Πολιτική
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Μητσοτάκης: Η Τουρκία είναι απελπιστικά απομονωμένη

«Έχουμε το δίκαιο με το μέρος μας. Έχουμε ισχυρούς συμμάχους που θα στέκονται στο πλευρό της Ελλάδος» δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής, αναφερόμενος στο μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης και τόνισε πως η Άγκυρα είναι «απελπιστικά απομονωμένη διπλωματικά».

«Συζητήσαμε για την πρόταση της Κομισιόν για την Κλιματική Αλλαγή. Πρόκειται για μια συγκροτημένη πρόταση που προβλέπει πως η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει το μεγαλύτερο πρόβλημα. Συμφώνησαν όλοι εκτός Πολωνίας η ΕΕ να είναι κλιματικά ουδέτερη», ανέφερε επίσης ο κ. Μητσοτάκης.

«Η Τουρκία είναι απελπιστικά απομονωμένη διπλωματικά» είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και τόνισε πως «τα νησιά έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα. Είχαμε καταδίκη της συμφωνίας από τη Ρωσία, το Ισραήλ, την Αίγυπτο. Η Τουρκία είναι απομονωμένη και εκεί οφείλεται η νευρικότητα. Υπερασπιζόμαστε τα δίκαια και την εθνική μας ακεραιότητα με κάθε τρόπο που είναι απαραίτητος».

«Θεωρούμε τη συμφωνία άκυρη, ανυπόστατη χωρίς κανένα περιεχόμενο. Δεν παράγει έννομα αποτελέσματα και θα συνεχίσουμε να το υποστηρίζουμε», είπε ο κ. Μητσοτάκης. 

«Υπάρχει βάσιμος λόγος όσον αφορά τη νομιμοποίηση της συμφωνίας, δεν πρέπει καν να αναρτηθεί στον ΟΗΕ και η Ελλάδα θα κάνει ότι χρειάζεται και ότι πρέπει για τα κυριαρχικά της δικαιώματα» τόνισε. 

«Η υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων δεν μπαίνει σε ζυγαριά. Ότι σας είπα για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα ισχύει στο ακέραιο. Αν αυτό έχει αρνητικές επιπτώσεις στο προσφυγικό θα το διαχειριστούμε. Να μην περιμένει κανείς ότι η Ελλάδα θα κάνει εκπτώσεις. Το μεταναστευτικό θα το διαχειριστούμε χωριστά», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Θέλω να ελπίζω ότι δεν θα φτάσουμε σε κλιμάκωση, όμως δεν εξαρτάται από εμάς. Εμείς θα κάνουμε ότι μπορούμε για να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα» δήλωσε ακόμα ο κ. Μητσοτάκης.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Μπόικο Μπορίσοφ, ο κ. Μητσοτάκης τον αποκάλεσε φίλο του και σχολίασε: «χανόμαστε κάποιες φορές στη μετάφραση. Στο Συμβούλιο στήριξε την Ελλάδα, έκανε μια γενικότερη ανάλυση για το ζήτημα του προσφυγικού και όχι για όσα συζητήσαμε».

«Θέλω να επαναλάβω πως οι ΗΠΑ στηρίζουν τις ελληνικές θέσεις στα ζητήματα που αφορούν το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης. Θεωρώ αυτονόητο πως αυτή η στήριξη θα επαναληφθεί. Σκοπός μας είναι να αναπτύξουμε τις διμερείς μας σχέσεις με τις ΗΠΑ», επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.