Πολιτική
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Η προανακριτική Παπαγγελόπουλου έφερε απροσδόκητους «συμμάχους» στον ΣΥΡΙΖΑ

Μπορεί η Προανακριτική του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου να μην έχει ουσιαστικά ξεκινήσει το έργο της, μπορεί ακόμη να είναι άγνωστο το τι θα προκύψει από αυτή κι αν τελικά θα αποδοθούν κατηγορίες για σκευωρία στον πρώην υπουργό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όμως μέχρι στιγμής η ιστορία αυτή έχει φέρει κάτι θετικό για το κόμμα της Κουμουνδούρου: Συμμάχους.

Και μάλιστα συμμάχους που προέρχονται από όλες τις πλευρές, από διαφορετικά κόμματα (που διχάζουν μάλιστα εσωτερικά κάποια από αυτά τα κόμματα), όπως για παράδειγμα τη Νέα Δημοκρατία και το ΚΙΝΑΛ.

Οι αντίθετες απόψεις φάνηκαν από την ψηφοφορία που έγινε πριν λίγες εβδομάδες στη Βουλή σχετικά με το αν θα έπρεπε να συστηθεί αυτή η επιτροπή. Από τους 261 βουλευτές που έλαβαν μέρος σε εκείνη την ψηφοφορία, αφού είχε αποχωρήσει το ΚΚΕ, το ΜέΡΑ25, και η Ελληνική Λύση, οι 173 ψήφισαν υπέρ της σύστασης προανακριτικής επιτροπής, 83 ψήφισαν κατά, ενώ 4 ήταν τα άκυρα και 1 το λευκό.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν οι 82 από τους 86 βουλευτές, αφού απουσίαζαν δικαιολογημένα οι Νίκος Φίλης, Γιώργος Κατρούγκαλος, Νεκτάριος Σαντορινιός και Θεοδώρα Τζάκρη. Αυτό σημαίνει πως υπήρξαν διαρροές είτε από ΝΔ , είτε από το ΚΙ.ΝΑΛ. Οι πρώτες… ρωγμές λοιπόν φάνηκαν εκεί με τους περισσότερους να υποστηρίζουν πως οι διαρροές προήλθαν από τη Νέα Δημοκρατία και πιο συγκεκριμένα από την πτέρυγα των Καραμανλικών.

Οι… συμμαχίες για τον ΣΥΡΙΖΑ συνεχίστηκαν μετά την σύσταση της Προανακριτικής και με την υποβολή του αιτήματος εξαίρεσης των Τζανακόπουλου και Πολάκη, που κατέθεσαν από κοινού ΝΔ και ΚΙ.ΝΑΛ.

Στο ΚΙ.ΝΑΛ το θέμα αυτό έφερε αρκετές «αναταραχές» με στελέχη να βγαίνουν ακόμη και δημόσια και να υποστηρίζουν πως πρόκειται για μια κίνηση που δεν εγκρίνουν και φυσικά δεν υποστηρίζουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Χάρης Καστανίδης, ο οποίος μάλιστα χαρακτήρισε την εξαίρεση των δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ  «αντικοινοβουλευτική ενέργεια».

Συμμάχους βρήκε ο ΣΥΡΙΖΑ και στο ΚΚΕ. Το κόμμα του Περισσού από την πρώτη στιγμή διαφώνησε με την εξαίρεση των Τζανακόπουλου και Πολάκη και μάλιστα οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως σκέφτεται ακόμη και το ενδεχόμενο αποχώρησης από την επιτροπή, πρόθεση που αν γίνει πράξη θα φέρει εκ νέου προβλήματα σε ΝΔ και ΚΙΝ.ΑΛ.

Μπορεί λοιπόν όπως είπαμε και στην αρχή να είναι άγνωστο ακόμη το τι θα προκύψει από την προανακριτική, αλλά μέχρι στιγμής ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βγει κερδισμένος. Γιατί έχει βρει, μάλλον απροσδόκητους, συμμάχους.   

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.