Πολιτική
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Ψήφος αποδήμων: Ανοιχτό να περάσει με ρεκόρ 300 ψήφων – Ενστάσεις Κατρούγκαλου, Λοβέρδου

Η κοινή και εκπεφρασμένη επιδίωξη του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τάκη Θεοδωρικάκου για έγκριση της ψήφου των αποδήμων από 300 βουλευτές, ίσως τελικά γίνει πραγματικότητα.

Η κυβερνητική πλειοψηφία, κατέθεσε νωρίτερα στη Βουλή το νέο κείμενο του άρθρου 54 για το εκλογικό σύστημα, στο πλαίσιο της συζήτησης για την Συνταγματική Αναθεώρηση που ολοκληρώνεται σήμερα.

Σ’ αυτό αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Με τον νόμο της παραγράφου 4 του άρθρου 54 να τίθενται προϋποθέσεις στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος στον τόπο διαμονής τους από τους εκλογείς που κατοικούν έξω από την Επικράτεια, όπως πραγματικός δεσμός με τη χώρα, αυτοπρόσωπη παρουσία σε εκλογικό τμήμα, χρόνος απουσίας από τη χώρα ή παρουσία στη χώρα για ορισμένο χρόνο στο παρελθόν. Με τον νόμο του προηγούμενου εδαφίου ΜΠΟΡΕΙ να ορίζεται ότι ορισμένες θέσεις του ψηφοδελτίου επικρατείας κάθε κόμματος της παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου καταλαμβάνονται υποχρεωτικά από απόδημους Έλληνες. Νόμος μπορεί να προβλέπει ότι η ψήφος των εκλογέων που ψηφίζουν σε εκλογικά τμήματα έξω από την Επικράτεια, δεν προσμετράται σε συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια αλλά μόνο σε επίπεδο επικρατείας. Με τον νόμο της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου μπορεί να καθιερώνονται μια ή περισσότερες εκλογικές περιφέρειες απόδημου Ελληνισμού, κατά παρέκκλιση της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου».

Σε μια πρώτη ανάγνωση, η πρόβλεψη σχετικά με τους περιορισμούς και τις προϋποθέσεις, καλύπτουν τις ενστάσεις που έχει εκφράσει το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας και μαζί με εκείνο ο ΣΥΡΙΖΑ και λιγότερο το ΜεΡΑ25 και ανοίγουν το δρόμο για την ψήφιση και του νόμου την επόμενη εβδομάδα παμψηφεί, κάτι που θα αποτελέσει ρεκόρ για κορυφαίο νομοσχέδιο. 

Τόσο η κυβερνητική πλειοψηφία μέσω του αρμόδιου υπουργού Τάκη Θεοδωρικάκου, όσο και το Κίνημα Αλλαγής μέσω του εισηγητή του στη Συνταγματική Αναθεώρηση, Ανδρέα Λοβέρδου, έχουν εκφράσει την δυσφορία τους για τους συγκεκριμένους περιορισμούς, έχοντας όμως συμβιβαστεί με τη λογική ότι «μια ελλιπής ρύθμιση είναι καλύτερη από τη μη ρύθμιση». 

Κατρούγκαλος: Δεν πρέπει να είναι δυνητική η διατύπωση για το εκλέγεσθαι

Παίρνοντας τον λόγο πάντως, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος σημείωσε σχετικά με την προσθήκη στην διάταξη του άρθρου 54: «Έγιναν δεκτές ορισμένες παρατηρήσεις μας, όπως η προσθήκη του πραγματικού δεσμού. Έχει ομογενοποιηθεί η ορολογία. Εξακολουθούν να υπάρχουν δυο θέματα. 

Πρώτον, θεωρούμε ότι δεν πρέπει να είναι δυνητική η διατύπωση ειδικά για την καθιέρωση του δικαιώματος του εκλέγεσθαι. Να είναι ουσιώδες σημείο της ρύθμισης. (σ.σ. το «μπορεί» που σημειώνουμε με κεφαλαία παραπάνω).

Ελπίζω να μην είναι σκόπιμο, αλλά στην διατύπωση που προτείνει η ΝΔ, προβλέπονται τρεις διαφορετικές πλειοψηφίες για το νόμο που θα ρυθμίσει την ψήφο των αποδήμων. Δεν είναι λογικό για την ίδια συνταγματική ύλη, για τη ρύθμιση της ψήφου των αποδήμων, να έχουμε έως και απλή πλειοψηφία, από την πλειοψηφία των 200 ψήφων που είχε οριστεί στη διαδικασία της αναθεώρησης».

Λοβέρδος: Δεν είμαστε όλοι σύμφωνοι και χαρούμενοι

Το παράδοξο των τριών ειδών… πλειοψηφίας που προβλέπεται στο συγκεκριμένο άρθρο, ανέφερε και ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος συμφώνησε με τον Γιώργο Κατρούγκαλο, ενώ σημείωσε ότι παρά τις διαρροές «δεν είμαστε όλοι σύμφωνοι και χαρούμενοι». 

«Όπως προκύπτει από τις διατάξεις, διαμορφώνονται ρυθμίσεις βάσει των οποίων προβλέπειται πλειοψηφία τριών ειδών. Το ανέφερε και ο κ. Κατρούγκαλος. Για α/β 200 για το εδάφιο γ η απλή πλειοψηφία δηλ και 75 και η τέταρτη πάνω από 180. Είναι αρνητική η δεύτερη και πρέπει να το σκεφτεί η πλειοψηφία. Δεν μπορεί για το σημαντικό ζήτημα, να ρυθμιστεί με 75 ψήφους. Να ισχύσει αυξημένη πλειοψηφία» σημείωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος επανέλαβε και την διαφωνία του ίδιου και του κόμματός του με τον αποκλεισμό –και μάλιστα με συνταγματική πρόβλεψη- της επιστολικής ψήφου.

«Σε μια ενδεικτική απαρίθμηση αναφέρεται ότι ο νόμος που θα ψηφιστεί με 200 ψήφους μπορεί να περιλαμβάνει και την αναγκαία αυτοπρόσωπη. Αποθεώνουμε την κατάργηση της επιστολικής. Όλοι εδώ να πουν ότι αυτή είναι μια ενδεικτική καταγραφή και ότι δεν είναι υποχρεωτική η παρακολούθηση του αδικαιολόγητου συμβιβασμού για να υπάρξει το 54.4». 

Γκιόκας: Απορρίπτουμε την επιστολική

Αυξημένη πλειοψηφία ζήτησε παίρνοντας τον λόγο και ο Γιάννης Γκιόκας από το ΚΚΕ για το εδάφιο γ. Ακόμα απαντώντας στις ενστάσεις Λοβέρδου σχετικά με την επιστολική ψήφου, ξεκαθάρισε «Για την επιστολική εμείς την απορρίπτουμε και ζητάμε αυτοπρόσωπη παρουσία»

 

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.