Πολιτική
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

ΣΥΡΙΖΑ για το νομοσχέδιο περί ασύλου: Η αλήθεια κρύβεται στις λεπτομέρειες

Προσχηματική χαρακατηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ την ανάρτησηστη δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου για τις διαδικασίες διεθνούς προστασίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για νομοσχέδιο γεμάτο «νομοτεχνικά λάθη και κακοτεχνίες» και επισημαίνει σχετικά με τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης περί «καινοτομιών» ότι «η αλήθεια είναι άλλη και κρύβεται στις λεπτομέρειες»

Αναλυτικά ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει:

«Η Κυβέρνηση ανάρτησε στη δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τις διαδικασίες διεθνούς προστασίας εντελώς προσχηματικά. Ούτε έξι ημέρες για ένα εκτενές νομοθέτημα 121 άρθρων. Προφανώς και η ΝΔ δεν επιθυμεί να διαβουλευτεί με τους φορείς.

Είναι, όμως, τουλάχιστον επικίνδυνο και προκλητικό, να διαφημίζει σήμερα το επικείμενο νομοσχέδιό της, μιλώντας για τις «καινοτομίες» που εισάγει και τον «πλήρη και πραγματικό σεβασμό των δικαιωμάτων των προσφύγων». Γιατί η αλήθεια είναι άλλη και κρύβεται στις λεπτομέρειες.

Αποτελούν, άραγε, καινοτομία και σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα:

  • Η γενίκευση της κράτησης των αιτούντων άσυλο, με τα ΠΡΟΚΕΚΑ να βαφτίζονται «κλειστές δομές προσωρινής υποδοχής»;
  • Η μη πρόσβαση στο σύστημα υποδοχής και στη διαδικασία εξέτασης ασύλου ατόμων που δεν «συμμορφώνονται» με εξόχως τιμωρητικό τρόπο και χωρίς να προβλέπονται στο κείμενο της ευρωπαϊκής οδηγίας;
  • Οι νέοι αυστηρότεροι όροι για τις ευάλωτες ομάδες, χωρίς μάλιστα να λογίζονται πια σε αυτές άτομα με μετατραυματικό στρες;
  • Η κατάρτιση καταλόγων «ασφαλών χωρών» με Υπουργικές Αποφάσεις;
  • Οι αλλαγές στη σύνθεση και στη διαδικασία των Ανεξάρτητων Επιτροπών Προσφυγών;
  • Ο περιορισμός της πρόσβασης των αιτούντων άσυλο στην εργασία;

Να σημειωθεί, επίσης, ότι, το νομοσχέδιο της ΝΔ, έρχεται με την επίφαση της κωδικοποίησης των σχετικών Ευρωπαϊκών Οδηγιών για τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο. Ούτε αυτή δεν κατάφεραν τελικά να καταστήσουν λειτουργική, αφού το σχέδιο νόμου που δημοσιεύτηκε περιέχει σειρά από νομοτεχνικά λάθη και κακοτεχνίες. Το μόνο που καταφέρνουν, τελικά, είναι ένα γερό πισωγύρισμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου.

Ας ελπίσουμε - έστω στο παρά πέντε - η ΝΔ να μη συρθεί πάλι από τους ακραίους κύκλους της, να συνεκτιμήσει τις παρατηρήσεις των οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να μη φέρει στη Βουλή διατάξεις που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και σκοπεύουν σε γενικευμένη αποτροπή, χωρίς κανένα αποτέλεσμα.»

 

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.