Πολιτική
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Τσίπρας: Η κυβέρνηση να προστατεύσει το εθνικό κεκτημένο της Συμφωνίας των Πρεσπών

«Η αξιοπιστία της Ε.Ε. θα κριθεί στα Βαλκάνια, στη Μ. Ανατολή και στη Ν.Α. Μεσόγειο. Θα κριθεί από το αν θα καταφέρει να διασφαλίσει την ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων και άρα την σταθερότητα στην περιοχή, αξιοποιώντας το ιστορικό βήμα της Συμφωνίας των Πρεσπών» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της 4ης Ευρω-Αραβικής Συνόδου.

Παράλληλα, τόνισε ο κ. Τσίπρας, «θα κριθεί και η ικανότητα της Ελλάδας να υπερασπιστεί και να αξιοποιήσει τις κατακτήσεις στην εξωτερική πολιτική. Πρώτα απ’ όλα θα κριθεί από το εάν η νέα κυβέρνηση θα επιδείξει το αναγκαίο πολιτικό θάρρος να προστατεύσει το εθνικό κεκτημένο της Συμφωνίας των Πρεσπών που με ανεύθυνο λαϊκισμό πολέμησε ως αντιπολίτευση. Αλλά βεβαίως η ικανότητά της να αξιοποιήσει αυτή τη δυναμική στην εξωτερική πολιτική θα κριθεί και από την οξυδέρκεια και την ικανότητα της εξωτερικής της πολιτικής σήμερα ώστε να αξιοποιήσει αυτές τις στρατηγικές συμμαχίες που έχουμε δημιουργήσει στην περιοχή της Ν.Α. Μεσογείου, μεταξύ άλλων και με πολύ σημαντικούς εταίρους του Αραβικού κόσμου».

Ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε και αυστηρά μηνύματα προς την Τουρκία: «Το κοινό μήνυμα στην Τουρκία πρέπει να είναι σαφές: Μαζί απέναντι σε οποιαδήποτε παραβίαση του διεθνούς δικαίου», τόνισε απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες εκπροσώπους Αραβικών κρατών, επιχειρηματίες αλά και στους αξιωματούχους, για πρώτη φορά, Βαλκανικών κρατών.

Υπογράμμισε επίσης ότι «πρέπει να βρισκόμαστε μαζί απέναντι σε οποιαδήποτε παραβίαση του διεθνούς δικαίου» και το κοινό μήνυμα στην Τουρκία πρέπει να είναι σαφές: Είτε αφορά την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της, είτε αφορά παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στο Αιγαίο, είτε αφορά την εισβολή στρατιωτικών δυνάμεων στη Συρία.

 

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.