Πολιτική
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Το ραντεβού Μητσοτάκη-Cosco, ο…πρώτος γύρος με Σι Τζινπινγκ και το τραπέζι με τον Μακρόν

Με σημαντικές συναντήσεις, τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο, συνεχίζεται το πρόγραμμα του πρωθυπουργού στη Σανγκάη, με τον κ. Μητσοτάκη να επιμένει στη στρατηγική της εξωστρέφειας και των μηνυμάτων (και) προς την κινεζική αγορά ότι η Ελλάδα έχει επιστρέψει.

«Θέλω η πρώτη ερώτηση που θα κάνουν οι ελληνικές τοπικές αρχές στους ξένους που θέλουν να επενδύσουν να είναι «πώς μπορώ να σας βοηθήσω;», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε εκδήλωση για τα εγκαίνια της νέας παραγωγικής μονάδας της εταιρείας ανελκυστήρων Kleemann στη Σανγκάη, αφού οι ιδιοκτήτες της εταιρείας διηγήθηκαν τις άριστες εμπειρίες που είχαν από τη συνεργασία τους με τις κινεζικές κρατικές αρχές.

Σε αυτό το τέμπο θα συνεχίσει ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος ξεκινά το πρόγραμμα επαφών του στις 03:40 ώρα Ελλάδος, συναντώντας τον πρόεδρο του Κινεζικού Συμβουλίου Προώθησης του Διεθνούς Εμπορίου, Γιανγκ Τζιανρόνγκ. Αμέσως μετά, στις 04:00 ώρα Ελλάδος, ο πρωθυπουργός θα απευθύνει ομιλία στα εγκαίνια του ελληνο-κινεζικού Επιχειρηματικού Φόρουμ.

Στο πλαίσιο αυτού του φόρουμ και με τη μεσολάβηση τόσο του υπουργείου Εξωτερικών όσο και του Enteprise Greece, η ελληνική επιχειρηματική αποστολή που αποτελείται από 64 επιχειρήσεις διαφορετικών τομέων θα έχει την ευκαιρία να εξερευνήσει ευκαιρίες συνεργασίας με στελέχη δεκάδων Κινεζικών εταιρειών σε κατ΄ ιδίαν επαφές. Άλλωστε, όπως έλεγαν στελέχη της κυβέρνησης στο Reader.gr, το ενδιαφέρον της κινεζικής πλευράς ήταν εξαιρετικά αυξημένο.

Στις 05:30 ώρα Ελλάδος, ο κ. Μητσοτάκης θα γίνει δεκτός στο Μέγαρο της COSCO από τον πρόεδρο της εταιρείας, Ξου Λιρόνγκ, με τον οποίο θα έχει και γεύμα εργασίας Η δραστηριοποίηση της COSCO στην Ελλάδα δεν χρειάζεται περισσότερη επεξήγηση, με τον πρωθυπουργό να επιδιώκει η εταιρεία να μεγαλώσει έτι περαιτέρω το ύψος της επένδυσής της στη χώρα μας και να έχει ως δεδηλωμένο στοχο ο Πειραιάς να γίνει το πρώτο λιμάνι της Μεσογείου.

Το πρωί, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Τράπεζας της Κίνας, ενώ το «βαρύ» ραντεβού του με τον Σι Τζινπινγκ, τον πρόεδρο της Κίνας, είναι προγραμματισμένο για τις 10:30 το πρωί. Ο κ. Σι Τζινπινγκ, μάλιστα, θα έρθει στην Αθήνα στις 10 Νοεμβρίου για περαιτέρω επαφές, συνεπώς το άνοιγμα του διαύλου επαφής με τον ισχυρό ηγέτη της Κίνας είναι μια σημαντική προσθήκη στην ατζέντα επαφών του κ. Μητσοτάκη, ιδίως σε ό,τι έχει να κάνει με την οικονομική συνεργασία. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός θα παρακαθίσει αργότερα, το μεσημέρι, και στο δείπνο-γκαλά που θα παραθέσει ο κ. Σι προς τιμήν των ηγετών των τιμώμενων χωρών

Στις 13:00, ο κ. Μητσοτάκης θα παρακαθίσει στο δείπνο - γκαλά που θα παραθέσει ο κ. Xi προς τιμήν των ηγετών των τιμώμενων χωρών. Παρών θα είναι και ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, μιας και η Γαλλία είναι ανάμεσα στις τιμώμενες χώρες. Βεβαίως, βασικός στόχος του κ. Μακρόν είναι να προστατευθεί από Ε.Ε. από πιθανά…απόνερα της σχέσης Κίνας-ΗΠΑ που μπορεί να καταλήξει σε μια συμφωνία εις βάρος της Ευρώπης. Σημειωτέον, στη Σανγκάη είναι και ο νέος επίτροπος της Ε.Ε. για θέματα Εμπορίου, Φιλ Χόγκαν. Από την άλλη, μια συνάντηση δύο ηγετών που αρκετές φορές εκπέμπουν σε κοινό μήκος κύματος, παρά τη διαφωνία της Αθήνας με το πρόσφατο γαλλικό βέτο σε Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία, έχει τη σημασία της.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.