Πολιτική
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Τι αναφέρει το ντοκιμαντέρ της ελβετικής τηλεόρασης για την υπόθεση Novartis (vid)

Η Novartis διέφθειρε στην Ελλάδα χιλιάδες γιατρούς; Αξιωματούχους του κράτους; Πολιτικούς; Γι' αυτή την υπόθεση έχουν ειπωθεί πολλά. Σήμερα όμως θα είμαστε σε θέση να σας παρουσιάσουμε αποκλειστικά τις μαρτυρίες από πρόσωπα – κλειδιά αυτής της έρευνας». Αυτή είναι η εισαγωγή που χρησιμοποιεί ο παρουσιαστής του πολύκροτου ντοκιμαντέρ της Ελβετικής τηλεόρασης για τη Novartis, ένα ντοκιμαντέρ που κυριαρχεί στον πολιτικό λόγο τις τελευταίες ημέρες.

Ο παρουσιαστής στη συνέχεια αναφέρει πως «αυτά τα άτομα έφεραν τα αποδεικτικά τους στοιχεία, τα οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ, στα γραφεία του FBI και μετά δέχθηκαν να μιλήσουν μαζί μας. Μιλάμε για αποκλειστικότητα γιατί είναι μια αποκλειστική έρευνα, γιατί κανένα άλλο μέσο ενημέρωσης εθνικό ή διεθνές δεν συνάντησε αυτά τα άτομα».

Στο ντοκιμαντέρ παρουσιάζονται τρεις μάρτυρες που όπως σημειώνεται «τυγχάνουν μυστικής προστασίας. Λένε “διαφθείραμε χιλιάδες γιατρούς για λογαριασμό της Novartis”. Αυτή ήταν η στρατηγική του Ελβετού κολοσσού για να επιβάλλει τα φάρμακα της στην Ελλάδα.».

Ας δούμε κάποια από τα πιο σημαντικά σημεία του ντοκιμαντέρ, το οποίο μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρο με υπότιτλους (κάνοντας κλικ πάνω στο σχετικό εικονίδιο) στο τέλος του κειμένου.

Οι δικηγόροι των τριών στελεχών - μαρτύρων της Novartis υποστηρίζουν ότι «οι αμερικανικές αρχές δεν δέχονται εύκολα κάθε αποδεικτικό στοιχείο που έχει κατατεθεί και ότι τα επιβεβαιώνουν και τα διασταυρώνουν».

Στις ΗΠΑ οι μάρτυρες συναντήθηκαν με το FBI και την SEC, την Επιτροπή Ελέγχου του αμερικανικού χρηματιστηρίου.

Υπάρχουν πολλά έγγραφα και πολλά αποδεικτικά στοιχεία και ότι «η υπόθεση είναι ιστορική, γιατί οι πληροφοριοδότες [μάρτυρες] είναι άτομα που εργάζονται στο εσωτερικό της Novartis, που έφεραν να απαραίτητα αποδεικτικά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η πολυεθνική συμμετέχει σε εγκληματικές δραστηριότητες που πλήττουν ένα ολόκληρο έθνος», εξηγεί ο Αμερικανός δικηγόρος Κόεν στην Ροζέλι την ημέρα πριν από την κατάθεση των μαρτύρων στις αμερικανικές αρχές, τονίζοντας ότι ο μάρτυρας «θα έπρεπε να θεωρείται ήρωας στη χώρα του και όχι να κρύβεται σε ένα ξενοδοχείο στις ΗΠΑ».

Ο δεύτερος μάρτυρας αναφέρει: «Όλα άρχισαν το 2006 όταν η Novartis δεν ήταν η μεγαλύτερη φαρμακευτική στην Ελλάδα, αλλά ο στόχος μας ήταν να γίνουμε το νούμερο ένα. Έτσι έπρεπε να σπρώχνουμε τους γιατρούς να γράφουν όσο το δυνατόν περισσότερα φάρμακα. Αυτός ήταν ο μόνος στόχος μας.»

Φρουζής: Πάμε καλά ...

Στο ντοκιμαντέρ παρουσιάζεται στη συνέχεια ο Κωνσταντίνος Φρουζής που φαίρεται να κάνει την εξής δήλωση σε συνάντηση μάνατζερ της Novartis τον Ιούνιο του 2012 στην Αθήνα, δήλωση που έχει συμπεριληφθεί στην έρευνα του FBI

«Πάμε καλά. Κι όπως καταλαβαίνεται δεν είναι αναγκαίο να το ανακοινώσουμε εκτός γιατί γινόμαστε στόχος. Ξέρετε ότι έξω δεν βλέπουν την ώρα να μαζέψουν χρήματα από όποιον πάει καλά και από όποιον γελάει σε αυτή την χώρα. Για αυτό για εμάς είναι καλύτερα να γελάμε μέσα μας και όχι απέξω μας», λέει  στο βίντεο ο επικεφαλής της εταιρείας Φρουζής στα στελέχη της εταιρείας.

Στη συνέχεια ο δικηγόρος ισχυρίζεται ότι ο «Μάρτυρας Γ» κατέθεσε ηχητικό υλικό με τα στελέχη της εταιρείας να μιλάνε με κλειστές πόρτες μεταξύ τους και να λένε τους πραγματικούς τους σκοπούς.

«Είμαστε οι πρώτοι που ξέρουμε τι θα συμβεί στο υπουργείο [Υγείας]. Είναι τα ίδια άτομα που παίρνουν τις αποφάσεις που μας πληροφορούν. Πριν να πάρουν τις αποφάσεις. Μας ενημερώνουν για τα επόμενα βήματά τους και με αυτό τον τρόπο μπορούμε να τους επηρεάσουμε εκ των προτέρων, γιατί δεν είμαστε μόνοι σε αυτή την βιομηχανία», λέει ο Φρούζης στα στελέχη της εταιρείας το Μάιο του 2012 στο βίντεο που συμπεριλαμβάνεται στα στοιχεία του FBI.

«Είναι σχεδόν μια καθημερινή δουλειά μας. Από τη μια μεριά θα ασκούμε πιέσεις στα διάφορα υπουργεία και την ίδια στιγμή θα είμαστε συνεργάτες τους με τέτοιο τρόπο ώστε να μην μας ταυτίζουν με απλούς φαρμακοποιούς. Δύο είναι τα κακά παιδιά αυτής της περιόδου που μπαίνουν στο μάτι του κυκλώνα, οι φαρμακοποιοί και η Roche. Είναι πολύ απλό», τόνισε σε βίντεο που βρίσκεται στα πρακτικά του FBI o επικεφαλής της Novartis στην Ελλάδα Φρούζης τον Ιούνιο του 2012.

Πρόεδρος Novartis: Ο καλύτερος συνεργάτης αν είσαι ένας ασθενής, ένας γιατρός ή ένα μέλος της κυβέρνησης

Παρουσιάζεται επίσης βίντεο με τον Arnout Ploos Van Amstel, πρόεδρο της Novartis στην Ελλάδα (2011-2012), που βρίσκεται στα στοιχεία του FBI: 

«Εμείς είμαστε η Novartis. Έχουμε την καλύτερη στρατηγική για τα προϊόντα μας. Έχουμε τα καλύτερα φάρμακα για τους ασθενείς μας. Έχουμε τα καλύτερα εργαλεία που μπορούμε να δώσουμε στους γιατρούς για να εργάζονται καλύτερα. Όλοι εμείς το ξέρουμε και συνεχίζουμε να το λέμε σε όλους. Η Novartis δεν είναι μόνο ο καλύτερος χώρος για να εργαστείς, αλλά και ο καλύτερος συνεργάτης αν είσαι ένας ασθενής, ένας γιατρός ή ένα μέλος της κυβέρνησης. Εμείς είμαστε η πιο σημαντική θυγατρική της Ευρώπης και είναι εξαιρετικό».

Λίγο αργότερα, εμφανίζεται σε νέο βίντεο να αναφέρει: «Αντιμετωπίσαμε πολύ καλά τη νέα λίστα των τιμών στα φάρμακα, γιατί καταφέραμε να διατηρήσουμε τις τιμές σε καλά επίπεδα και είναι εξαιρετικό για τις μπίζνες μας. Γιατί έτσι θα έχουμε χρήματα για να τα επενδύσουμε σε νέα προϊόντα».

«Το Σχέδιο Χάρβαρντ»

Αργότερα ο ένας μάρτυρας αναφέρεται στο «Σχέδιο Χάρβαρντ», που λέει πως ονομάστηκε έτσι γιατί συμμετείχε σε αυτό ένας καθηγητής του Χάρβαρντ, «για να φαίνεται ότι επρόκειτο για ένα σοβαρό σχέδιο. Ήταν ένα σχέδιο που προερχόταν από τα πάνω, προερχόταν από τους top manager, από τον κύριο Χιμένες προσωπικά προς τους υφιστάμενους, την Novartis της Ελλάδας. Η γενική ιδέα που υπήρχε πίσω από το «Σχέδιο Χάρβαρντ» ήταν να προτείνει στην ελληνική κυβέρνηση πως θα λειτουργεί το σύστημα Υγείας. Ήταν μια ακαδημαϊκή πρόταση με τρόπο ώστε η κυβέρνηση να μπορέσει να αυξήσει τις τιμές των φαρμάκων προς όφελος των ασθενών φυσικά.

Ερώτηση: Ακούγοντας το φαίνεται κάτι νόμιμο. Ή όχι;

Μάρτυρας: Έμοιαζε νόμιμο, εάν προέβλεπε τη συμμετοχή όλων των φαρμακευτικών εταιρειών. Η ομάδα που προτάθηκε για να το υλοποιήσει ήταν όλη της Novartis. Ο πραγματικός στόχος του σχεδίου ήταν να εισάγει φάρμακα και την πληρωμή των χρεών του κράτους στην Novartis της Ελλάδας. Από την άλλη πλευρά εάν είχε ακαδημαϊκό χαρακτήρα αυτό το σχέδιο θα είχε χωρίς αμφιβολία δημοσιοποιηθεί. Αντίθετα δεν υπάρχει καμία δημοσίευση. Καμία ανακοίνωση Τύπου. Τίποτα. Όλα είχαν ενορχηστρωθεί στις αίθουσες συναντήσεων. Τα πάντα με κλειστές πόρτες.

Ακολουθεί ένα βίντεο με τον κ. Φρουζή που μιλάει σε μάνατζερ της εταιρείας και  που βρίσκεται στα στοιχεία του FBI: «Το δεύτερο σημαντικό κομμάτι που καταφέραμε ασκώντας πιέσεις ήταν να έχουμε ακόμη και αύριο μια Επιτροπή για τιμές. Πιέζοντας καταφέραμε να γίνει αυτό. Κάτι που σήμερα φαίνεται σουρεαλιστικό. Σε ένα κράτος που δεν έχει τη δυνατότητα να καλύψει το κόστος, με τα μαγαζιά να κλείνουν, που να αποφασίζει στην είσοδο νέων φαρμάκων. Εξαιρετικά καλή απόφαση. Εμείς πιέσαμε για να γίνει αυτό. Για να δημιουργηθεί αυτή η Επιτροπή.»

Πολάκης και Γεωργιάδης

Το ντοκιμαντέρ, λίγο πριν το τέλος συμπεριλαμβάνει μίνι συνεντεύξεις με τους Παύλο Πολάκη και Άδωνι Γεωργιάδη:

Ο κ. Πολάκης αναφέρει: «Ο κ. Γεωργιάδης θα μείνει στην ιστορία της ελληνικής πολιτικής ιστορίας ως ο υπουργός που κατέστρεψε τη δημόσια Υγεία στις ημέρες του. Σε μια βραδιά κατέστρεψε την πρωτοβάθμια Υγεία και απέλυσε 2.500 γιατρούς. Υπάρχουν πάρα πολλές αποδείξεις. Θα πω μόνο μια, το «Σχέδιο Χάρβαρντ». Και θα πω ένα μόνο πράγμα, γιατί από τον Αύγουστο του 2013 μέχρι τον Μάρτιο – Απρίλιο του 2014 όλα αυτά τα φάρμακα πήραν άδεια κυκλοφορίας στην ελληνική αγορά με υπουργική απόφαση και με μια πολύ υψηλή τιμή, που προκάλεσε την αύξηση τις τιμής τους και σε άλλες χώρες. Αυτό που αποφάσισε η Novartis στο εσωτερικό της το υλοποίησε ο κ. Γεωργιάδης.

Στη συνέχεια ακούγονται δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη (ηχητικό): «Αναφέρθηκα στη βουλή ότι αυτές οι κατηγορίες είναι ψευδείς και τίποτα από όλα αυτά δεν συνέβη. Τι πιστεύετε ότι έπαιρνα τις μίζες από τη Novartis και έδινα ένα τμήμα στην Τρόικα; Την Επιτροπή, την ΕΚΤ; Δεν μπορώ να καταλάβω τις κατηγορίες. Ήμουν ο υπουργός και ήθελα να δώσω στους ασθενείς, τους φτωχούς πρόσβαση στα καινοτόμα φάρμακα που σώζουν ζωές. Είναι ένα σοβαρό άτομο. Όλη αυτή η ιστορία της Novartis, μπροστά στα μάτιά μου, είναι μια βλακεία».

Ο Falò ρωτάει: «Παρόλα αυτά έχουμε ένα έγγραφο όπου ο διευθυντής της Novartis Κωνσταντίνος Φρουζής υποδεικνύει στον τότε υπουργό Υγείας Γεωργιάδη τα μέτρα που θα πρέπει να υιοθετήσει για τη μεταρρύθμιση του τομέα της υγείας. Τον πλησιάσαμε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του κόμματός του.

Η απάντηση του κ. Γεωργιάδη στο Falò: «Αυτοί οι μάρτυρες είναι ψεύτες. Όταν θα επιστρέψουμε στην κυβέρνηση θα τους αρνηθούμε την προστασία και θα μάθουμε ποιος τους έβαλε να πούνε όλα αυτά το ψέματα. Πρόκειται για ένα πολιτικό κατασκεύασμα στην Ελλάδα.

Ερώτηση: Η μεγαλύτερη κατηγορία είναι ότι εσείς επηρεαστήκατε από τον καθηγητή Μανιαδάκη, που σας είπε τι να κάνετε με τρόπο που να διευκολύνεται την Novartis.

Γεωργιάδης: Ο κ. Μανιαδάκης ήταν ένας βοηθός μου, πολύ έμπιστος και η επαφή μου με την Τρόικα. Εάν ο Μανιαδάκης ήταν διεφθαρμένος σημαίνει ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα είναι διεφθαρμένοι. Ο κ. Μανιαδάκης έκανε μια πολύ καλή δουλειά. Ήταν πολύ καλός. Με βοήθησε πολύ και τον ευχαριστώ από την καρδιά μου. Πιστεύω ότι είναι ένα από τα άτομα που κατηγορήθηκαν ψευδώς.

Ερώτηση: Σε μια σειρά mails σας δίνει οδηγίες, σας λέει τι να κάνετε και όλα αυτά τα mails προέρχονταν από τη Novartis, από τον κ. Φρουζή.

Γεωργιάδης: Όχι, όχι.

Ερώτηση: Έχω εδώ μαζί μου, περιμένετε…

Γεωργιάδης: Γνωρίζω τα mails που αναφέρεστε. Εάν τα διαβάσετε βλέπετε αυτά που μου ζητούσε ο Φρουζής και θα δείτε ότι εμείς κάναμε τα αντίθετα.  

Ερώτηση: Οι μάρτυρες λένε ότι εσείς δώσατε πρόσβαση στη ελληνική αγορά 10 ακριβών φαρμάκων…

Γεωργιάδης: Εγώ έδωσα πρόσβαση σε 400 φάρμακα. Αυτή είναι μια απόφαση για την οποία είμαι υπερήφανος. Δεν αποτελεί μια απόφαση που είναι καρπός διαφθοράς. Ήταν μια καλή απόφαση που έσωσε τη ζωή του κόσμου. Πρέπει να καταλάβουμε ότι εταιρείες, όπως η Novartis, δίνουν χρήματα σε γιατρούς και πολιτικούς και δεν ξέρω σε ποιους άλλους, αλλά την ίδια στιγμή σώζουν ζωές.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.