Πολιτική
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Η win-win σχέση με την Κίνα που θα σκιαγραφήσει ο Μητσοτάκης στη Σανγκάη

Ο πρωθυπουργός είναι επικεφαλής της ελληνικής αποστολής στη Σανγκάη και θα περιγράψει στις επαφές του μια win-win ελληνοκινεζική σχέση συνεργασίας.

Μπορεί οι εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις να περιστρέφονται γύρω από τον αστερισμό της Novartisκαι της Προανακριτικής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όμως, εμφανίζεται έτοιμος να συστηματοποιήσει την ήδη τακτική επαφή Ελλάδας και Κίνας. Εξ ου και ο πρωθυπουργός μπήκε επικεφαλής της ελληνικής αποστολής των 64 επιχειρήσεων για συμμετοχή στη μεγαλύτερη έκθεση εισαγωγών-εξαγωγών που διοργανώνεται στη Σανγκάη, την China International Import Expo. 

Όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός έχει μεταβεί στην Σαγκάη με το μήνυμα πως η βαθιά στρατηγική συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες έχει μεγάλα περιθώρια διεύρυνσης και εμβάθυνσης, που θα είναι συνυφασμένες με τη γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας στον παγκόσμιο χάρτη. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να παρευρεθεί σε μια εμπορική, ως επί το πλείστον έκθεση, παρ’ ότι παρών θα είναι και ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπινγκ, ο οποίος έρχεται και στην Αθήνα στις 10 του μηνός. Ούτε είναι τυχαίο ότι ο κ. Μητσοτάκης μέσα σε ούτε τέσσερις μήνες θητείας επιδιώκει να ανοίξει τη βεντάλια των διεθνών επαφών και να συστηματοποιήσει ή να ανοίξει έτι περαιτέρω τον ορίζοντα των στρατηγικών σχέσεων της χώρας με εταίρους-κλειδιά. 

Η Ελλάδα έχει ήδη προσελκύσει σημαντικά Κινεζικά κεφάλαια, όμως ενδιαφέρεται σταθερά για συνεργασίες στους τομείς της αγροτικής οικονομίας, του τουρισμού, της συνδεσιμότητας, των τηλεπικοινωνιών, της ναυσιπλοΐας, της ενέργειας, των μεταφορών και της διαμετακόμισης, μεταξύ άλλων. Υπό αυτό το πρίσμα, η κυβέρνηση επιδιώκει να αξιοποιήσει στο έπακρο τη συνεργασία με την Κίνα στο πλαίσιο του αναπτυξιακού - επενδυτικού «Belt and Road Initiative», που εστιάζει σε κρίσιμα έργα υποδομών, και στο σχήμα «17+1», στο οποίο συμμετέχουν χώρες της ανατολικής και κεντρικής Ευρώπης. Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης θα αποσαφηνίσει επίσης πως η Αθήνα είναι αποφασισμένη να καλλιεργήσει ένα φιλόξενο περιβάλλον για όλους τους επενδυτές, ανεξάρτητα από τη χώρα προέλευσής τους, κι ότι επενδυτές από την Κίνα είναι ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα. Εξ ου και η ελληνική πλευρά θα διοργανώσει και ένα BusinessForumστις4 του μηνός, με το ενδιαφέρον συμμετοχής από την κινεζική πλευρά να είναι εξαιρετικά μεγάλο. 

Πρακτικά, αυτό που θα περιγράψει στιςεπαφές που θα έχει ο πρωθυπουργός, τόσο σε πολιτικό όσο και σε επενδυτικό επίπεδο, είναι ότι η σχέση Ελλάδας-Κίνας είναι win-win. Η Ελλάδα είναι σαφές ότι κερδίζει από τη δραστηριοποίηση μεγάλων εταιρειών, κρατικών τε και ιδιωτικών, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την Cosco, αλλά και μεγάλο περιθώριο εμβάθυνσης της διμερούς συνεργασίας σε μια σειρά πεδίων, ενώ από την άλλη η Κίνα διαθέτει έναν σημαντικό οικονομικό και εμπορικό εταίρο σε μια θέση-κλειδί στον χάρτη, σε ένα σταυροδρόμι ανάμεσα σε τρεις ηπείρους, με συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπωςτο καλής ποιότητας ανθρώπινο δυναμικό, οι φυσικοί πόροι, οι υποδομές κ.ο.κ.  Στην κυβέρνηση γνωρίζουν, για παράδειγμα, το μεγάλο κινεζικό ενδιαφέρον για ενεργειακά projects, για το κομμάτι των μεταφορών και των logistics ευρύτερα, για τον τουρισμό, αλλά και για το πρόγραμμα GoldenVisa. 

Στις πρωτοβουλίες της Αθήνας για το «ξεκλείδωμα» επενδύσεων που θα περιγράψει ο κ. Μητσοτάκης, περιλαμβάνονται η δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου για την εύκολη σύσταση επιχειρήσεων σε τρία βήματα, η απλοποίηση των αδειοδοτήσεων με βάση τις βέλτιστες πρακτικές που συνιστά η Παγκόσμια Τράπεζα και η επικαιροποίηση της νομοθεσίας για απρόσκοπτη έγκριση επενδύσεων στρατηγικής σημασίας.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.