ΠΟΛΙΤΙΚΗ
25/02/2020 14:15

Πέτσας: ΠΝΠ με μέτρα για τον κοροναϊό - Οι κλειστές δομές θα γίνουν και οι άναρχες θα κλείσουν

Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσουν οι κλειστές δομές εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και υπερασπίστηκε τη λειτουργία τους παραθέτοντας έξι συγκεκριμένους λόγους.

Πέτσας: ΠΝΠ με μέτρα για τον κοροναϊό - Οι κλειστές δομές θα γίνουν και οι άναρχες θα κλείσουν
Πέτσας: ΠΝΠ με μέτρα για τον κοροναϊό - Οι κλειστές δομές θα γίνουν και οι άναρχες θα κλείσουν
Ανάγνωση:

«Ξεκινούν άμεσα οι εργασίες για την κατασκευή των κλειστών δομών στα πέντε νησιά, όπως ακριβώς είχαμε ανακοινώσει. Ήδη έγινε εξαντλητικός διάλογος, ο οποίος όμως δεν μπορεί ούτε να διαιωνίζεται, ούτε να αποτελεί άλλοθι αδράνειας», τόνισε ο κ. Πέτσας. «Είναι ανάγκη να κλείσουν, το ταχύτερο δυνατό, οι σημερινές άναρχες δομές. Και για να κλείσουν οι δομές αυτές είναι ανάγκη να δημιουργηθούν προηγουμένως οι κλειστές. Δεν μπορεί να κλείσουν οι υφιστάμενες δίχως να φτιαχτούν νέες. Και βέβαια δεν μπορεί να μην υπάρχει στα νησιά καμία δομή. Είναι πρακτικά αδύνατο κάτι τέτοιο. Δεν υπάρχει άλλη οδός, παρά μόνο η υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδίου. Και βασικός άξονας του σχεδίου αυτού είναι η κατασκευή των κλειστών δομών», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ο κ. Πέτσας υπογράμμισε τη δημιουργία των κλειστών δομών για έξι λόγους:

1. Θα βάλει τέλος στις σημερινές άναρχες ανοιχτές δομές και την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί γύρω από αυτές.

2. Θα περιορίσει τα φαινόμενα παραβατικότητας και θα τονώσει το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών. Κανένας δεν θα μπορεί να βγαίνει όποτε θέλει, αλλά μόνο κατόπιν σχετικής άδειας. Και από την άδεια αυτή θα εξαιρούνται όσοι έχουν επιδείξει παραβατική συμπεριφορά, όσοι είναι προς επιστροφή και όσοι είναι νέες αφίξεις. Επιπλέον, οι δομές θα είναι κλειστές το βράδυ.

3. Οι κλειστές δομές θα είναι μακριά από τον αστικό ιστό. Αυτό θα συμβάλει στην αποκατάσταση της ηρεμίας και την τόνωση της οικονομικής και τουριστικής δραστηριότητας των νησιών. Σημειώνεται ότι θα δοθεί η δυνατότητα δημιουργίας καταστημάτων κοντά στις κλειστές δομές προκειμένου να εξυπηρετούνται οι διαμένοντες σε αυτές.

4. Οι κλειστές δομές θα έχουν πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας, γεγονός που αφενός θα καλύψει τις άμεσες ανάγκες όσων φιλοξενούνται σε αυτές και αφετέρου θα αποσυμφορήσει τα νοσοκομεία των νησιών.

5. Οι κλειστές δομές θα λειτουργήσουν με προσωπικό το οποίο θα προσληφθεί με βασικό κριτήριο την εντοπιότητα.

6. Οι κλειστές δομές θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά για όσους βρίσκονται στην Τουρκία και σχεδιάζουν να μπουν παράνομα στη χώρα μας, αφού θα συμβάλουν - μαζί με τις νέες διαδικασίες ασύλου - στην αύξηση και την επίσπευση των επιστροφών.

«Καλούμε τους πολίτες και τις τοπικές Αρχές να μας εμπιστευτούν: οι κλειστές δομές θα γίνουν και οι άναρχες, ανοιχτές, δομές θα κλείσουν», τόνισε ο κ. Πέτσας.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Πέτσας υπογράμμισε ότι «εξαντλήσαμε τον διάλογο, αλλά δεν μπορεί να είναι άλλοθι για αδράνεια». «Οποιαδήποτε αντίδραση τοπική που μπορεί να έχει ως βάση τους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, είναι κατανοητή. Εμείς ερχόμαστε και λέμε να μας εμπιστευτούν. Πρέπει να γίνουν οι κλειστές δομές», τόνισε ο κ. Πέτσας. Αναφέρθηκε, όμως, σε άτομα με ρουκέτες και μολότοφ, προσθέτοντας ότι θα γίνει ό,τι χρειαστεί για να υλοποιηθεί το σχέδιο της κυβέρνησης και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε.

Σε 3 μήνες οι προτάσεις UEFA-FIFA για το ποδόσφαιρο

Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε και στην υπογραφή του ποδοσφαιρικού Μνημονίου με την UEFA και τη FIFA. «Η Ελληνική Δημοκρατία, η UEFA και η FIFA δεσμεύονται από κοινού για την υγιή ανάπτυξη του ποδοσφαίρου και για την προστασία των αθλητικών αξιών στην Ελλάδα, οι οποίες υπονομεύονται από τη βαθιά κρίση του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Συνεπώς, θα συνεργαστούν για να προωθήσουν ορθολογικές και βιώσιμες λύσεις στα υφιστάμενα προβλήματα», τόνισε ο κ. Πέτσας. Προσέθεσε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να ανεχτεί τις χρόνιες παθογένειες που θέτουν σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή και έχουν μετατρέψει το δημοφιλέστερο άθλημα, σε παιχνίδι για λίγους. Προανήγγειλε ότι εντός των επόμενων τριών μηνών θα συνταχθεί μια ολιστική μελέτη για τη βελτίωση και αναβάθμιση του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου, βασισμένη στις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές.

«Η κυβέρνηση θα παράσχει κάθε αναγκαία πολιτική στήριξη στις προτάσεις που θα διατυπωθούν από την UEFA και τη FIFA, εισάγοντας με εύλογο τρόπο τις προτάσεις αυτές στην εγχώρια έννομη τάξη, και η UEFAκαι η FIFA θα καταβάλουν εύλογες προσπάθειες για να διασφαλίσουν ότι οι προτάσεις αυτές θα εφαρμοστούν από την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει ότι δεν θα υπάρξει καμία παραχώρηση όσον αφορά στην εφαρμογή των κανόνων που θα οριστούν. Οποιαδήποτε παράβαση των κανόνων, συμπεριλαμβανομένων δηλώσεων μίσους εκ μέρους των αξιωματούχων οποιασδήποτε ποδοσφαιρικής ομάδας, θα συνεπάγεται την αποβολή της ομάδας αυτής από τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα», προσέθεσε ακόμα ο κ. Πέτσας.

Σαράφης εναντίον Σαράφη

«Αντί για Κράμερ εναντίον Κράμερ, έχουμε Σαράφη εναντίον Σαράφη», είπε ο κ. Πέτσας σχολιάζοντας τις καταθέσεις του προστατευόμενου μάρτυρα, προσθέτοντας ότι η «εξύφανση» που είχε περιγραφεί, «φαίνεται να καταρρέει κατάθεση με την κατάθεση».

Υπουργικό την Πέμπτη

Την Πέμπτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προεδρεύσει του υπουργικού συμβουλίου, ενώ για την Παρασκευή προγραμματίζεται το ραντεβού αξιολόγησης με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Δυναμικό σχέδιο της κυβέρνησης για τον κοροναϊό

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε και στο σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του κοροναϊού στην Ελλάδα κάνοντας λόγο για «ένα δυναμικό σχέδιο που εξελίσσεται ανάλογα με την κατάσταση που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε». «Προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο δυνατό σενάριο, αλλά δεν σημαίνει ότι θα ενεργοποιηθεί», είπε ο κ. Πέτσας, διευκρινίζοντας ότι δεν θα ληφθούν άμεσα όλα τα μέτρα που περιγράφονται στην ΠΝΠ. «Αν χρειαστεί κάποιο μέτρο, θα αναπτύσσονται με βάση τη γνώμη και την εισήγηση των ειδικών», τόνισε, ενώ περιέγραψε και μια task force μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων, προκειμένου να υπάρχει καλύτερος συντονισμός και ενημέρωση. Τόνισε, επίσης, ότι η κυβέρνηση είναι σε διαρκή επικοινωνία με τον ΠΟΥ και την Ε.Ε., ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε χθες με την Ευρωπαία Επίτροπο Υγείας, κ. Στέλλα Κυριακίδου. Σημειωτέον, ο κ. Πέτσας εμφανίστηκε καθησυχαστικός για την προοπτική έντονων κραδασμών στην ελληνική οικονομία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ