Πολιτική
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Παναγιώτης Καρβέλας, Δήμαρχος Πύλου - Νέστορος: Αν υπάρχει η κοινωνική ισορροπία, έρχεται και η ανάπτυξη

Τις δυνατότητες αξιοποίησης των αρχαιολογικών μνημείων και τις προοπτικές ανάπτυξης μέσω της τόνωσης της αγροτικής παραγωγής, αναλύει μιλώντας στο Reader.gr ο Δήμαρχος Πύλου Νέστορος, Παναγιώτης Καρβέλας.

Ο  κ. Καρβέλας που αναδείχτηκε δήμαρχος από τις εκλογές του Μαΐου 2019, καλείται να συγκεράσει τις αντιθέσεις από την ετερογένεια του δήμου, ο οποίος είναι και αγροτικός και τουριστικός συνάμα, ώστε και οι δύο πλευρές να αναπτυχθούν ισόρροπα.

Το Reader.gr συνομίλησε με τον κ. Καρβέλα, με αφορμή την διοργάνωση των Ναυαρινείων, τα οποία προσέλκυσαν πολύ μεγάλο αριθμό επισκεπτών, για τη δυναμική ανάπτυξης του δήμου ο οποίος περιλαμβάνει μεγάλες πόλεις της Μεσσηνίας.

Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Παναγιώτη Καρβέλα στο Reader.gr έχει ως εξής:

Η Πύλος, τη δημαρχία της οποίας αναλάβατε το Σεπτέμβριο, έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και αυτά είναι τα αρχαιολογικά και πολιτιστικά μνημεία. Είχατε πρόσφατα και μια συνάντηση με τον υπουργό Τουρισμού τον κ. Χάρη Θεοχάρη. Αφορούσε κάποιο πρόγραμμα αξιοποίησης;

Η συνάντηση με τον υπουργό Τουρισμού είχε πολλά θέματα. Βασικά, συζητήσαμε πως μπορεί να αναπτυχθεί ο τουρισμός εδώ, διότι η περιοχή μας έχει και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά από άποψη φυσικού κάλλους, υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι περιοχής Natura, επίσης ο υδροβιότοπος στη Γοάλοβα, τα νησάκια Σαπιέντζα, Σχίζα, Αγία Μαρίνα, Βενέτικο, όλα αυτά αποτελούν πόλο για θεματικό τουρισμό.Η Σφακτηρία είναι επίσης άρρηκτα συνδεδεμένη με τη Ναυμαχία του Ναυαρίνου, άρα μπορεί να αξιοποιηθεί στο πλαίσιο αυτού του μεγάλου ιστορικού γεγονότος, που γιορτάσαμε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο.

Η Σαπιέντζα πάλι έχει έναν από τους μεγαλύτερους φάρους της Μεσογείου, μπορεί να είναι και τόπος για ελεγχόμενο κυνήγι.

Ταυτόχρονα, στην περιοχή υπάρχουν και πολλές αρχαιότητες, όπως είναι το ανάκτορο του Νέστορος, τα κάστρα της Πύλου, της Μεθώνης και της Κορώνης και το Παλαιόκαστρο στη Σφακτηρία.

Όλα αυτά συνθέτουν ένα ιστορικό γεγονός, ένα πολιτιστικό γεγονός, τα οποία μπορούν να αναπτυχθούν ιδιαίτερα και να γίνουν πόλος έλξης για επισκέπτες.

Υπάρχουν και προοπτικές για θαλάσσιο τουρισμό, εστιασμένο σε σπορ όπως το wind surfing και άλλες δραστηριότητες που μπορούν να αναπτυχθούν εδώ.

Δεδομένου ότι είστε καινούριος στη θέση αυτή και βλέπετε πλέον εκ των έσω τα πράγματα, πιστεύετε ότι υπάρχει χώρος για αποφάσεις από την Τοπική Αυτοδιοίκηση ή «ασφυκτιά» από την κεντρική εξουσία;

Η αλήθεια είναι πώς με το υπάρχον νομικό πλαίσιο δεν είναι εύκολο, αν το παλέψεις όμως, το δομήσεις με τον κατάλληλο στόχο, στο τέλος θα πετύχεις να φέρεις μια ανάπτυξη η οποία θα συμπαρασύρει την περιοχή και δημογραφικά και οικονομικά και θα δημιουργηθεί η προστιθέμενη αξία εκείνη που θα βελτιώσει το επίπεδο διαβίωσης.

Υπάρχει λοιπόν πρόβλημα δημογραφικό;

Υπάρχει και εδώ όπως σε όλη την Περιφέρεια.

Έχετε στόχους προσωπικούς; τι θέλετε να κάνετε σε αυτή τη θητεία;

Θέλω καταρχάς να νοικοκυρέψω το σπίτι μου και ποιο είναι αυτό; Το Δημαρχείο.

Πρέπει όλες οι Υπηρεσίες να λειτουργούν σωστά. Πρέπει να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες, ώστε όλη η περιοχή που ξεκινάει από την Κορώνη και φτάνει στη Χώρα να έχει μια ισόρροπη ανάπτυξη, ο δημότης να νιώθει ότι ο δήμος είναι ο φυσικός του συνεργάτης, πρέπει να του λύνει κάθε πρόβλημα που έχει. Ο δήμος μας «πιάνει» από την Κορώνη, συνεχίζει με Φοινικούντα – Μεθώνη, Πύλο – Γιάλοβα και έχουμε και τη ενδοχώρα μας που έχει και αυτή ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

Οι κάτοικοι είναι 21.000 κάτοικοι, είναι ετερόκλητος δήμος , ο μισός αγροτικός, ο μισός τουριστικός. Πρέπει να στηριχτεί η αγροτική παραγωγή και να συνεργαστεί και με τον τουρισμό.

Θα μπορούσατε να κάνατε πρότυπα πράγματα, που να σχετίζονται με τον αγροτουρισμό;

Χρειάζεται και ο αγροτουρισμός, αυτό όμως που χρειάζεται είναι τα καλά αγροτικά προϊόντα που έχουν κατανάλωση, να διατίθενται εδώ στην περιοχή, χωρίς μεσάζοντες να είναι δηλαδή από την παραγωγή στην κατανάλωση, ώστε να φτάνει στον καταναλωτή σε πολύ καλύτερη τιμή και αυτό να είναι και για τους δύο κέρδος.

Κάτι τέτοιο θα βοηθούσε τον καταναλωτή και τον επισκέπτη να πάρει καλύτερα προϊόντα σε καλύτερη τιμή και να φύγει με θετικές εντυπώσεις από εδώ.

Μπορεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση να βοηθήσει στην ανάπτυξη; Ή είναι ουτοπικό;

Σίγουρα δεν είναι εύκολο αλλά μπορεί να βοηθήσει αν δημιουργήσει εκείνο το πλαίσιο για τη βελτίωση της αγροτικής παραγωγής, θέσει τις βάσεις για ένα ποιοτικό και καλό τουριστικό προϊόν, και αναπτύξει εκείνη την κοινωνική πρόνοια, δηλαδή εκείνες τις μονάδες που θα βοηθήσουν και τους ηλικιωμένους και τα ΑμΕΑ αλλά και τους ανθρώπους που έχουν συνολικά ανάγκη. Με όλα αυτά δημιουργείται μια κοινωνική ισορροπία και αν επιτευχθεί αυτό, έρχεται και η ανάπτυξη. Χρειάζεται να στοχεύσουμε σωστά και να δεχτούμε ότι δεν γίνονται όλα σε μια μέρα.

Μπαίνουν οι βάσεις προχωράμε και παίρνουμε τους καρπούς. Είναι σαν ένα δέντρο που δεν σου δίνει καρπό από την πρώτη μέρα, το περιποιείσαι και μετά παίρνεις αυτά που προσδοκούσες.

Πείτε μας και για τη διοργάνωση των Ναυαρινείων που έφερε χιλιάδες επισκέπτες στη Πύλο

Ειναι η τρίτη χρονιά που γίνεται η αναπαράσταση της Ναυμαχίας, κάθε χρονιά προσπαθούμε να είναι καλύτερη, γίνεται θεσμός και ως θεσμός προχωράει για κάτι καλύτερο.

Άκουσα στις πρώτες σας δηλώσεις όταν αναλάβατε για την σημασία της αναβάθμισης του τοπικού οδικού δικτύου. Γιατί το αναδείξατε ως εμβληματικό έργο;

Αυτό το οδικό δίκτυο που ξεκινάει από την Καλαμάτα και τελειώνει στη Μεθώνη και ταυτόχρονα ο άξονας Ριζόμυλος - Κορώνη και ο άξονας Χώρα – Κορυφάσιο αποτελούν κυρίαρχα. Είναι βασικά για να ρυθμίσουν τις κυκλοφοριακές ανάγκες όλης της περιοχής.

Έχει ξεκινήσει η διαδικασία, ευελπιστούμε να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί μέχρι το 2024. 

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.