Πολιτική
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Τσακαλώτος: Η κυβέρνηση δεν έχει στρατηγική για την ανάπτυξη (vid)

Για απουσία κάθε είδους στρατηγικής για την ανάπτυξη έκανε λόγο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στη συζήτηση του αναπτυξιακού νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Το βασικό ζήτημα σε μία αναπτυξιακή πολιτική είναι να διασφαλίζονται τόσο τα ποσοτικά αλλά και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των επενδύσεων που είναι απαραίτητες για να τονωθεί και να διασφαλιστεί η ανάπτυξη» τόνισε ο τομεάρχης Οικονομικών της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε:

«Από το νομοσχέδιο φαίνεται η ΝΔ να μην έχει σαφή θέση για την ανάπτυξη. Αντίθετα το προτεινόμενο νομοσχέδιο φαίνεται να εντάσσεται στο πλαίσιο ότι  αν αφαιρεθούν τα “εμπόδια”, οι επενδύσεις και η ανάπτυξη θα έρθουν από μόνες τους.

Έτσι λοιπόν για το ερώτημα της ποσότητας προσπαθούμε να καταλάβουμε ποια είναι η θέση της ΝΔ για θέματα που  επηρεάζουν άμεσα την ποσότητα, όπως ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός:

  • Ποια είναι η θέση της ΝΔ για παράδειγμα απέναντι σε ένα μεγάλο πανευρωπαϊκό επενδυτικό πακέτο; Το υποστηρίζει ή όχι;
  • Αν μιλάμε για έναν ευρωπαϊκό προϋπολογισμό ύψους περίπου στο  1,15% – 1,3% του ΑΕΠ της ΕΕ, ποια θεωρούν ότι είναι τα περιθώρια για αναπτυξιακές επενδύσεις; Καταλαβαίνετε ότι δεν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια.

Όμως ούτε ως προς την ποιότητα έχουμε καταλάβει ποια είναι η θέση της ΝΔ.

Οι  ρυθμίσεις της ΝΔ δημιουργούν μηχανισμούς συμπίεσης των μισθών, μέσω των παρεμβάσεων στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, και μεταφέρουν αρμοδιότητες του δημοσίου στους ιδιώτες. Αυτό δηλαδή που προσπαθούν να πετύχουν είναι να «διευκολύνουν» τις επενδύσεις μέσω ελαστικοποίησης των όρων ζημιώνοντας το δημόσιο συμφέρον. Κάθε εμπόδιο περιβαλλοντικό ή από την αρχαιολογία είναι προβληματικό; Υπάρχει περιφερειακή υπόσταση στην πολιτική σας;

Είναι προφανές ότι στην προσέγγισή σας δεν έχει  γίνει αξιοποίηση της συλλογικής γνώσης που υπάρχει στην κοινωνία από επιμελητήρια, συνδικάτα, αυτοδιοίκηση.

Αλλά ακόμη πιο σημαντικό είναι ότι αυτό το νομοσχέδιο στηρίζεται στην  ελπίδα ότι η αγορά θα αυτορυθμιστεί.  Φαίνεται η κυβέρνηση να μην έχει επίγνωση ότι η – υποτιθέμενη - άρση εμποδίων από μόνη της και χωρίς την ύπαρξη σχεδίου, φέρνει πενιχρά αποτελέσματα στην ανάπτυξη και υπάρχουν και περιπτώσεις που έχει αποτύχει παταγωδώς.

Γενικά από το νομοσχέδιο απουσιάζει κάθε είδους στρατηγική που να μας λέει πως φαντάζεται η ΝΔ την Ελλάδα στο μέλλον, το «επιτελικό κράτος» φαίνεται να μην έχει προσανατολισμό».

«

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.