτές τις κυρώσεις».

Σχετικά με τις εξελίξεις στη Συρία, ανέφερε, «για άλλη μια φορά βλέπουμε μια προκλητική στάση παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου και βλέπουμε τη διεθνή κοινότητα και την Ευρώπη ανίκανες και ανήμπορες να απαντήσουν. Κι αυτό είναι πάρα πολύ στενάχωρο”.

Ερωτηθείς για την πολιτική της κυβέρνησης στην οικονομία και τα εργασιακά, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε, «οι βασικές θέσεις του ΣΕΒ υιοθετήθηκαν πλήρως από τον κ. Μητσοτάκη και την Νέα Δημοκρατία, χωρίς να έχουμε μνημόνια. Αυτοί μας φέρνουν τις μνημονιακές πολιτικές, αυτή είναι η πραγματικότητα».

Ακόμα αναφερόμενος στο κάλεσμα νέων μελών του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε, «υπάρχουν πολλοί που δεν ανήκουν στην Αριστερά αλλά στηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Τους συναντάω αυτούς τους ανθρώπους στις επισκέψεις μου», ενώ για την πορεία του ΠΑΣΟΚ, υπογράμμισε, «το ΠΑΣΟΚ που γνωρίσαμε όλοι έχει δύο πρόσωπα: Των συμβόλων, των αξιών και των μεγάλων οραμάτων, που ήταν της αριστεράς, που τίμησε τις δεκαετίες του '70 και '80 και έχει και ένα άλλο πρόσωπο, αυτών που βρέθηκαν σε θέσεις εξουσίας και έβαλαν το χέρι στο μέλι».

Μιλώντας, δε, για την στάση στελεχών του ΚΙΝΑΛ ανέφερε, «βλέπουμε σήμερα, δυστυχώς, ότι κάποιοι επιμένουν να κάνουν αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ αντί να κάνουν στην κυβέρνηση της δεξιάς», ενώ ανέφερε και συγκεκριμένο παράδειγμα λέγοντας πως «ταυτίζονται με τους σχεδιασμούς του κ. Μητσοτάκη στο θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, αλλάζοντας με μεγάλη άνεση τη θέση που είχαν εδώ και χρόνια» και συμπέρανε πώς, «θέλουν να βρουν θεσμικά εμπόδια, όπως είχε δηλώσει ο Βορίδης, για να μην έρθει ξανά ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία».

Τέλος σε ό,τι αφορά στις συμμαχίες που επιδιώκει η Νέα Δημοκρατία, εκτίμησε ότι, «οι ανίερες συμμαχίες με τον κ. Μητσοτάκη θα πληρωθούν και η ενότητα των προοδευτικών και δημοκρατικών δυνάμεων θα γίνει πράξη στη βάση, στον απλό και προοδευτικό κόσμο που θα έρθει να συμπορευτεί στους αγώνες μας».

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.