ΠΟΛΙΤΙΚΗ
21/10/2019 20:01

Κεραμέως: Θα καλυφθούν πλήρως τα κενά στην εκπαίδευση

«Παρά την προχειρότητα και τον ελλιπή προγραμματισμό από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία η κυβέρνηση απέτρεψε τον εκτροχιασμό της λειτουργίας της σχολικής χρονιάς», ανέφερε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως κατά τη συζήτηση του αναπτυξιακού νομοσχεδίου στη Βουλή.

Κεραμέως: Θα καλυφθούν πλήρως τα κενά στην εκπαίδευση
Κεραμέως: Θα καλυφθούν πλήρως τα κενά στην εκπαίδευση
Ανάγνωση:

Η Νίκη Κεραμέως ενημέρωσε τους βουλευτές ότι δρομολογείται 3η φάση προσλήψεων βάσει των νέων κενών, κατόπιν έγκρισης από τη Βουλή 1.800 νέων πιστώσεων.

«Ακόμη και υπό τις αντίξοες αυτές συνθήκες, τα κενά αυτή τη στιγμή στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση είναι ήδη λιγότερα από πέρυσι και στην πρωτοβάθμια παρεμφερή, δεδομένων των αυξημένων αναγκών, ενώ δρομολογείται η πλήρης κάλυψή τους», είπε η υπουργός Παιδείας.

Η Νίκη Κεραμέως παρέθεσε στοιχεία για την κατάσταση που παρέλαβε από την προηγούμενη κυβέρνηση. «Η απερχόμενη ηγεσία του υπουργείου, επέφερε μια σειρά από αλλαγές χωρίς να προβλέψει τη συνακόλουθη ραγδαία αύξηση στις ανάγκες σε εκπαιδευτικό προσωπικό», είπε η υπουργός Παιδείας και επισήμανε ότι ορισμένες από τις αλλαγές αυτές είναι:

  1. Εισαγωγή της υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης σε 116 Δήμους της χώρας χωρίς την πρόβλεψη των αναγκαίων πιστώσεων για την κάλυψη πρόσληψης νηπιαγωγών.
  2. Μείωση από 25 σε 22 μαθητές ανά τμήμα στην Α' Δημοτικού που αύξησε τον αριθμό των τμημάτων, συμπαρασύροντας πρόσθετες ανάγκες σε προσωπικό.
  3. Προσθήκη 4ης Ομάδας Προσανατολισμού στην Γ Λυκείου, η οποία δημιούργησε επιπλέον - κυρίως ολιγομελή - τμήματα σε όλη την Επικράτεια.
  4. Υποχρεωτικά 7ωρα στα μαθήματα κατεύθυνσης και εκτόξευση αναγκών σε συγκεκριμένες ειδικότητες.
  5. Κατάργηση της διπλής μοριοδότησης για τους υπηρετούντες σε απομακρυσμένες σχολικές μονάδες, που ήρε κίνητρο μετακίνησης εκπαιδευτικών σε δυσπρόσιτες περιοχές.
  6. Σημαντική μείωση της ποινής για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που δεν παρουσιάζονται.

«Παρά τη δυσμενή κατάσταση που η νέα ηγεσία παρέλαβε, κατάσταση που θα μπορούσε να έχει εκτροχιάσει την εύρυθμη λειτουργία της σχολικής χρονιάς, αυτό απετράπη», είπε η υπουργός Παιδείας και επισήμανε ότι έχουν ήδη υλοποιηθεί:

  1. Πρώτη φάση προσλήψεων αναπληρωτών (5/9/2019)
  2. Δεύτερη φάση προσλήψεων αναπληρωτών (27/9/2019)
  3. Ρεκόρ προσλήψεων στην Παράλληλη Στήριξη: 4.949 προσλήψεις (πρωτοβάθμια-δευτεροβάθμια), έναντι 1.656 πέρυσι.
  4. Έγκριση σημαντικά μεγαλύτερου αριθμού κατά παρέκκλιση ολιγομελών τμημάτων:

1.727 ολιγομελή τμήματα Ομάδων Προσανατολισμού στη Γ' Γενικού Λυκείου, έναντι 1.195 πέρσι, καθώς και 1.298 ολιγομελή τμήματα ΕΠΑΛ φέτος, έναντι 1.181 τμήματα πέρσι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ