Πολιτική
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Μητσοτάκης για προσφυγικό: Η Ευρώπη στηρίζει, αλλά όχι όσο θα θέλαμε

Έπειτα από επιμονή της ελληνικής πλευράς, υιοθετήθηκε στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής η θέση ότι η ΕΕ θα πρέπει να στηρίζει την Ελλάδα για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνέντευξη Τύπου από τις Βρυξέλλες μετά το πέρας των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Κινηθήκαμε με σχέδιο στο μεταναστευτικό και προχωρά το σχέδιο αποσυμφόρησης των νησιών, είπε ο πρωθυπουργός. Δεν υπάρχει κανείς Έλληνας που θα περίμενε να λύσουμε αυτό το πρόβλημα που ξεπερνά την Ελλάδα σε τρεις μήνες, σημείωσε, προσθέτοντας ότι χρειάζεται να δείξουμε ανθρώπινο πρόσωπο και ταυτόχρονα μεγαλύτερη συνέπεια στη φύλαξη των συνόρων.

Υπάρχει μεγαλύτερη κατανόηση για την Ελλάδα από τους Ευρωπαίους για το θέμα αλλά δεν υπάρχει όση στήριξη θα ήθελα, είπε ο κ. Μητσοτάκης. Το ζήτημα είναι να μειώσουμε τις ροές και να στείλουμε το μήνυμα ότι οι οικονομικοί μετανάστες θα επιστρέφουν και δεν αξίζει να πληρώσουν τους διακινητές γιατί θα χάσουν, τόνισε επίσης.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το Plan B θα ήταν ένα τολμηρό σχέδιο για μετακίνηση των προσφύγων και μεταναστών στην ΕΕ.

Εξάλλου, ομόφωνα οι Ευρωπαίοι καταδίκασαν την παράνομη δραστηριότητα της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και υιοθέτησαν τις αποφάσεις των υπουργών Εξωτερικών για κυρώσεις.

Τόνισε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, πως η παρουσία των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο και η στρατηγική σχέση με την Ελλάδα δεν τίθεται εν αμφιβάλω.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε επίσης ότι υπήρξε ομόφωνη καταδίκη της τουρκικής επέμβασης στη Συρία και ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός, λαμβάνοντας υπόψη και τη συμφωνία με τις ΗΠΑ. Παράλληλα χαρακτήρισε λανθασμένη την απόφαση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από την Συρία, σημειώνοντας πως αυτό φαίνεται από το ποιοι είναι κερδισμένοι.

Σχετικά με το ευρωπαϊκό «μπλόκο» στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι δεν έχει επικοινωνήσει με τον κ. Ζάεφ, όσο ήταν στις Βρυξέλλες. 

Επανέλαβε δε όσα είχε πει στον ομόλογό του ότι δεν θα θέσει -έστω και εάν είναι προβληματική- τη Συμφωνία των Πρεσπών στην ευρωπαϊκή πορεία της γειτονικής χώρας, αλλά θα πρέπει να τηρηθεί στο ακέραιο και λυθούν εκκρεμότητες όπως τα εμπορικά σήματα. 

Απέφυγε εξάλλου να σχολιάσει τις εσωτερικές εξελίξεις στη γειτονική χώρα.

Πολύ θετικό χαρακτήρισε γεγονός ότι επιτυγχάνεται μια συμφωνία για το Brexit μετά τη σύνοδο Κορυφής. Υπήρξε όπως είπε ανακούφιση αλλά και θλίψη, και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα επικυρωθεί η συμφωνία από το Βρετανικό Κοινοβούλιο

Σχετικά με τον προϋπολογισμό της ΕΕ, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι οποιαδήποτε υποχώρηση θα οδηγήσει σε εκπτώσεις σε φιλόδοξες πολιτικές. Δεν μπορούμε να δεχθούμε μείωση των πόρων για τους δύο βασικούς πυλώνες, σημείωσε.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.