Πολιτική
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Κυμπουρόπουλος κατά Βορίδη: Απαράδεκτη η δήλωσή του περί αναπηρίας

Την έντονη αντίδραση του ευρωβουλευτή της ΝΔ Στέλιου Κυμπουρόπουλου προκάλεσε η σημερινή δήλωση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη περί αναπηρίας.

Ο Μάκης Βορίδης με αφορμή την κίνηση μιας παρέας να εισέλθει στην παρέλαση και να μιμηθεί τους Monty Python, μίλησε σε πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ και δήλωσε:

«Είναι παιδιά αν είναι. Εγώ δε ξέρω αν είναι παιδιά ή ενήλικοι, αν είναι 21 ή αν είναι 16. Ας πούμε ότι είναι 16. Προφανώς λοιπόν η συμπεριφορά των παιδιών αυτών γιατί δεν είναι μωρά, δεν είναι δύο είναι 16. Με ένα παιδί που είναι 16 χρονών, μιλάς κανονικά, συνομιλείς. Δεν είναι ανάπηρο. Στα 17 ψηφίζουν, δεν είναι ένα παιδί το οποίο δεν έχει κατανόηση, δεν έχουν κάποιου είδους πάθηση».

Με ανάρτησή του στο Facebook ο κ. Κυμπουρόπουλος χαρακτήρισε τη δήλωση Βορίδη «απαράδεκτη, προσβλητική, μειωτική» και τόνισε ότι πρέπει να αποσυρθεί.

«Στη χώρα μας, τα ανάπηρα άτομα υφίστανται ήδη σε πολλές περιπτώσεις τον αποκλεισμό, και αντιμετωπίζουν πλήθος από στερεότυπα. Δεν χρειάζονται και τις απαράδεκτες δηλώσεις πολιτικών, για να τους κάνουν δυσχερέστερη την καθημερινότητα. 

«Η μειωτική αυτή δήλωση από ένα κυβερνητικό στέλεχος να σημειωθεί, πως δεν αποδοκιμάστηκε εκείνη τη στιγμή από τους παριστάμενους δημοσιογράφους και τους παρευρισκόμενους. Αυτό συνέβη, διότι με τα δεδομένα της κοινωνίας μας είναι, δυστυχώς, συνηθισμένη και θεμιτή, όταν σε άλλα κράτη, κάτι αντίστοιχο θα άγγιζε τα όρια του hate speech.

Η δήλωση αυτή, δυστυχώς, δεν θα είναι η τελευταία γιατί τα στερεότυπα κατά των αναπήρων είναι βαθιά ριζωμένα σε αυτή τη χώρα, και ο μόνος τρόπος να τα αποτινάξουμε, είναι να αποκτήσουν οι ανάπηροι πραγματικά θεμελιώδη δικαιώματα. Γι' αυτά τα δικαιώματα, εργάζομαι όταν αναρωτιέστε πολλοί γιατί δεν σχολιάζω την κάθε αντίστοιχή άστοχη δήλωση» σημειώνει μεταξύ άλλων.

Σημειώνεται ότι τη δήλωση Βορίδη στηλίτευσε νωρίτερα και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, με ανάρτηση του στο Facebook.

 

 

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.