Πολιτική
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Η Τουλουπάκη γεννά περισσότερα ερωτήματα απ' όσα απαντά - «Ροντέο» ενόψει Προανακριτικής

Το εξώδικο της εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη στην Καθημερινή δημιουργεί περισσότερα ερωτήματα απ' όσα απαντά.

Νέο γύρο ερωτημάτων προκαλεί η δι’ εξωδίκου διαμαρτυρίας απάντηση της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη στην αποκάλυψη της εφημερίδας Καθημερινό για απόρρητο έγγραφο, με βάση το οποίο η ίδια υπογραμμίζει ότι οι 2 από τους 3 προστατευόμενοι μάρτυρες της υπόθεσης Novartis είχαν εμπλοκή και με τις αμερικανικές αρχές, αποσκοπώντας προφανώς σε κάποιο οικονομικό όφελος, πέρα από την προστασία της ταυτότητάς τους. 

Με το εξώδικο που απέστειλε χθες το απόγευμα στην εφημερίδα, η κ. Τουλουπάκη κατηγορεί τόσο την «Καθημερινή» όσο και τη δημοσιογράφο Ιωάννα Μάνδρου που έκανε την επίμαχη αποκάλυψη για τη δημοσιοποίηση ενός εμπιστευτικού εγγράφου, εικάζοντας ότι έχει προέλθει είτε από διαρροή από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου είτε και από υποκλοπή από την ίδια τη συντάκτρια του δημοσιεύματος. Με το έγγραφό της, πάντως, η κ. Τουλουπάκη επιχειρεί να αποσείσει τις κατηγορίες ότι γνώριζε ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες «Αικατερίνη Κελέση» και «Μάξιμος Σαράφης» ήταν προστατευόμενοι μάρτυρες και στις ΗΠΑ, αποσκοπώντας σε οικονομικό όφελος. 

Σε αυτό το σημείο, πάντως, η κ. Τουλουπάκη προβαίνει σε μια ενδιαφέρουσα διατύπωση. «Ειδικότερα, πουθενά στο νόμο δεν προκύπτει υποχρέωση του Έλληνα εισαγγελέα να γνωρίζει αν ο μάρτυρας θα αποκομίσει από τη μαρτυρική του κατάθεσή του οποιοδήποτε όφελος στο εξωτερικό (πράγμα πρακτικώς αδύνατο), αλλά ούτε καν υποχρέωσή του να γνωρίζει το νομοθετικό πλαίσιο περί προστασίας μαρτύρων και δη δημοσίου συμφέροντος σε άλλη έννομη τάξη», υπογραμμίζει. Με άλλα λόγια, λέει ότι ως εισαγγελέας αρμόδια για τις καταθέσεις των εν λόγω μαρτύρων, δεν θα μπορούσε να γνωρίζει, αν αποσκοπούν σε ίδιον όφελος μέσω της παροχής μαρτυρικών καταθέσεων στις ΗΠΑ. Αυτό, όμως, αμφισβητείται από νομικές πηγές, οι οποίες υπογραμμίζουν ότι οι χειρισμοί της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς δημιουργούν σημαντικά διαδικαστικά προβλήματα, με κίνδυνο ακυρότητας του καθεστώτος των προστατευομένων μαρτύρων. 

Μάλιστα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, προχώρησε ένα βήμα περαιτέρω και τόνισε ότι δια των ενεργειών της κ. Τουλουπάκη γεννάται η υποχρέωση οι προστατευόμενοι μάρτυρες να κληθούν στην Προανακριτική Επιτροπή να καταθέσουν, χωρίς καμία προστασία της ταυτότητάς τους. Με άλλα λόγια, αυτό που λέει ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είναι ότι, αφού παρανόμως υπήχθησαν στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων, θα πρέπει να «αποχαρακτηριστούν», προκειμένου να εισφέρουν επωνύμως όσα γνωρίζουν στην Προανακριτική που έχει πλήρεις εισαγγελικές αρμοδιότητες. 

Άκρως ενδιαφέρουσα είναι και η αναφορά της κ. Τουλουπάκη, η οποία αναφέρεται σε διαβαθμισμένα έγγραφα που διακρατεί η Εισαγγελία Διαφθοράς και για τα οποία δεν έχει ενημερωθεί προφανώς ο αντιεισαγγελέας κ. Σοφουλάκης ούτε η Βουλή. «Επομένως, στη Βουλή διαβιβάστηκαν εκείνα τα έγγραφα των οποίων ήταν δυνατόν να γίνει χρήση, ενώ τα απολύτως απόρρητα φυλάσσονται στην υπηρεσία μας και είναι δυνατή μόνο η επισκόπησή τους, γεγονός το οποίο αναφέρω στο σχετικό έγγραφό μου προς τους κ.κ. Αντιεισαγγελείς του Αρείου Πάγου», υπογραμμίζει η κ. Τουλουπάκη, με την παραδοχή αυτή να προκαλεί ερωτήματα. 

Βεβαίως, ο Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε ακόμα μια ενδιαφέρουσα αναφορά στη χθεσινή του παρέμβαση στον ΣΚΑΪ: τόνισε ότι το επίμαχο έγγραφο Τουλουπάκη, για το οποίο η εισαγγελέας εξωδίκως διαμαρτύρεται στην εφημερίδα, αποτελεί υλικό της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής. «Το έγγραφο αυτό έχει πάει στη Βουλή και είναι στα χέρια όλων των μελών της Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης, όλων των κομμάτων και όλων των συνεργατών, γιατί βλέπω ότι ψάχνουν κάποιοι να βρουν ποιοι είχαν το έγγραφο αυτό», υπογράμμισε χθες με νόημα ο κ. Βενιζέλος.

Την ίδια ώρα και υπό το φως της παρέμβασης Τουλουπάκη, «ζεσταίνονται» και οι μηχανές των κομμάτων ενόψει της συνεδρίασης της Προανακριτικής την Πέμπτη. Είναι σαφές ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος και Παύλος Πολάκης θα δώσουν το παρών, μετά και την επιστολη Τσίπρα στον Κώστα Τασούλα ότι εμμένει στην επιλογή βουλευτών που έχει κάνει. Ο κ. Τασούλας, όμως, διαμηνύει ότι δεν έχει κανένα περιθώριο παρέμβασης, άρα η διαδικασία θα συνεχιστεί χωρίς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Μένει να φανεί, αν εν τέλει την Πέμπτη η κατάθεση του Κωνσταντίνου Φρουζή της Novartisθα λάβει χώρα ή αν θα πάρει και νέα αναβολή. 

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.