Πολιτική
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Τσίπρας: Εκλογή προέδρου από το συνέδριο σε αυτή τη φάση - Για τις μελλοντικές εκλογές η συζήτηση

Η εκλογή προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει από το συνέδριο σε αυτή τη φάση. Για τις μελλοντικές εκλογές θα γίνει συζήτηση στο πλαίσιο των καταστατικών αλλαγών, ξεκαθάρισε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στο ΚΡΗΤΗ TV.

«Η εκλογή μου, ή όποιου άλλου θελήσει να είναι υποψήφιος σε αυτή τη φάση θα γίνει από το συνέδριο. Ταυτόχρονα όμως θα ανοίξει η συζήτηση για τις καταστατικές αλλαγές και για το πώς από εδώ και στο εξής θα εκλέγεται ο πρόεδρος του κόμματος. Άρα όλες αυτές οι προτάσεις, όλες αυτές οι σκέψεις, οι απόψεις για το νέο καταστατικό είναι απόλυτα θεμιτές και ο διάλογος πρέπει να γίνει εξαντλητικά» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

O πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, αποκάλυψε την άποψή του για τη διαδικασία εκλογής προέδρου, εκφράζοντας τη διαφωνία του με την ανοιχτή διαδικασία που εφάρμοσαν ο Γιώργος Παπανδρέου και η ΝΔ. «Εάν θέλετε και τη γνώμη μου γιατί δεν έχω κανένα λόγο να το κρύψω, δεν πιστεύω σε αυτό το μοντέλο που εφαρμόστηκε πρώτα από τον Γιώργο Παπανδρέου και ακολούθησε μετά και η Ν.Δ. στην εκλογή Σαμαρά και αργότερα στην εκλογή Μητσοτάκη. Όποιος βλέπει φως μπαίνει και ψηφίζει, ανεξάρτητα το εάν ψηφίζει το κόμμα στο οποίο πάει να εκλέξει πρόεδρο. Αυτό είναι ένα μοντέλο που κατά την άποψή μου διαστρεβλώνει και υποβαθμίζει την έννοια της εσωκομματικής δημοκρατίας» είπε.

Ο ίδιος, όμως, εμφανίστηκε ανοιχτός στη συζήτηση να ψηφίζουν τα μέλη του κόμματος. «Τα δεδομένα μέλη ενός κόμματος, όχι όποιος βλέπει φως και μπαίνει, γι’ αυτούς που καταγράφονται και παραμένουν μέλη με υποχρεώσεις, αλλά και με δικαιώματα, η συζήτηση του να μπορούν να έχουν μια πιο άμεση συμμετοχή και στις αποφάσεις τις σημαντικές, δεδομένου όμως ότι και η εκλογή Προέδρου είναι μια σημαντική απόφαση, είναι κάτι απολύτως συζητήσιμο, κατ’ εμέ» δήλωσε.

Σε ό,τι αφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «ιστορικό λάθος», που ελπίζει να είναι μία «προσωρινή αστοχία» το ευρωπαϊκό μπλόκο στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τα Σκόπια. «Δεν πιστεύω ότι είναι εύκολο η συμφωνία των Πρεσπών να καταρρεύσει. Μπαίνουμε όμως σε μια περιπέτεια. Σε μια αχρείαστη περιπέτεια και είναι ανορθολογισμός αυτό που διέπραξε η Ευρωπαϊκή Ένωση και ελπίζω να είναι μια προσωρινή αστοχία. Ελπίζω δηλαδή να συνειδητοποιήσουν πολύ σύντομα ότι διέπραξαν ένα ιστορικό λάθος. Ένα λάθος το οποίο δεν πρέπει να γίνει μοιραίο» σημείωσε.

Ερωτηθείς αν στην Ελλάδα πανηγυρίζουν κάποιοι ελπίζοντας να καταπέσει η Συμφωνία, ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Στην Ελλάδα πανηγυρίζουν οι ανόητοι. Αυτοί οι οποίοι δεν έχουν καμία αίσθηση ούτε των γεωπολιτικών συσχετισμών, ούτε του ιστορικού συμφέροντος της χώρας». Και πρόσθεσε:

«Σας διαβεβαιώνω ότι δεν είναι όλοι ανόητοι στη σημερινή κυβέρνηση. Κάποιοι τρέμει το φυλλοκάρδι τους και νομίζω ότι ανάμεσα σε αυτούς είναι και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά είναι απόλυτα εγκλωβισμένος στη λαϊκιστική ρητορική του χθες και στους εσωτερικούς του συσχετισμούς, τους εσωκομματικούς του συσχετισμούς. Όμως εξωτερική πολιτική δεν μπορείς να κάνεις όταν έχεις το βλέμμα σου στους εσωτερικούς συσχετισμούς. Δεν μπορείς να προχωρήσεις με γνώμονα το πρόσκαιρο μικροκομματικό συμφέρον, όταν το βασικό σου θέμα είναι το συμφέρον της χώρας». 

Για το ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνσε ότι «αν πραγματικά υπάρχει βούληση από την πλευρά της κυβέρνησης να βρεθεί μια συναινετική λύση με 300 βουλευτές, αυτή η λύση υπάρχει σήμερα στο βαθμό που γίνει συνταγματική αναθεώρηση. Αν μετατοπιστεί και αυτό ο κ. Μητσοτάκης, τότε θα είναι φανερό ότι ο στόχος του δεν είναι καθόλου να βρεθεί μια συναινετική λύση, αλλά ο στόχος του είναι να αλλοιώσει το εκλογικό σώμα και ταυτόχρονα να δημιουργήσει επικοινωνιακά πυροτεχνήματα.»

Στο θέμα της προεδρολογίας ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «δεν παρακολουθώ αυτή τη συζήτηση». «Πιστεύω ότι είναι επιζήμια και εν τοιαύτη περιπτώσει, θα έπρεπε τουλάχιστον ο Πρωθυπουργός να έχει το θάρρος της γνώμης του, να βγει και να πει τη γνώμη του καθαρά. Γιατί δεν του κάνει ο σημερινός Πρόεδρος; Να βγει και να το πει. Διότι εάν του κάνει και απλά αφήνει όλη αυτή τη συζήτηση, πιστεύω ότι και αυτό είναι πολύ σοβαρό, διότι ουσιαστικά δημιουργεί ένα σοβαρό πλήγμα στο κύρος και του προσώπου και του θεσμού. Εάν έχει αποφασίσει ότι δεν του κάνει, γιατί δεν μας το λέει; Γιατί δεν ανοίγει τη συζήτηση; Γιατί δεν το λέει; Γιατί δεν τολμάει να πει τη γνώμη του;»

Τέλος, αναφερόμενος στην υπόθεση Novartis, ο κ. Τσίπρας χρησιμοποίησε σκληρούς χαρακτηρισμούς, κάνοντας λόγο για «κοκοράκια» λόγω του ότι μεσολάβησαν οι εκλογές του 2015. «Με την υπόθεση της NOVARTIS κάνουν το κοκοράκι όλοι οι κατηγορούμενοι, εν πάση περιπτώσει αυτοί οι οποίοι, ξέρει ο ελληνικός λαός, τους βλέπει ότι είναι κοκοράκια, γιατί δεν ήταν και όλοι σ’ αυτή τη γραμμή, για έναν και μοναδικό λόγο: Γιατί έγιναν δυο φορές εκλογές το ’15. Και με βάση τον ισχύοντα νόμο περί ευθύνης Υπουργών και το άθλιο αυτό άρθρο του Συντάγματος, το άρθρο 86, υπάρχει αποσβεστική προθεσμία. Άμα κάνεις τις εκλογές δυο φορές, τελείωσαν οι ευθύνες. Εδώ μιλάμε για καραμπινάτη απιστία. Ας τ’ αφήσουμε όλα τ’ άλλα, όταν είσαι Υπουργός και τιμολογείς ακριβότερα απ’ όσο κάνει το φάρμακο κι έχεις μια χώρα η οποία έχει πληθυσμό 11 εκατομμύρια και άλλες χώρες με 11 εκατομμύρια έχουν την υποδιπλάσια φαρμακευτική δαπάνη, τότε το λιγότερο που υπάρχει είναι απιστία. Κάνουν λοιπόν τους κοκκόρους όλοι αυτοί και κυρίως ο Γεωργιάδης, αλλά και ο Λοβέρδος, ακριβώς επειδή έγιναν εκλογές το Σεπτέμβρη του ’15. Γι’ αυτό τα κάνουν όλα αυτά» δήλωσε.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.