Πολιτική
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Η… ρελάνς του Τσίπρα και το «αριστερό μέτωπο»

«Αριστερό μέτωπο» και μάλιστα με … ενδιάμεσο τον ίδιο κατάφερε να δημιουργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, όσον αφορά την ψήφο των αποδήμων, με την απόφαση του να ανακοινώσει πως θα δεχτεί μια πρόταση η οποία ουσιαστικά «συνδυάζει» την πρόταση των δύο άλλων αριστερών κομμάτων, δηλαδή του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25.

Ο Αλέξης Τσίπρας στην ουσία αποδέχθηκε την πρόταση του ΚΚΕ και τις ασφαλιστικές δικλείδες που αυτή βάζει με τον όρο πως για να ψηφίσει κάποιος Έλληνες του εξωτερικού θα πρέπει να έχει ενεργό ΑΦΜ στην χώρα, ενώ η «διαπραγμάτευση» μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Περισσού αφορά ουσιαστικά τα χρόνια που θα πρέπει να λείπει κάποιος από τη χώρα για να διατηρεί το δικαίωμα της ψήφου.

Σαφώς και η Κουμουνδούρου βρίσκεται πιο κοντά στην πρόταση του κόμματος του Βαρουφάκη, όσον αφορά τα χρόνια που θα πρέπει να λείπει κάποιος, δηλαδή τα εννέα χρόνια, αλλά είναι δεδομένο πως θα «ανέβει», καθώς αυτή απέχει πολύ από τα τριάντα χρόνια που ενδεικτικά είχε θέσει ως όριο το ΚΚΕ.  Ουσιαστικά στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν πως πρέπει να βρεθεί μια μέση λύση η οποία προσδιορίζεται στα 20 χρόνια περίπου. Δεν φαίνεται όμως αυτό να είναι ικανό να χαλάσει το αριστερό «deal».

Με την απόφαση που πήρε ο Αλέξης Τσίπρας και οι συνεργάτες του και που πρακτικά δημιουργεί ένα «ενιαίο αριστερό μέτωπο», ουσιαστικά διόρθωσαν το λάθος που έκαναν να πάνε στην συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη την προηγούμενη εβδομάδα χωρίς να έχουν πρωτίστως διερευνήσει τις προθέσεις των υπόλοιπων κομμάτων, μια απόφαση που η κυβέρνηση εκμεταλλεύτηκε ώστε να παρουσιάσει τον ΣΥΡΙΖΑ «σε απομόνωση». 

Τώρα όμως η αξιωματική αντιπολίτευση ουσιαστικά πέταξε το… μπαλάκι στο γήπεδο της αντίπαλης ομάδας κι έφερε σε δύσκολη θέση τη Νέα Δημοκρατία, η οποία θα πρέπει να κάνει πίσω σε κάποια πράγματα που ανέφερε στην επιστολή Θεοδωρικάκου, όπως για παράδειγμα στην επιστολική ψήφο.

Από την Κουμουνδούρου υποστήριζαν πως με την επιστολή αυτή δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία. «Αν δεν κάνει πίσω στην επιστολική ψήφο και οπωσδήποτε στην αναθεώρηση του άρθρου 54 του Συντάγματος, δεν θα συμφωνήσουμε» όπως σημείωναν χαρακτηριστικά. Το ίδιο ισχύει και από την πλευρά του ΚΚΕ, τα σημεία αυτά δηλαδή της επιστολής δεν θα γίνουν δεκτά από το Κομμουνιστικό κόμμα, το οποίο έχει από την αρχή θέσει τους όρους του και δεν δείχνει διατεθειμένο  να κάνει  βήμα πίσω.  

Η Νέα Δημοκρατία λοιπόν, που υπολογίζει στην ψήφο της διασποράς για τις επόμενες εκλογές, έρχεται εκείνη στη θέση να κάνει πίσω και να δεχτεί την πρόταση όπως αυτή προέρχεται από την αριστερή πλευρά.  

Με τη χθεσινή του κίνηση λοιπόν ουσιαστικά ο ΣΥΡΙΖΑ «γύρισε το χαρτί», όσον αφορά το θέμα της ψήφου των αποδήμων κι έκανε αυτό που πιθανότατα θα έπρεπε να είχε κάνει από την προηγούμενη εβδομάδα, δηλαδή δημιούργησε μια αριστερή συμμαχία απέναντι στις κυβερνητικές προτάσεις.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.