Πολιτική
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Ξηλώνεται το «πουλόβερ» της Novartis - Πυκνώνουν τα ερωτήματα για τους χειρισμούς Τουλουπάκη

Το έγγραφο Τουλουπάκη για τους προστατευόμενους μάρτυρες της Novartis δημιουργεί πολλαπλά ερωτηματικά και εκτοξεύει την αντιπαράθεση ενόψει Προανακριτικής.

Σειρά ανατροπών ενόψει και της νέας συνεδρίασης της Προανακριτικής Επιτροπής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο-μάλλον την Πέμπτη-φέρνει το έγγραφο που αποκάλυψε η Καθημερινή της Κυριακής και με βάση το οποίο η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη ομολογεί απευθυνόμενη στον αντιεισαγγελέα Εφετών Λάμπρο Σοφουλάκη ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση» που περιλαμβάνονταν στην ελληνική δικογραφία της Novartisείναι ταυτόχρονα και προστατευόμενοι μάρτυρες του FBI. 

Υπό άλλες περιστάσεις, αυτό μπορεί να είχε άλλη ερμηνεία, αν με βάση την ελληνική νομοθεσία δεν απαγορευόταν σε πρόσωπα που έχουν οικονομικό συμφέρον ή εκκρεμότητες απέναντι στον νόμο να υπαχθούν σε καθεστώς προστασίας μαρτύρων. Έτσι, η προοπτική οικονομικού ωφελήματος που προκύπτει από τη συμμετοχή των δύο προαναφερθέντων μαρτύρων στο σκέλος της έρευνας του FBI δημιουργεί μια μείζονα ασυμβατότητα και γεννά πολλά ερωτήματα για τους χειρισμούς των εισαγγελέων κατά τη Διαφθοράς, οι οποίοι αποφάσισαν τη συμπερίληψη των δύο, αλλά και του Νίκου Μανιαδάκη στην υπόθεση. 

Εξαιρετικά ενδιαφέρον στο επίμαχο έγγραφο που έχει ημερομηνία διαβίβασης 8/10/2019 είναι ότι το καθεστώς εμπλοκής των προστατευομένων μαρτύρων με το FBI περιγράφει η ίδια η κ. Τουλουπάκη απευθυνόμενη στον κ. Σοφουλάκη. Με άλλα λόγια, η αρμόδια εισαγγελέας που φρόντισε την υπαγωγή τους στο καθεστώς προστασίας σκιαγραφεί και την ασυμβατότητα που περιγράφεται. Την ίδια ώρα, οι αρχές των ΗΠΑ δεν έχουν απαντήσει ακόμα στο ελληνικό αίτημα δικαστικής συνδρομής που έχουν καταθέσει οι εισαγγελικές αρχές, αλλά είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι οι Αμερικανοί τονίζουν σε κάθε ευκαιρία ότι δεν έχουν στοιχεία για πολιτικά πρόσωπα στην Ελλάδα. «Συνεπώς, αν τα ίδια πρόσωπα ήταν προστατευόμενοι μάρτυρες σε ΗΠΑ και Ελλάδα, πώς γίνεται να εισφέρουν διαφορετικά στοιχεία;», όπως διερωτώνται πολιτικά πρόσωπα, αλλά και νομικές πηγές. 

Την ίδια ώρα, οι αντιδράσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ δεν απαντούν στο μείζον ερώτημα, αν τα πρόσωπα αυτά έπρεπε ή όχι να υπαχθούν σε καθεστώς προστασίας μαρτύρων στην Ελλάδα. « Το ότι αναγνωρίζει, αν είναι έτσι, πως κάποιοι εκ των μαρτύρων είναι οι ίδιοι που είχαν κληθεί από το FBI καθιστά απολύτως ανακριβή και στα όρια της συκοφαντίας την όποια ένσταση ότι θα μπορούσε να στηθεί αυτό το πράγμα. Δεν στήνονται αυτά τα πράγματα με το FBI!», δήλωσε ο Νίκος Βούτσης (ΑΝΤ1), ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Αλέξης Χαρίτσης, τόνισε ότι «αλίμονο αν, μετά από αυτά, μιλάει κανείς για ‘σκευωρία’ με τη συμμετοχή των διωκτικών αρχών του FBI». 

Είναι σαφές ότι το πολύκροτο έγγραφο ανεβάζει το θερμόμετρο ενόψει της νέας συνεδρίασης της Προανακριτικής Επιτροπής, μάλλον την Πέμπτη, με τον Αλέξη Τσίπρα να αναμένεται να ξεκαθαρίσει τις κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ μάλλον σήμερα, απαντώντας στη σχετική επιστολή που του έστειλε την Παρασκευή ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, προς πλήρωση των κενών των κ. Τζανακόπουλου και Πολάκη στην Προανακριτική. Ήδη, πάντως, εμπλεκόμενοι στην υπόθεση Novartisβάλλουν κατά ριπάς. «Οι κανόνες της ποινικής δικονομίας και οι εγγυήσεις του κράτους δικαίου παραβιάστηκαν όμως όχι μόνο στο επίπεδο της εισαγγελίας διαφθοράς αλλά και σε υψηλότερα επίπεδα», τονίζει σε δήλωσή του ο Ευάγγελος Βενιζέλος, φωτογραφίζοντας «ηθικούς αυτουργούς» στην υπόθεση, ενώ τα μένεα πνέουν και όσων το όνομα εξακολουθεί να εμπλέκεται στην υπόθεση, όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Άδωνις Γεωργιάδης, για τον οποίο ακόμα δεν έχει επέλθει αρχειοθέτηση. 

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.