Πολιτική
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Ομοσπονδία ατόμων με αναπηρία προς Μητσοτάκη: Ανακαλέστε τον Βορίδη στην τάξη

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η δήλωση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη, ότι τα 10 κορίτσια στην παρέλαση στην Νέα Φιλαδέλφια δεν είναι ούτε μωρά ούτε «ανάπηρα».

Ο κ. Βορίδης δήλωσε σε πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ: «Είναι παιδιά αν είναι. Εγώ δε ξέρω αν είναι παιδιά ή ενήλικοι, αν είναι 21 ή αν είναι 16. Ας πούμε ότι είναι 16. Προφανώς λοιπόν η συμπεριφορά των παιδιών αυτών γιατί δεν είναι μωρά, δεν είναι δύο είναι 16. Με ένα παιδί που είναι 16 χρονών, μιλάς κανονικά, συνομιλείς. Δεν είναι ανάπηρο. Στα 17 ψηφίζουν, δεν είναι ένα παιδί το οποίο δεν έχει κατανόηση, δεν έχουν κάποιου είδους πάθηση».

Ο υπουργός έκανε λόγο για προκλητική διαστρέβλωση των λεγομένων του, τονίζοντας ότι όποιος άκουσε τη δήλωσή μου σχετικά με το γεγονός ότι κάποιοι επικροτούν τον εξευτελισμό της Εθνικής μας παρελάσεως, εύκολα καταλαβαίνει ότι δεν είπα ποτέ πως δεν μπορείς να συνεννοηθείς με άτομα με αναπηρία.

Η δήλωσή του προκάλεσε την έντονη αντίδραση και του ευρωβουλευτή της ΝΔ Στέλιου Κυμπουρόπουλου, ο οποίος την χαρακτήρισε «απαράδεκτη, προσβλητική, μειωτική», ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, είπε «η ντροπή δεν είναι δική του, αφού ως γνήσιος ακροδεξιός έχει τέτοιες μισαλλόδοξες αντιλήψεις στον πυρήνα της λογικής του. Η ντροπή είναι του κ. Μητσοτάκη που εξακολουθεί να τον ανέχεται».

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) αντέδρασε επίσης στις δηλώσεις του κ. Βορίδη και τις χαρακτηρίζει μειωτικές και προσβλητικές και ζητά από τον πρωθυπουργό να ανακαλέσει τον υπουργό στην τάξη άμεσα.

Σε ανακοίνωση της ΕΣΑμεΑ αναφέρονται τα εξής: Οι χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη, τόσο η πρώτη σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό, όσο και η δεύτερη σε ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης, έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, που η χώρα μας έχει κυρώσει με τον ν. Ν. 4074/2012, όπως και με τον αντιρατσιστικό νόμο. Δεν θα της επαναλάβουμε στο παρόν. Η ΕΣΑμεΑ ζητά από τον πρωθυπουργό να ανακαλέσει τον υπουργό στην τάξη άμεσα.

Ερωτώμενος από δημοσιογράφους για το θέμα, ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης απάντησε σκωπτικά: «Και με τον κ. Βορίδη δεν μπορεί κανείς να συνεννοηθεί και δεν είναι ανάπηρος».

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.