Πολιτική
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Πυρά ΣΥΡΙΖΑ κατά κυβέρνησης για την ενταξιακή πορεία Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας

Αδράνεια, παθητική στάση και μη αξιοποίηση του «διπλωματικού κεφαλαίου» της Συμφωνίας των Πρεσπών καταλογίζει ο τομεάρχη Εξωτερικών της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλου, για την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας.

«Η πολιτική της αδράνειας της Κυβέρνησης σε κρίσιμα θέματα της εξωτερικής πολιτικής συνεχίσθηκε, δυστυχώς, και στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων (ΣΓΥ) της 15.10.2019, το οποίο δεν κατέληξε σε απόφαση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Β. Μακεδονία και την Αλβανία» δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος και πρόσθεσε;

«Παρακολουθώντας παθητικά τις εξελίξεις η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε το πολύτιμο διπλωματικό κεφάλαιο που  αποκόμισε η χώρα από τη Συμφωνία των Πρεσπών για να διεκδικήσει δυναμικά την αναγνώριση του πρωταγωνιστικού της ρόλου στην περιοχή».

Στην αξιωματική αντιπολίτευση θεωρούν την εξέλιξη αναμενόμενη από τη στιγμή που οι δύο χώρες πήγαν «πακέτο» στη συζήτηση.

«Αποδεχόμενη ότι οι υποψηφιότητες Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανίας πρέπει να προχωρήσουν μαζί, αποδυνάμωσε τα σαφή επιχειρήματα υπέρ της πρώτης. Κυρίως, ενώ άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι ήταν έτοιμη να δώσει πράσινο φως για την ενταξιακή πορεία και της Αλβανίας, για τρεις μήνες σε ουδεμία διαπραγμάτευση προέβη ούτε για προγενέστερη ούτε για μεταγενέστερη εξασφάλιση των δικαιωμάτων (αυτοπροσδιορισμού και περιουσιακών) της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία, που άλλωστε αποτελούν δεσμεύσεις της βάσει του ευρωπαϊκού κεκτημένου» τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος/

 

 

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.