Πολιτική
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

«Πόρτα» Τασούλα σε Τσίπρα για Πολάκη, Τζανακόπουλο: Δεν παραβιάζεται η απόφαση της Ολομέλειας

Στην επιστολή Τσίπρα απάντησε ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, δηλώνοντας αναρμόδιος για την προανακριτική επιτροπή που εξετάζει τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Ο πρόεδρος της Βουλής, σημειώνει χαρακτηριστικά στην επιστολή του προς τον πρώην πρωθυπουργό πως η προανακριτική επιτροπή λειτουργεί «όχι ως πολιτικό αλλά ως δικαστικό σώμα»  απολαμβάνοντας την σχετική ανεξαρτησία. 

Ο Αλέξης Τσίπρας, χαρακτήριζε στην επιστολή του την εξαίρεση του Παύλου Πολάκη και του Δημήτρη Τζανακόπουλου από την Επιτροπή «ευθέως παράνομη και διασαλεύει την κοινοβουλευτική τάξη». 

Στην απάντησή του, μεταξύ άλλων ο Κώστας Τασούλας αναφέρει:

«Η Επιτροπή αυτή ως γνωστόν έχει κατά τον Κανονισμό της Βουλής όλες τις αρμοδιότητες του Εισαγγελέως Πρωτοδικών όταν αυτός ενεργεί προκαταρκτική εξέταση και τα μέλη της αποκτούν την ιδιότητα του Εισαγγελέως – προανακριτικού υπαλλήλου, άρα απολαμβάνουν του συνταγματικού προνομίου της λειτουργικής και προσωπικής ανεξαρτησίας ενόψει των νέων καθηκόντων τους 

Η Επιτροπή αυτή, αν και αποτελείται από βουλευτές, δεν λειτουργεί ως πολιτικό σώμα, αλλά ως δικαστικό, δηλαδή λειτουργεί ανεξάρτητα. Είναι ένας πολυπρόσωπος Εισαγγελέας που διενεργεί προκαταρκτική εξέταση. 

{…}

Στην αρμοδιότητα του Προέδρου, ανήκει όπως μαρτυρεί και η ακολουθούμενη πρακτική, η απόφαση ως προς τη σύνθεση της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής που προβαίνει στη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης. Στην ευθύνη του προέδρου της Βουλής ανήκει επομένως η διασφάλιση του ότι η σύνθεση της Επιτροιπής αντανακλά την εκπροσώπηση σε αυτή όλων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων κατ’ αναλογία της δύναμής τους {…} τα μέλη της οποίας άλλωστε υπέδειξαν μετά από σχετική πρόσκληση που απέστειλα, οι αρχηγοί των ΚΟ κατά την αναλογία της δύναμης κάθε ΚΟ. Ασκώντας το έργο της, η Επιτροπή οφείλει να μεριμνά για τη νομιμότητα των ενεργειών της, διασφαλίζοντας και το ότι ενεργεί υπό νόμιμη σύνθεση, ως προϋπόθεση της νομιμότητας κάθε περαιτέρω ενέργειάς της». 

Ως εκ τούτου, ο Πρόεδρος της Βουλής, απορρίπτει το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα για «άμεση αποκατάσταση» των δυο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στην Επιτροπή. 

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.