Πολιτική
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Οι φοιτητές εξηγούν στο Reader τους λόγους των καταλήψεων στα Πανεπιστημιακά ιδρύματα

Η Πανεπιστημιακή κοινότητα βρίσκεται σε... αναβρασμό, πολλές σχολές αποφάσισαν την έναρξη καταλήψεων και το Reader φιλοξενεί άρθρα φοιτητών που αναζητούν λύσεις...

Η κατάργηση του Πανεπιστημιακού Ασύλου, οι διαγραφές των φοιτητών (ν+2), η εξίσωση των πτυχιών των Α.Ε.Ι. με τα ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, η αντίδραση της φοιτητικής κοινότητας απέναντι στα μέτρα της κυβέρνησης για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση αποτελούν από τα πλέον φλέγοντα θέματα της Επικαιρότητας. Μιας Επικαιρότητας όμως, σε μεγάλο βαθμό, μονόπλευρης  που απέχει από την πραγματικότητα, θέτοντας έναν τοίχο μεταξύ της δημόσιας κοινής γνώμης και των προβλημάτων των φοιτητών. Κατόπιν του Ψηφίσματος που καταθέσαμε στο Φοιτητικό Σύλλογο του Πανεπιστημίου μας (Πάντειο Πανεπιστήμιο) γεννήθηκε η Ανεξάρτητη Φοιτητική Ενημέρωση (Α.Φ.Ε.). Μια Ομάδα Επικοινωνίας από φοιτητές με στόχο μας να αποτελέσουμε ένα παράθυρο του φοιτητικού κόσμου προς την υπόλοιπη κοινωνία. Με ψύχραιμη,αντικειμενική και κριτική ματιά θα σας μεταδίδουμε όλα τα τεκταινόμενα στο χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και κυριώς τα «πώς» και τα «γιατί» που συνοδεύουν τις κυβερνητικές αποφάσεις. Μοναδική μας αξία: η αλήθεια των γεγονότων. Στόχος μας η πραγματική ενημέρωση για όλα όσα απασχολούν τους φοιτητές και η αποκάλυψη όλων όσων κρύβονται πίσω από τις αποφάσεις στις οποίες αντιδρούν δυναμικά. Για αυτό το σημαντικό μας σκοπό ευχαριστούμε πολύ και το Reader.gr που δέχτηκε να μας φιλοξενήσει στις στήλες του. Στην πρώτη μας γνωριμία μαζί σας θα σας μεταδώσουμε το έντονο κλίμα των τελευταίων ημερών (Συνελεύσεις, Καταλήψεις και Κινητοποιήσεις).

Τετάρτη 30 Οκτωβρίου. 2η εβδομάδα κινητοποίησεων και στο Πάντειο Πανεπιστήμιο υπάρχει έντονη κίνηση με το Φοιτητικό Σύλλογο να πραγματοποιεί την 3η Συνέλευση του (μετά από 5 χρόνια απουσίας) και να πρέπει να αποφασίσει αν θα συνεχίσει τη συμμετοχή του στις κινητοποιήσεις απέναντι στις κυβερνητικές αποφάσεις που προαναφέραμε. Αποφάσεις που πάρθηκαν άνευ δημοσίου διαλόγου και ψηφίστηκαν μπερδέμενες, ως διατάξεις διαφόρων νομοσχεδιών, αλλά αυτά ας τα αφήσουμε για μια άλλη φορά. Θα έχουμε την ευκαιρία να εξετάσουμε τα υπέρ και τα κατά των αλλαγών στην Παιδεία. 
Σε μια κατάμεστη αίθουσα με φοιτητές όλων των τμημάτων, οι φοιτητικές παρατάξεις και σχήματα ανέγνωσαν τα πλαίσια τους. Πανσπουδαστική (ΠΚΣ), ΠΑΣΠ και Ενωτικό Αγωνιστικό Πλαίσιο ενωτική πρωτοβουλία-πρόταση των αριστερών κομμάτων (ΑΡΕΝ, ΕΑΑΚ, Μπλόκο της Αριστεράς, Αγωνιστικές Κινήσεις, Φοιτητική Πορεία) ήταν τα πλαίσια που προτάθηκαν και στις 2 προηγούμενες πολύωρες Συνελεύσεις. Αντιδράσεις προκάλεσε η ξαφνική εμφάνιση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Παντείου (η οποία δεν συμμετείχε στις εκλογές του προηγούμενου έτους και σε καμία από τις 2 προηγούμενες συνελεύσεις, ενώ δεν αναγνωρίζει τον Φοιτητικό Σύλλογο). Kατέθεσε δικό της πλαίσιο και έκανε αισθητή την παρουσία της. Αυτή η δια μαγείας παρουσία στηρίχθηκε στα παραπόνα πολλών  φοιτητών για τις διακοπές των μαθημάτων λόγω των καταλήψεων. Εδώ αξίζει να αναφέρουμε πως εδώ και μέρες μέλη της ΔΑΠ έπαιρναν τηλέφωνα πρωτοετείς φοιτητές λέγοντας τους ότι οι καταλήψεις θα είναι δίμηνες και τρίμηνες και πως θα πρέπει να βάλουν τέλος στην κυριαρχία των επικίνδυνων που κλείνουν τη Σχολή. Ο ψευδής ισχυρισμός της ΔΑΠ έφερε αρκετούς φοβισμένους πρωτοετείς φοιτητές στη Συνέλευση. Και γιατί ψευδής; Διότι οι καταλήψεις, ως τρόπος δράσης, συμπεριλαμβάνονται στα πλαίσια των παρατάξεων, που δημοκρατικά ψηφίζει ο Σύλλογος όταν έχει απαρτία στη Συνέλευση.

Κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης του πλαισίου της ΔΑΠ υπήρξαν εντονότατες αποδοκιμασίες από τις υπόλοιπες παρατάξεις και από πολλούς φοιτητές. Αποδοκιμασίες που μέχρι ενός σημείου ήταν απόλυτα δικαιολογημένες, αλλά δυστυχώς δεν άφησαν τους εκπροσώπους της κυβέρνησης να απαντήσουν στις πολλές ερωτήσεις των φοιτητών, που απορούσαν με προτάσεις του πλαισίου της (όπως το ν+4) και κυρίως αναρωτούνταν με τη ξαφνική και τόσο μαζική της εμφάνιση σε μια Συνέλευση που αποκαλεί «μειοψηφία».
Μετά από μια μαραθώνια Συνέλευση, διάρκειας 5 ωρών, παρά τις πολλές εντάσεις, ακολούθησε η ψηφοφορία του Σώματος των 543 φοιτητών:

Ενωτικό Αγωνιστικό Πλαίσιο: 177 ψήφοι
ΔΑΠ-ΝΔΦΚ: 172 ψήφοι
ΠΑΣΠ:   102 ψήφοι
ΠΚΣ: 92 ψήφοι

Απόφασεις: Κατάληψη του Παντείου (31/10 και 1/11)  και συμμετοχή στην Πανελλαδική Κινητοποίηση στα Προπύλαια στις 31/10.

Από τις συνελεύσεις στους δρόμους

Πέμπτη 31 Οκτωβρίου, μέρα της Πανελλήνιας Φοιτητικής Κινητοποίησης. Προπύλαια 13:00. Φοιτητικοί Σύλλογοι της Αθήνας και από όλη την Ελλάδα βρίσκονται εδώ στην Πανεπιστημίου. Σε ένα τεράστιο φοιτητικό κάλεσμα η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, η Κομοτηνή και η Κρήτη δίνουν το παρών. Παρά την έντονη συννεφιά και τη βροχή που ξεκίνησε ταυτόχρονα με τα πρώτα τμήματα της πορείας, αυτή η κινητοποίηση είχε κάτι το διαφορετικό. Περπατώντας μέσα στο πλήθος αισθανόσουν πως δεν είσαι μόνος. Οι φωνές, οι αλυσίδες που κρατιόντουσαν οι φοιτητές και τα συνθήματα ζέσταιναν το κλίμα.Επίσης, συμμετείχαν και αρκετοί μαθητές Λυκείου. «Κάτω τα χέρια από το Άσυλο. Το Άσυλο ανήκει σε όλο το λαό», «Ζει, ζει, ζει. Ο Τεμπονέρας ζει. Με Πέτρουλα, Λαμπράκη μας οδηγεί» και πολλά ακόμα συνθήματα  κατά της Υπουργού Παιδείας αντηχούσαν στους ιστορικούς δρόμους της Αθήνας. Φοιτήτριες, φοιτητές όλων των ετών, από όλη την Ελλάδα έφτασαν μπροστά από τη Βουλή (με τους τουρίστες να τους φωτογραφίζουν ως σαν αξιοθέατα). 2.000 με 2.500 νέες και νέοι ένωσαν τις φωνές του. Η απαίτησή τους μια. Δημοσία και Δωρεάν Παιδεία, το αυτονόητο που οφείλει να προσφέρει κάθε δημοκρατική κοινωνία στους νέους της. Δεξία του Κοινοβουλίου δόθηκε το καθιερωμένο ραντεβού με τις κλούβες της Αστυνομίας και τα ΜΑΤ. Μικροεπεισόδια με κάποιους που βρίσκονταν μπροστά, δακρυγόνα, ένα-δυο άτομα που πέταξαν νεράτζια και πέτρες (θέλοντας να προκαλέσουν τα ΜΑΤ). Το κύριο μέρος της πορείας, πάνω από 2.000 φοιτητές, συνέχισε κανονικά προς το Συντονιστικό Καταλήψεων στο Κάτω Πολυτεχνείο. 
Στις παλιές και ιστορικές αίθουσες του Πολυτεχνείου, όπου γράφτηκε ένα μεγάλο κεφάλαιο της σύγχρονης Ιστορίας μας, χαιρέτησαν και μίλησαν όλοι οι Φοιτητικοί Σύλλογοι που συμμετείχαν στην κινητοποίηση. Οι απόψεις, οι γνώμες κοινές και η απόφαση μια. Οι νόμοι της Υπουργού δεν θα περάσουν. Αγώνας μέχρι τέλους, για όλα τα δικαιώματα μας, τα πτυχία μας και τα Πανεπιστήμια μας. 

Όπως και την προηγούμενη εβδομάδα, έτσι και σε αυτή την κατάληψη του Παντείου διοργανώθηκαν εκδηλώσεις με στόχο την ενεργή συμμετοχή των φοιτητών σε αυτή. Το κεφάλαιο «Καταλήψεις» θα το αναλύσουμε μια άλλη φορά. 
Το συμπέρασμα αυτών των ημερών είναι ένα. Από τις 31 του Οκτώβρη κάτι έχει αρχίσει να αλλάζει. Να κινείται. Δεν είναι μόνο η Αθήνα, αλλά και πολλές μεγάλες πόλεις της Ελλάδας. Στόχος του είναι η προστασία του Δημόσιου χαρακτήρα της Εκπαίδευσης, αλλά και η πολυπόθητη επίλυση πολλών ακαδημαικών προβλημάτων που προυπήρχαν της τωρινής κυβέρνησης. Κάτι αρχίζει να δημιουργείται που όλες/όλοι οι φοιτήτριες/φοιτητές είμαστε μέρος του. Οι μέρες του Πολυτεχνείου πλησιάζουν και-ποιος ξέρει- κάτι όμορφο και μαζικό μπορεί  να γεννηθεί.
Αυτή είναι μια μικρή γεύση των όλων όσων θα σας μεταφέρουμε ως Ανεξάρτητη Φοιτητική Ενημέρωση. Αυτά και ακόμα περισσότερα, αναλύσεις (υπερ και κατά των νομών του Υπ. Παιδείας), ανταποκρίσεις, αλλά και  φοιτητικά αφιερώματα. Στις συνελεύσεις, στους δρόμους και τις καταλήψεις θα είμαστε εκεί.

Οι δικοί σας ανταποκριτές.

Το 1ο άρθρο της Α.Φ.Ε. είναι αφιερωμένο σε όλες και όλους τους συμφοιτητές που στήριξαν την προσπάθεια μας.

Σας ευχαριστούμε,

Ανεξάρτητη Φοιτητική Ενημέρωση 

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.