Πολιτική
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Σύγχυση στα Σκόπια - Στη Ρώμη ο Ζάεφ

Το βέτο Μακρόν στην ενταξιακή προοπτική Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανίας έχει παγώσει τα Σκόπια που οδεύουν προς τις πρόωρες εκλογές του Απριλίου τη στιγμή που η Ευρώπη επιχειρεί εκ νέου να αναθερμάνει τη διαδικασία σε Ρώμη και Βρυξέλλες.

Αύριο ο Ζόραν Ζάεφ θα επισκεφτεί τη Ρώμη και θα συναντηθεί με τον Ιταλό ομόλογό του Τζιουζέπε Κόντε, με την Ιταλική κυβέρνηση να έχει δηλώσει πως σκοπεύει να θέσει εκ νέου το θέμα στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στις 19 Νοεμβρίου, ενώ κάλεσμα σε ηγέτες των δυτικών Βαλκανίων έχει απευθύνει η απερχόμενη Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Φρεντερίκα Μογκερίνι για αύριο στις Βρυξέλλες. Η κα Μογκερίνι, σύμφωνα με πληροφορίες  έχει καλέσει σε δείπνο εργασίας 6 ηγέτες Βαλκανικών χωρών και συγκεκριμένα της Αλβανίας, της Βόρειας Μακεδονίας, της Βοσνίας, της Κροατίας, του Μαυροβουνίου, και της Σερβίας προκειμένου εκεί να συζητηθούν όλα τα ανοικτά θέματα των τελευταίων ημερών, μετά και το πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία, στην Ευρωπαική Ένωση.

Αξίζει να σημειωθεί πως την ίδια ώρα, τα τεκταινόμενα, έχουν προκαλέσει εκνευρισμό στις Βρυξέλλες. Γιαυτό το λόγο το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο ενέκρινε την προηγούμενη εβδομάδα ψήφισμα το οποίο επί τοις ουσίας εκφράζει την βαθιά απογοήτευση για τη μη επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των χωρών στο ευρωπαϊκό συμβούλιο, με πολύ μεγάλη πλειοψηφία.

Αυτή η κινητικότητα στις Βρυξέλλες προσπαθεί, κατά μια έννοια, να διασκεδάσει τις εντυπώσεις στο περιθώριο του Βέτο από τον Γάλλο Πρόεδρο Μακρόν.

Υπηρεσιακή Κυβέρνηση στη Βόρεια Μακεδονία στις 3 Ιανουαρίου

Στα Σκόπια στις 3 Ιανουαρίου θα σχηματιστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση ενώ θα οριστεί και υπηρεσιακός Πρωθυπουργός. Θα συμμετάσχουν προσωπικότητες κοινής αποδοχής αλλά και στελέχη από όλα τα κόμματα με αποκλειστική ευθύνη τη διενέργεια των εκλογών. Το όνομα του υπουργού Εσωτερικών, Όλιβερ Σπασόφσκι ακούγεται έντονα ως η πρόταση του Σοσιαλιστικού Κόμματος για την Πρωθυπουργία, ενώ θεωρείται πολύ πιθανό τη θέση του να αναπληρώσει ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κρίστιαν Μίτσκοτσκι. Η αντιπολίτευση θα προτείνει και τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής, ενώ θα διορίσει και τους αναπληρωτές υπουργούς Οικονομικών, Αγροτικής Πολιτικής και κοινωνίας της Πληροφορίας.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.