ΠΟΛΙΤΙΚΗ
25/02/2020 13:11

Σχέδιο για την αντιμετώπιση του κοροναϊού

Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) για τα μέτρα αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κοροναϊού στην Ελλάδα εκδίδει η κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε ο Στέλιος Πέτσας. Στα μέτρα περιλαμβάνονται περιορισμοί στις μετακινήσεις σε χώρες μεγάλης διάδοσης της νόσου, προσωρινή αναστολή λειτουργίας σχολείων και περιορισμός της κυκλοφορίας των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. 

Σχέδιο για την αντιμετώπιση του κοροναϊού
Σχέδιο για την αντιμετώπιση του κοροναϊού
Ανάγνωση:

Όπως είπε ο κ. Πέτσας ο κοροναϊός είναι μια ήπια νόσος όμως η κυβέρνηση έκρινε απαραίτητο να προχωρήσει στην έκδοση ΠΝΠ.

Το πρώτο άρθρο της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου προβλέπει:

  1. Επιβολή προληπτικών ελέγχων σε σημεία εισόδου και εξόδου από τη χώρα μέσω αεροπορικών, θαλάσσιων, σιδηροδρομικών, ή και οδικών συνδέσεων με χώρες μεγάλης διάδοσης της νόσου.
  2. Προσωρινό περιορισμό, εν όλω ή εν μέρει, των αεροπορικών, θαλάσσιων, σιδηροδρομικών, ή και οδικών συνδέσεων με χώρες μεγάλης διάδοσης της νόσου.
  3. Προσωρινή αναστολή της λειτουργίας σχολείων και πάσης φύσεως εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, χώρων θρησκευτικής λατρείας, θεάτρων, κινηματογράφων, χώρων αθλητικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, επιχειρήσεων, δημόσιων υπηρεσιών και οργανισμών, καθώς και γενικά περίκλειστων χώρων συνάθροισης κοινού.
  4. Περιορισμός της κυκλοφορίας μέσων μεταφοράς.

Το δεύτερο άρθρο αφορά ζητήματα προσωπικού για την αντιμετώπιση της διάδοσης του κοροναϊού. Μεταξύ άλλων στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται:

  1. Η δυνατότητα μετακίνησης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς και προσωπικού του ΕΚΑΒ.
  2. Η δυνατότητα πρόσληψης, κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων διατάξεων, υγειονομικού, ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Το τρίτο άρθρο αφορά σε ζητήματα δημοσίων συμβάσεων και ειδικότερα στην απευθείας αγορά, κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων διατάξεων, υγειονομικού υλικού, ατομικών μέτρων προστασίας και φαρμάκων.

Το τέταρτο άρθρο αφορά σε ζητήματα αναγκαστικής διάθεσης στο Δημόσιο, κλινών ιδιωτικών θεραπευτηρίων και κλινικών, κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), ξενοδοχείων, ιδιωτικών χώρων παροχής υπηρεσιών στέγασης, άλλων δημόσιων ιδιοκτησιών ή ιδιοκτησιών Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.

Το πέμπτο άρθρο αφορά στην έκτακτη οικονομική επιχορήγηση υπουργείου Υγείας για την κάλυψη των εκτάκτων αναγκών πρόσληψης ιατρικού, νοσηλευτικού και υγειονομικού προσωπικού, για την αγορά υλικών και τη λήψη μέτρων προστασίας.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Πέτσας έκανε λόγο για «ένα δυναμικό σχέδιο που εξελίσσεται ανάλογα με την κατάσταση που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε».

«Προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο δυνατό σενάριο, αλλά δεν σημαίνει ότι θα ενεργοποιηθεί», είπε ο κ. Πέτσας, διευκρινίζοντας ότι δεν θα ληφθούν άμεσα όλα τα μέτρα που περιγράφονται στην ΠΝΠ.

«Αν χρειαστεί κάποιο μέτρο, θα αναπτύσσονται με βάση τη γνώμη και την εισήγηση των ειδικών», τόνισε, ενώ περιέγραψε και μια task force μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων, προκειμένου να υπάρχει καλύτερος συντονισμός και ενημέρωση.

Τόνισε, επίσης, ότι η κυβέρνηση είναι σε διαρκή επικοινωνία με τον Παγκόσμιο Οργανισμός Υγείας και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε τη Δευτέρα με την Ευρωπαία Επίτροπο Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου. Σημειωτέον, ο κ. Πέτσας εμφανίστηκε καθησυχαστικός για την προοπτική έντονων κραδασμών στην ελληνική οικονομία.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο κ. Πέτσας εξέφρασε, επίσης, την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για τη λειτουργία των κλειστών δομών στο Βόρειο Αιγαίο, με αφορμή τα βίαια επεισόδια μεταξύ κατοίκων και ΜΑΤ που έφτασαν στα νησιά προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ