Πολιτική
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

O ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί αντισυνταγματικό το νομοσχέδιο: «Επενδύω στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις»

Ένσταση αντισυνταγματικότητας στο άρθρο 57 με τίτλο «Επίλυση συλλογικών διαφορών με διαιτησία», κατατέθηκε σήμερα από τον ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ.

Πηγές της Κουμουνδούρου σημείωναν πως ουσιαστικά καταργείται το δικαίωμα προσφυγής στη Διαιτησία και σημείωναν: « Η κυβέρνηση υποτιμά τη νοημοσύνη των πολιτών. Η αλήθεια είναι ότι το δικαίωμα μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία περιορίζεται τόσο δραστικά που ουσιαστικά καταργείται. Πρακτικά, οι εργαζόμενοι θα διεκδικούν κλαδικές συμβάσεις, οι εργοδότες θα αρνούνται και η ιστορία θα τελειώνει εκεί. Χωρίς καμία άλλη διέξοδο για τους εργαζόμενους».

Όπως σημειώθηκε από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ένσταση που κατέθεσε:

«Η κυβέρνηση επιχειρεί να καταργήσει, με την αλλαγή που κάνει στο άρθρο 16 του νόμου 1876/1990, τη μονομερή προσφυγή στη διαιτησία.

Συγκεκριμένα ορίζει ότι η μονομερής προσφυγή θα επιτρέπεται μόνο εάν η συλλογική διαφορά αφορά επιχειρήσεις δημόσιου χαρακτήρα ή κοινής ωφέλειας, εξαιρώντας έτσι τους υπόλοιπους εργασιακούς χώρους, όπου η μονομερής προσφυγή στη διαιτησία θα επιτρέπεται μόνο εάν επιβάλλεται από υπαρκτό λόγο γενικότερου κοινωνικού ή δημόσιου συμφέροντος, συνδεόμενου με την λειτουργία της ελληνικής οικονομίας.

Είναι προφανές ότι πρόκειται για μία ανεπίτρεπτη συνταγματικά ρύθμιση αφού περιορίζει δραστικά το πεδίο μονομερούς προσφυγής στην διαιτησία, αποκλείοντας την πλειοψηφία των εργαζομένων από την δυνατότητα που τους δίνει το σύνταγμα.

Είναι πολύ δύσκολο να φανταστεί κανείς σε ποιες επιχειρήσεις εκτός από αυτές δημόσιου χαρακτήρα ή κοινής ωφέλειας θα μπορούσαν να συντρέχουν προϋποθέσεις συνδρομής λόγου δημοσίου συμφέροντος, ώστε να μπορεί να ασκηθεί νομίμως το δικαίωμα μονομερούς προσφυγής».

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.