Πολιτική
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Αναπτυξιακός Νόμος - Κουτσούμπας: Όποια σελίδα του και να δεις, τρίβεις τα μάτια σου

«Όποια σελίδα του νομοσχεδίου κι αν κοιτάξει κανείς θα τρίβει τα μάτια του» τόνισε στην παρέμβασή του στην συζήτηση για το Αναπτυξιακό Νομοσχέδιο της κυβέρνησης, ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Το νομοσχέδιο μετατρέπει τα πάντα σε πεδία τοποθέτησης των συσσωρευμένων κεφαλαίων» σημείωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ προσθέτοντας πως «Δεν σταματάτε να κλίνεται σε όλες τις πτώσεις την πράσινη ανάπτυξη, αλλά το ν/σ περιέρχει περιβαλλοντικές βόμβες. Προωθείται νέες διατάξεις που θρυματίζουν τους μηχανισμούς περιβαλλοντικού ελέγχου των επενδύσεων». 

«Η αυτόματη αδειοδότηση θα βελτιώσει σίγουρα τους δείκτες των επενδύσεων. Και πως να μην τους βελτιώσει όταν θα ελέγχουν οι ίδιοι οι επενδυτές τους εαυτούς τους. Βασικός στόχος η γενική άρση μιας σειράς κρατικών ελέγχων για να αδειοδοτηθεί η επένδυση. Βαφτίζεται κάθε έλεγχο γραφειοκρατία με αστεία επιχειρήματα. Προσπαθείτε να οικοδομήσετε κοινωνική στήριξη στις αλλαγές που φέρνετε» τόνισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας. 

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, σημείωσε τους κινδύνους της fast track αδειοδότησης. «Πιστεύετε ότι μια σύνθετη τεχνική εγκατάσταση, μπορεί να εξεταστεί σε μερικές μόνο εβδομάδες; Σε καμία περίπτωση. Η πίεση της fast track αδειοδότησης δεν γίνεται για να μειωθεί ο χρόνος, αλλά για να έχει πάντα το κεφάλαιο θετική απάντηση. Στόχος είναι να μπορούν όλες οι επενδύσεις να γίνονται χωρίς καν τους σημερινούς ελέγχους. 

Τα ψηφιακά μητρώα θα επιτρέψουν στις τράπεζες να δανειοδοτούν με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, στις επιχειρήσεις να αυξάνουν τα δίκτυά τους, επιταχύνοντας την συγκέντρωση για παράδειγμα στον επισιτισμό. Τι θα κερδισουν οι εργαζόμενοι αν οι επενδυτικοί οίκοι μπορούν να αποφασίζουν άμεσα που θα προχωρήσουν μεγάλες μονάδες. 

Θα μας απαντήσετε ότι είστε υπέρ της επιχειρηματικότητας και ότι το πλαίσιό σας πριμοδοτεί και τις μικρές επιχειρήσεις. Οι ιδεολόγοι σας πάνω και πιο μακριά. Έγραφε κάποιος από αυτούς ότι την εποχή που μια start up πωλείται 50 εκ. ευρώ, δεν υπάρχουν πια τάξεις. Ο ΣΕΒ λέει βέβαια ότι πρέπει να σταματήσουν να υπάρχουν τόσες μικρές επιχειρήσεις. 
Δεν είναι αδύνατο μια σταρτ απ να πωληθεί για εκατομμύρια, η μεγάλη πλειοψηφία τους όμως θα κλείσει». 

«Εξουσιοδότηση στον Βρούτση να μην αφήσει τίποτα όρθιο»

«Το νομοσχέδιο δίνει εξουσιοδότηση στον Βρούτση να μην αφήσει όρθιο τίποτα» σημείωσε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, περνώντας στις διατάξεις που αφορούν τα εργασιακά δικαιώματα: 

«Προσπαθείτε να θωρακίσετε ένα εργατικό πλαίσιο, ώστε να μην υπάρχει περιθώριο απόσπασης δικαιωμάτων. Ακόμα και αν μια συνδικαλιστική οργάνωση σ’ αυτό το περιβάλλον, κατορθώσει να στριμώξει την εργοδοσία και να την τραβήξει σε διαπραγματεύσεις, η συζήτηση θα κολλάει στην «τεκμηρίωση»

Τι σημαίνει το σημείο που αναφέρει πως πρέπει από κοινού να προσφύγουν εργοδότες και εργαζόμενοι. Απαγορεύεται να προσφύγουν μονομερώς οι εργαζόμενοι. Παραπλανητικός είναι ο τίτλος μέτρα προστασίας εργαζομένων. 

Η προσαύξηση 12% στις υπερωρίες, ικανοποιεί τις επιχειρήσεις. Δίνεται η δυνατότητα στον εργοδότη να μην μετατρέπει τη θέση μερικής σε πλήρους απασχόλησης. Για κάθε άρθρο υπάρχει μια εξαίρεση που στην ουσία είναι και ο βασικός κανόνας. 

Μας έκανε εντύπωση το σημείο 2 που λέτε ότι δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται δυσμενώς οι μερικώς απασχολούμενοι, «εκτός αν συντρέχουν λόγοι που το δικαιολογούν». Θα ήταν αστείο αν δεν ήταν η τραγική πραγματικότητα για χιλιάδες νέους. 

Ανοίγει ο δρόμος για την κυριακάτικη απασχόληση. Γιατί να έχει το υπουργείο το μητρώο των συνδικαλιστικών οργάνωσεων; Τι είναι; Παράρτημα της Ασφάλειας; 

Τα καταστατικά των σωματείων έχουν περάσει από το πρωτοδικείο. Πως παίρνουν τα σωματεία τα λειτουργικά τους έξοδα; Δεν γίνεται μέσα από τον ΟΑΕΔ; Και σήμερα λοιπόν τα έχετε τα στοιχεία». 
 

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.