Πολιτική
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Τα «ανοιχτά μέτωπα» του ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ βαδίζει σε δρόμο ανασυγκρότησης με την εξόρμηση των στελεχών του στη κοινωνία και την εγγραφή των νέων μελών για την διεύρυνση του κόμματος, όμως αυτό δεν είναι το μοναδικό θέμα που βρίσκεται στην «πρώτη γραμμή» της αντιπολίτευσης.

Στην Κουμουνδούρου δήλωναν απόλυτη ικανοποίηση για την ανταπόκριση της ψηφιακής πλατφόρμας iSyriza την πρώτη μέρα της λειτουργίας της, σημειώνοντας μάλιστα πως ξεπέρασε καθώς προσδοκώμενο με 5.500 πολίτες περίπου να ανταποκρίνονται στο κάλεσμα, όμως την αισιοδοξία και τα χαμόγελα περιορίζουν διάφορες εξελίξεις εντός κι εκτός του κόμματος.

Όσον αφορά τα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζεται προβληματισμός για την «κόντρα» που φαίνεται να έχει ανοίξει, για μία ακόμη φορά ανάμεσα στους «προεδρικούς» και την αριστερή πτέρυγα με αφορμή την αυτοκριτική που οι δεύτεροι θεωρούν πως πρέπει απαραίτητα να γίνει από τα αρμόδια όργανα.

Υπάρχουν όμως κι αρκετοί που θεωρούν πως τα βαθύτερα αίτια της «κόντρας», αφορούν ένα «παιχνίδι εξουσίας», το οποίο συνδέεται άμεσα με το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ και την διαμόρφωση των νέων ισορροπιών μέσα στο κόμμα.

Η συζήτηση που έχει ξεκινήσει πάντως κι αφορά το 2015 και το κατά πόσο το κόμμα της Κουμουνδούρου ήταν έτοιμο για να αναλάβει την εξουσία, έχει δημιουργήσει δυσαρέσκεια στα ανώτατα κλιμάκια και θα συζητηθεί στα αρμόδια όργανα.

Ανοιχτά μέτωπα με την αντιπολίτευση

Υπάρχουν ωστόσο αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τα οποία θεωρούν πως η εσωστρέφεια πρέπει να σταματήσει άμεσα, σημειώνοντας πως «τρέχουν» εξαιρετικά σημαντικά ζητήματα που αφορούν την αντιπολίτευση και πως πρέπει άπαντες να στρέψουν την προσοχή και την ενέργεια τους προς αυτή την κατεύθυνση.

Ήδη έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις στη Βουλή για την αναθεώρηση του Συντάγματος, έχουν συσταθεί και συζητούν οι διακομματικές για την ψήφο των αποδήμων, αλλά και για το αναπτυξιακό νομοσχέδιο (χθες μάλιστα ο Νίκος Παππάς είχε και μια σφοδρή αντιπαράθεση στη Βουλή για τα εργασιακά), ξεκίνησε η προανακριτική για τον Παπαγγελόπουλο, ενώ αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή και ο προϋπολογισμός, αφού εγκρίθηκε χθες από την κομισιόν. Όπως σημειώνονταν χαρακτηριστικά από την Κουμουνδούρου «η Νέα Δημοκρατία εφαρμόζει την νεοφιλελεύθερη πολιτική της, πλήττοντας τα μεσαία και κατώτατα στρώματα και δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εσωστρέφειας από μέρους μας».  

Το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες

Εξάλλου ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται από χθες και για το διήμερο στις Βρυξέλλες, συμμετέχοντας ως παρατηρητής στην Προπαρασκευαστική Σύνοδο του PES.

Όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά από την Κουμουνδούρου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει συναντήσεις με τα προεδρεία των Ευρωομάδων της Αριστεράς, των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και των Πρασίνων, συνεχίζοντας να χτίζει γέφυρες με τις άλλες προοδευτικές ευρωπαϊκές δυνάμεις για ένα κοινό μέτωπο βασισμένο στους άξονες για:

- Κοινωνική Ευρώπη με αναχώματα στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης

- Βιώσιμη ανάπτυξη και αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης

- Διαχείριση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης βάσει του Διεθνούς Δικαίου και στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

- Αναβάθμιση του διεθνούς ρόλου της ΕΕ υπέρ της ειρήνης και της σταθερότητας

Παράλληλα, στις παρεμβάσεις του θα τονίσει πως η Ευρώπη οφείλει να πάρει γενναίες αποφάσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.